w , ,

Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato



Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych pomidorów i koniecznie z parmezanem na wierzchu. Proste, szybkie i lekkie danie w sam raz na upały. Świeżość pomidorów, nutka ostrości papryki, dobra oliwa, czosnek i mamy słoneczne danie na naszym talerzu. Mnie się aż mordka sama śmieje na ten widok. Korzystajcie z dobrodziejstw lata i świeżych składników.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Penne all'Arrabbiata

Potrzebne składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 2 duże lub 3-4 mniejsze świeże (dojrzałe pomidory)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy na lekko twardo (al'dente) w osolonej wodzie.
  • Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni podsmażamy drobno posiekane czosnek i papryczkę. Papryczkę wcześniej pozbawiamy pestek.
  • Dodajemy na patelnię pomidory, doprawiamy i dusimy przez 2-3 minuty.
  • Odcedzony makaron, również wrzucamy na patelnię i mieszamy całość podsmażając około 1 minuty.
  • Wykładamy i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy liśćmi bazylii.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Penne all'Arrabbiata wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
mopswkuchni.net

Pyszna pasta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam