Potrzebne składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Schab myjemy, oczyszczamy i nacieramy ziołami, pieprzem i solą z 1 łyżka oleju. Zawiązujemy mięso tak by nam się nie rozpadało lub wkładamy w siatkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
- Potrzebne nam będzie najlepiej naczynie do zapiekania, które również możemy postawić na kuchence – jeśli takiego nie mamy musimy najpierw użyć patelni. Smażymy cebulę z czosnkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca na oleju, do zeszklenia. Wkładamy mięso i z każdej strony obsmażamy tak by tylko zmieniło kolor i się zamknęło.
- Wkładamy naczynie z mięsem, czosnkiem i cebulą do piekarnika. Jeśli robiliśmy to na patelni przelewamy również tłuszcz ze smażenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. pod przykryciem, Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i podlewamy mięso sosem z dołu naczynia. W połowie smażenia możemy dodatkowo mięso odwrócić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.