Pascha wielkanocna

4 min. czytania
1
0
Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Przypomina sernik na zimno, jest słodka, kremowa i pyszna. Nafaszerowana bakaliami i rodzynkami świetnie pasuje do klimatu świąt. Niestety prócz walorów smakowych ma też sporo kalorii więc nie robię jej dużo. Ale w święta kto patrzy na wagę?
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Pascha wielkanocna
Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
  • 100 g masła
  • 2 żółta
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g mieszanki orzechów
  • 20 g suszonych owoców
Sposób wykonania:
  • Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
  • Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
  • Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pascha wielkanocna wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
opycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
opycha.pl
Gość

ja patrzę w święta na wagę… jak za wolno rośnie to znaczy, że trzeba jeść więcej i szybciej 😀

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite