Pączki z mąki krupczatki

5 min. czytania
0
0
Tłusty czwartek, to jak bez pączka? Trzeba zjeść przynajmniej jeden, a tych z mąki krupczatki zapewniam, że zjecie o wiele więcej. Są mega delikatne, sprężyste i pulchne. Zupełnie inne w smaku głownie przez dodanie do środka skórki z cytryny. Mąka krupczatka powoduje, że pączki sa o wiele bardziej elastyczne i po ugryzieniu praktycznie wracają do swojego kształtu, przy czym nie są gumowe. Bardzo dobrze też zachowują świeżość, chociaż nie wiem czy uda Wam się to sprawdzić. Dziś Wam wolno się opychać, przyznać się ile już pączków na koncie?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Pączki z mąki krupczatki
Składniki:
  • 700 g mąki krupczatki
  • 80 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 paczki margaryny do pieczenia
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • marmolada do faszerowania
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Podgrzewamy lekko mleko i odlewamy połowę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.
  • Dodajemy do jajek mąkę, resztę mleka, spirytus i wyrośnięty rozczyn.
  • Wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia składników napowietrzając.
  • Dodajemy lekko ciepłą margarynę i wyrabiamy jeszcze ok. 10 min.
  • Nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Robimy z ciasta placek na 1,5-2 cm grubości, oprószając mąką i wykrawamy szklanką lub kubkiem krążki.
  • Rozciągamy w palcach krążki wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Układamy na stolnicy sklejeniem do dołu.
  • Nakrywamy ściereczką i znów zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy olej i wkładamy pączki do góry nogami w stosunku do tego jak wyrastały.
  • Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
  • Odsączamy na ręcznikach papierowych, a jak przestygną pudrujemy lub lukrujemy i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z mąki krupczatki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    47
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).