Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami

Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami

3 min. czytania
0
0
Soczysta, pełna miękkiego farszu i aromatyczna pieczeń z uda indyka, faszerowana cukinią i pomidorami z dodatkiem mozzarelli. Duża ilość masła, zioła prowansalskie, czosnek i cebula - prawdziwie pyszne połączenie, bardzo prostych składników, daje naprawdę niesamowity efekt. Doskonałe danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Świetna również na zimno pokrojona w plastry np. na śniadanie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do drobiu
  • sól (pieprz)
  • masło klarowane

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, nacinamy tak by wyszedł duży płat, posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
  • Cebulę kroimy w kostkę smażymy na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dokładamy po zeszkleniu pokrojoną w półplasterki cukinię. Pomidory odsączamy i kroimy drobno - dodajemy na patelnię i podsmażamy z cukinią. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę ziół prowansalskich. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Rozkładamy mięso i nakładamy kilka wiórków masła i równomiernie rozkładamy farsz. Nakładamy na farsz pokrojona w słupki mozzarellę. Zawijamy dość ciasno w rulon i związujemy sznurkiem bawełnianym.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa kładziemy kilka wiórków masła. Dodajemy na spód 3 łyżki wody.
  • Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiamy by odpoczęło, zdejmujemy sznurki i kroimy na porcje.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…