Kosą po patelni Przepisy Makaron Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

2 min. czytania
0
0
Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych pomidorów i koniecznie z parmezanem na wierzchu. Proste, szybkie i lekkie danie w sam raz na upały. Świeżość pomidorów, nutka ostrości papryki, dobra oliwa, czosnek i mamy słoneczne danie na naszym talerzu. Mnie się aż mordka sama śmieje na ten widok. Korzystajcie z dobrodziejstw lata i świeżych składników.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 25 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 2 duże lub 3-4 mniejsze świeże (dojrzałe pomidory)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy na lekko twardo (al'dente) w osolonej wodzie.
  • Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni podsmażamy drobno posiekane czosnek i papryczkę. Papryczkę wcześniej pozbawiamy pestek.
  • Dodajemy na patelnię pomidory, doprawiamy i dusimy przez 2-3 minuty.
  • Odcedzony makaron, również wrzucamy na patelnię i mieszamy całość podsmażając około 1 minuty.
  • Wykładamy i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy liśćmi bazylii.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…