w , ,

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie amatorom grzybów już tak.Idealne z czerwonym barszczem, również z dodatkiem 2 grzybków. Pięknie wypieczone, rumiane są wręcz u nas pożerane a nie zjadane. Myślę że u Was będzie podobnie. Prosty przepis, niedużo wyrabiania jak na ciasto drożdżowe, a radości i smaku wiele. Do pracy, póki są grzybki.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi
Składniki:

Farsz grzybowy:

  • 1 kg leśnych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze i inne)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól (pieprz)
  • masło do smażenia

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko jajka do smarowania
Sposób wykonania:
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki.
  • Cebulę kroimy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę siekamy drobno.
  • Podsmażamy na maśle cebulę z czosnkiem i dodajemy grzyby i paprykę. Smażymy aż płyn się zredukuje i studzimy.
  • Dodajemy do farszu pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Siekamy margarynę z solą i mąką, dodajemy żółtka. Robimy wgłębienie i kruszymy do środka drożdże, dodajemy śmietanę i cukier. Chwilę czekamy aż drożdże zaczną pracować.
  • Zagniatamy gładkie ciasto. Robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki.
  • Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Farsz też dzielimy na 4 i układamy na dłuższym boku każdego placka. Zwijamy placek w rulon zakrywając farsz.
  • Tniemy ostrym nożem na paszteciki. Smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem.
  • Pieczemy w 190 stopniach przez 20 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
6 miesięcy temu

Robiła Pani z grzybów suszonych?