w , , , , , ,

Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami

Soczysta, pełna miękkiego farszu i aromatyczna pieczeń z uda indyka, faszerowana cukinią i pomidorami z dodatkiem mozzarelli. Duża ilość masła, zioła prowansalskie, czosnek i cebula - prawdziwie pyszne połączenie, bardzo prostych składników, daje naprawdę niesamowity efekt. Doskonałe danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Świetna również na zimno pokrojona w plastry np. na śniadanie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami
Składniki:
  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do drobiu
  • sól (pieprz)
  • masło klarowane
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, nacinamy tak by wyszedł duży płat, posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
  • Cebulę kroimy w kostkę smażymy na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dokładamy po zeszkleniu pokrojoną w półplasterki cukinię. Pomidory odsączamy i kroimy drobno - dodajemy na patelnię i podsmażamy z cukinią. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę ziół prowansalskich. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Rozkładamy mięso i nakładamy kilka wiórków masła i równomiernie rozkładamy farsz. Nakładamy na farsz pokrojona w słupki mozzarellę. Zawijamy dość ciasno w rulon i związujemy sznurkiem bawełnianym.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa kładziemy kilka wiórków masła. Dodajemy na spód 3 łyżki wody.
  • Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiamy by odpoczęło, zdejmujemy sznurki i kroimy na porcje.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z uda indyka faszerowana cukinią i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej.pl
8 miesięcy temu

Tak przygotowane mięso wprost rozpada się w ustach. ten przepis jest rewelacyjny!