Soczysta, pełna miękkiego farszu i aromatyczna pieczeń z uda indyka, faszerowana cukinią i pomidorami z dodatkiem mozzarelli. Duża ilość masła, zioła prowansalskie, czosnek i cebula - prawdziwie pyszne połączenie, bardzo prostych składników, daje naprawdę niesamowity efekt. Doskonałe danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Świetna również na zimno pokrojona w plastry np. na śniadanie.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami
Potrzebne składniki
- 1,5 kg udźca z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 10 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
- zioła prowansalskie
- przyprawa do drobiu
- sól (pieprz)
- masło klarowane
Sposób wykonania
- Mięso myjemy, nacinamy tak by wyszedł duży płat, posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
- Cebulę kroimy w kostkę smażymy na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dokładamy po zeszkleniu pokrojoną w półplasterki cukinię. Pomidory odsączamy i kroimy drobno - dodajemy na patelnię i podsmażamy z cukinią. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę ziół prowansalskich. Odstawiamy do wystudzenia.
- Rozkładamy mięso i nakładamy kilka wiórków masła i równomiernie rozkładamy farsz. Nakładamy na farsz pokrojona w słupki mozzarellę. Zawijamy dość ciasno w rulon i związujemy sznurkiem bawełnianym.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa kładziemy kilka wiórków masła. Dodajemy na spód 3 łyżki wody.
- Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiamy by odpoczęło, zdejmujemy sznurki i kroimy na porcje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Tak przygotowane mięso wprost rozpada się w ustach. ten przepis jest rewelacyjny!