Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

3 min. czytania
1
0
Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie zastosowanie dzięki temu, że jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy pokroić w grubsze plastry, ugotować trochę kaszy, jakieś warzywko i mamy pyszny obiadek, a to co zostanie może służyć jako wędlina na kanapki. Cebulę i sok z pieczenia możemy przerobić na sos, wystarczy zmiksować i zagęścić. Mięso jest soczyste i uwierzcie, że smakuje o wiele lepiej niż wędlina kupiona w sklepie.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Schab myjemy, oczyszczamy i nacieramy ziołami, pieprzem i solą z 1 łyżka oleju. Zawiązujemy mięso tak by nam się nie rozpadało lub wkładamy w siatkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  • Potrzebne nam będzie najlepiej naczynie do zapiekania, które również możemy postawić na kuchence – jeśli takiego nie mamy musimy najpierw użyć patelni. Smażymy cebulę z czosnkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca na oleju, do zeszklenia. Wkładamy mięso i z każdej strony obsmażamy tak by tylko zmieniło kolor i się zamknęło.
  • Wkładamy naczynie z mięsem, czosnkiem i cebulą do piekarnika. Jeśli robiliśmy to na patelni przelewamy również tłuszcz ze smażenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. pod przykryciem, Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i podlewamy mięso sosem z dołu naczynia. W połowie smażenia możemy dodatkowo mięso odwrócić.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …