Potrzebne składniki
- 200 g makaronu penne
- 2 duże lub 3-4 mniejsze świeże (dojrzałe pomidory)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 papryczka peperoncino
- 1 ząbek czosnku
- kilka świeżych liści bazylii
- 5 łyżek tartego parmezanu
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy na lekko twardo (al'dente) w osolonej wodzie.
- Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni podsmażamy drobno posiekane czosnek i papryczkę. Papryczkę wcześniej pozbawiamy pestek.
- Dodajemy na patelnię pomidory, doprawiamy i dusimy przez 2-3 minuty.
- Odcedzony makaron, również wrzucamy na patelnię i mieszamy całość podsmażając około 1 minuty.
- Wykładamy i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy liśćmi bazylii.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Penne all'Arrabbiata wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pyszna pasta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam