Pascha wielkanocna

0

Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Przypomina sernik na zimno, jest słodka, kremowa i pyszna. Nafaszerowana bakaliami i rodzynkami świetnie pasuje do klimatu świąt. Niestety prócz walorów smakowych ma też sporo kalorii więc nie robię jej dużo. Ale w święta kto patrzy na wagę?

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
  • 100 g masła
  • 2 żółta
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g mieszanki orzechów
  • 20 g suszonych owoców

Sposób przygotowania

  1. Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
  2. Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  3. Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
  4. Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
  5. Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pascha-wielkanocna/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…