Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Przypomina sernik na zimno, jest słodka, kremowa i pyszna. Nafaszerowana bakaliami i rodzynkami świetnie pasuje do klimatu świąt. Niestety prócz walorów smakowych ma też sporo kalorii więc nie robię jej dużo. Ale w święta kto patrzy na wagę?
Jak wykonać przepis na - Pascha wielkanocnaSkładniki:
- 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
- 100 g masła
- 2 żółta
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z połowy cytryny
- 50 g rodzynek
- 20 g skórki pomarańczowej
- 20 g mieszanki orzechów
- 20 g suszonych owoców
Sposób wykonania:
- Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
- Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
- Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
- Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.