Tłusty czwartek, to jak bez pączka? Trzeba zjeść przynajmniej jeden, a tych z mąki krupczatki zapewniam, że zjecie o wiele więcej. Są mega delikatne, sprężyste i pulchne. Zupełnie inne w smaku głownie przez dodanie do środka skórki z cytryny. Mąka krupczatka powoduje, że pączki sa o wiele bardziej elastyczne i po ugryzieniu praktycznie wracają do swojego kształtu, przy czym nie są gumowe. Bardzo dobrze też zachowują świeżość, chociaż nie wiem czy uda Wam się to sprawdzić. Dziś Wam wolno się opychać, przyznać się ile już pączków na koncie?
Jak wykonać przepis na – Pączki z mąki krupczatkiPotrzebne składniki
- 700 g mąki krupczatki
- 80 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 paczki margaryny do pieczenia
- 1,5 łyżki spirytusu
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- marmolada do faszerowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Podgrzewamy lekko mleko i odlewamy połowę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
- Ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.
- Dodajemy do jajek mąkę, resztę mleka, spirytus i wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia składników napowietrzając.
- Dodajemy lekko ciepłą margarynę i wyrabiamy jeszcze ok. 10 min.
- Nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Robimy z ciasta placek na 1,5-2 cm grubości, oprószając mąką i wykrawamy szklanką lub kubkiem krążki.
- Rozciągamy w palcach krążki wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Układamy na stolnicy sklejeniem do dołu.
- Nakrywamy ściereczką i znów zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy olej i wkładamy pączki do góry nogami w stosunku do tego jak wyrastały.
- Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
- Odsączamy na ręcznikach papierowych, a jak przestygną pudrujemy lub lukrujemy i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z mąki krupczatki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Właśnie dziś próbuje 💪
Napiszę jakie wyszły 👍👍