Kosą po patelni Przepisy Makaron Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

0

Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych pomidorów i koniecznie z parmezanem na wierzchu. Proste, szybkie i lekkie danie w sam raz na upały. Świeżość pomidorów, nutka ostrości papryki, dobra oliwa, czosnek i mamy słoneczne danie na naszym talerzu. Mnie się aż mordka sama śmieje na ten widok. Korzystajcie z dobrodziejstw lata i świeżych składników.

Penne all'Arrabbiata

Penne all'Arrabbiata

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 25 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 2 duże lub 3-4 mniejsze świeże, dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy na lekko twardo (al'dente) w osolonej wodzie.
  2. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni podsmażamy drobno posiekane czosnek i papryczkę. Papryczkę wcześniej pozbawiamy pestek.
  4. Dodajemy na patelnię pomidory, doprawiamy i dusimy przez 2-3 minuty.
  5. Odcedzony makaron, również wrzucamy na patelnię i mieszamy całość podsmażając około 1 minuty.
  6. Wykładamy i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy liśćmi bazylii.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/penne-allarrabbiata-obiad-na-lato/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Kluski łyżką kładzione

    Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, któr…
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …