Pascha wielkanocna

2 min. czytania
1
0
Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Przypomina sernik na zimno, jest słodka, kremowa i pyszna. Nafaszerowana bakaliami i rodzynkami świetnie pasuje do klimatu świąt. Niestety prócz walorów smakowych ma też sporo kalorii więc nie robię jej dużo. Ale w święta kto patrzy na wagę?
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
  • 100 g masła
  • 2 żółta
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g mieszanki orzechów
  • 20 g suszonych owoców

Sposób wykonania:

  • Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
  • Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
  • Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    ja patrzę w święta na wagę… jak za wolno rośnie to znaczy, że trzeba jeść więcej i szybciej 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…