Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

8 minuty czytania
0
278

Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie zastosowanie dzięki temu, że jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy pokroić w grubsze plastry, ugotować trochę kaszy, jakieś warzywko i mamy pyszny obiadek, a to co zostanie może służyć jako wędlina na kanapki. Cebulę i sok z pieczenia możemy przerobić na sos, wystarczy zmiksować i zagęścić. Mięso jest soczyste i uwierzcie, że smakuje o wiele lepiej niż wędlina kupiona w sklepie.

Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 15 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Schab myjemy, oczyszczamy i nacieramy ziołami, pieprzem i solą z 1 łyżka oleju. Zawiązujemy mięso tak by nam się nie rozpadało lub wkładamy w siatkę. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  2. Potrzebne nam będzie najlepiej naczynie do zapiekania, które również możemy postawić na kuchence – jeśli takiego nie mamy musimy najpierw użyć patelni. Smażymy cebulę z czosnkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca na oleju, do zeszklenia. Wkładamy mięso i z każdej strony obsmażamy tak by tylko zmieniło kolor i się zamknęło.
  3. Wkładamy naczynie z mięsem, czosnkiem i cebulą do piekarnika. Jeśli robiliśmy to na patelni przelewamy również tłuszcz ze smażenia.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. pod przykryciem, Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i podlewamy mięso sosem z dołu naczynia. W połowie smażenia możemy dodatkowo mięso odwrócić.
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

    Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą to powiem Wam szczerze, jedyna forma wątróbki jaką c…
  • Ryba zapiekana w śmietanie

    Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podcza…
  • Szprotki w occie

    Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasuj…
  • Gulasz wołowy z garnka próżniowego

    Dostałem do testowania świetny garnek próżniowy. Technologia innowacyjna, bo to nie szybko…
  • Schab gotowany w ziołach

    Schab gotowany w ziołach

    Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylk…
  • Roladki z mięsa mielonego w boczku

    Roladki z mięsa mielonego w boczku

    Roladki z mięsa mielonego w boczku to świetny pomysł na szybki, nie wymagający dużo pracy …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…