Potrzebne składniki
- 500 g twarogu półtłustego mielonego przynajmniej 3 razy
- 100 g masła
- 2 żółta
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z połowy cytryny
- 50 g rodzynek
- 20 g skórki pomarańczowej
- 20 g mieszanki orzechów
- 20 g suszonych owoców
Sposób wykonania
- Żółtka ubijemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę, podczas ubijania stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
- Dodajemy skórkę z cytryny i powoli do masy dokładamy ser. Ubijamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
- Dodajemy bakalie, owoce, skórkę z pomarańczy i namoczone wcześniej rodzynki i dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i wyrównujemy dociskając lekko do dna.. Wstawiamy do większego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce, przyciśnięte talerzykiem.
- Rano odwracamy przekładając na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pascha wielkanocna wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ja patrzę w święta na wagę… jak za wolno rośnie to znaczy, że trzeba jeść więcej i szybciej 😀