Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

3 min. czytania
1
0
Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie zastosowanie dzięki temu, że jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy pokroić w grubsze plastry, ugotować trochę kaszy, jakieś warzywko i mamy pyszny obiadek, a to co zostanie może służyć jako wędlina na kanapki. Cebulę i sok z pieczenia możemy przerobić na sos, wystarczy zmiksować i zagęścić. Mięso jest soczyste i uwierzcie, że smakuje o wiele lepiej niż wędlina kupiona w sklepie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Pieczeń ze schabu

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Schab myjemy, oczyszczamy i nacieramy ziołami, pieprzem i solą z 1 łyżka oleju. Zawiązujemy mięso tak by nam się nie rozpadało lub wkładamy w siatkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  • Potrzebne nam będzie najlepiej naczynie do zapiekania, które również możemy postawić na kuchence – jeśli takiego nie mamy musimy najpierw użyć patelni. Smażymy cebulę z czosnkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca na oleju, do zeszklenia. Wkładamy mięso i z każdej strony obsmażamy tak by tylko zmieniło kolor i się zamknęło.
  • Wkładamy naczynie z mięsem, czosnkiem i cebulą do piekarnika. Jeśli robiliśmy to na patelni przelewamy również tłuszcz ze smażenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. pod przykryciem, Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i podlewamy mięso sosem z dołu naczynia. W połowie smażenia możemy dodatkowo mięso odwrócić.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 39
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    42
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…