Pałki kurczaka pieczone z warzywami

6 min. czytania
2
0
Niedawno w jakimś programie podpatrzyłem sposób na pieczeń na marchewkach. Wydało mi się fajne, a że miałem w zamrażarce tylko pałki kurczaka to postanowiłem je upiec na warzywach. Szybko, prosto, a pachnie w całej kuchni i pyszne. Do tego ziemniaczki i obiad gotowy. Sposób jest super bo warzywa robią się miękkie, oddają sok ale mięso nie tapla się w tym płynie. Z mięsa jeśli użyjemy jakieś tłustsze, ten tłuszcz tez spływa na dno i się ładnie wytapia. Z powstałego w ten sposób płynu można zrobić potem pyszny sos. Płyn paruje i mięso przesiąka jego aromatem oraz pozostaje wilgotne. No technika jest naprawdę super – koniecznie spróbujcie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Pałki kurczaka pieczone z warzywami
Składniki:
  • 9 pałek kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • zioła tymianek, majeranek, estragon (wg. uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Pałki dokładnie umyłem, wrzuciłem do miski, polałem oliwą, posypałem ziołami, delikatnie sola i pieprzem. Dokładnie wymieszałem i wstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Pokroiłem obrane marchewki i pietruszkę w grube plastry. Tak samo cukinię. Cebulę w krążki. Czosnek pokroiłem w plasterki.
  • Na dno dużego naczynia do zapiekania wsypałem pokrojone warzywa i czosnek. Posypałem je solą i majerankiem i wymieszałem rozkładając je równomiernie.
  • Na warzywa ułożyłem pałki kurczaka, polewając je oliwą która, ściekła na dno miski.
  • Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem koło 40 min. pod przykryciem.
  • Odkryłem mięso, podlałem powstałym sosem i pędzelkiem na wierzch pałek nałożyłem cienką warstwę miodu. Wstawiłem ponownie do piekarnika na 15 min. lub bardziej do uzyskania złotek skórki, już bez przykrycia.
  • Jak się zarumieniły rozłożyłem na talerze dodając odsączone warzywa z dna.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pałki kurczaka pieczone z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Słodko SłodkaKatarzyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Świetne danie 🙂

Katarzyna
Gość

Próbowałam. Wspaniałe!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).