Potrzebne składniki
Farsz grzybowy:
- 1 kg leśnych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze i inne)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól (pieprz)
- masło do smażenia
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jajka do smarowania
Sposób wykonania
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki.
- Cebulę kroimy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę siekamy drobno.
- Podsmażamy na maśle cebulę z czosnkiem i dodajemy grzyby i paprykę. Smażymy aż płyn się zredukuje i studzimy.
- Dodajemy do farszu pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i mieszamy.
- Siekamy margarynę z solą i mąką, dodajemy żółtka. Robimy wgłębienie i kruszymy do środka drożdże, dodajemy śmietanę i cukier. Chwilę czekamy aż drożdże zaczną pracować.
- Zagniatamy gładkie ciasto. Robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki.
- Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt.
- Farsz też dzielimy na 4 i układamy na dłuższym boku każdego placka. Zwijamy placek w rulon zakrywając farsz.
- Tniemy ostrym nożem na paszteciki. Smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem.
- Pieczemy w 190 stopniach przez 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Robiła Pani z grzybów suszonych?