Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

Kosą po patelni
Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie zastosowanie dzięki temu, że jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy pokroić w grubsze plastry, ugotować trochę kaszy, jakieś warzywko i mamy pyszny obiadek, a to co zostanie może służyć jako wędlina na kanapki. Cebulę i sok z pieczenia możemy przerobić na sos, wystarczy zmiksować i zagęścić. Mięso jest soczyste i uwierzcie, że smakuje o wiele lepiej niż wędlina kupiona w sklepie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na – Pieczeń ze schabu

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Schab myjemy, oczyszczamy i nacieramy ziołami, pieprzem i solą z 1 łyżka oleju. Zawiązujemy mięso tak by nam się nie rozpadało lub wkładamy w siatkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  • Potrzebne nam będzie najlepiej naczynie do zapiekania, które również możemy postawić na kuchence – jeśli takiego nie mamy musimy najpierw użyć patelni. Smażymy cebulę z czosnkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca na oleju, do zeszklenia. Wkładamy mięso i z każdej strony obsmażamy tak by tylko zmieniło kolor i się zamknęło.
  • Wkładamy naczynie z mięsem, czosnkiem i cebulą do piekarnika. Jeśli robiliśmy to na patelni przelewamy również tłuszcz ze smażenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. pod przykryciem, Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i podlewamy mięso sosem z dołu naczynia. W połowie smażenia możemy dodatkowo mięso odwrócić.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze