w , , ,

Pascha wielkanocna



Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Przypomina sernik na zimno, jest słodka, kremowa i pyszna. Nafaszerowana bakaliami i rodzynkami świetnie pasuje do klimatu świąt. Niestety prócz walorów smakowych ma też sporo kalorii więc nie robię jej dużo. Ale w święta kto patrzy na wagę?
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Pascha wielkanocna

Potrzebne składniki

  • 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
  • 100 g masła
  • 2 żółta
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g mieszanki orzechów
  • 20 g suszonych owoców

Sposób wykonania

  • Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
  • Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
  • Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pascha wielkanocna wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

ja patrzę w święta na wagę… jak za wolno rośnie to znaczy, że trzeba jeść więcej i szybciej 😀