Kosą po patelni Przepisy Makaron Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

Penne all’Arrabbiata – Obiad na lato

0

Penne all'Arrabbiata czyli makaron w pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie ze świeżych pomidorów i koniecznie z parmezanem na wierzchu. Proste, szybkie i lekkie danie w sam raz na upały. Świeżość pomidorów, nutka ostrości papryki, dobra oliwa, czosnek i mamy słoneczne danie na naszym talerzu. Mnie się aż mordka sama śmieje na ten widok. Korzystajcie z dobrodziejstw lata i świeżych składników.

Penne all'Arrabbiata

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 2 duże lub 3-4 mniejsze świeże, dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy na lekko twardo (al'dente) w osolonej wodzie.
  2. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni podsmażamy drobno posiekane czosnek i papryczkę. Papryczkę wcześniej pozbawiamy pestek.
  4. Dodajemy na patelnię pomidory, doprawiamy i dusimy przez 2-3 minuty.
  5. Odcedzony makaron, również wrzucamy na patelnię i mieszamy całość podsmażając około 1 minuty.
  6. Wykładamy i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy liśćmi bazylii.