Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pączki z mąki krupczatki

Pączki z mąki krupczatki

4 min. czytania
0
0
Tłusty czwartek, to jak bez pączka? Trzeba zjeść przynajmniej jeden, a tych z mąki krupczatki zapewniam, że zjecie o wiele więcej. Są mega delikatne, sprężyste i pulchne. Zupełnie inne w smaku głownie przez dodanie do środka skórki z cytryny. Mąka krupczatka powoduje, że pączki sa o wiele bardziej elastyczne i po ugryzieniu praktycznie wracają do swojego kształtu, przy czym nie są gumowe. Bardzo dobrze też zachowują świeżość, chociaż nie wiem czy uda Wam się to sprawdzić. Dziś Wam wolno się opychać, przyznać się ile już pączków na koncie?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Pączki z mąki krupczatki

Składniki:

  • 700 g mąki krupczatki
  • 80 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 paczki margaryny do pieczenia
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • marmolada do faszerowania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Podgrzewamy lekko mleko i odlewamy połowę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.
  • Dodajemy do jajek mąkę, resztę mleka, spirytus i wyrośnięty rozczyn.
  • Wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia składników napowietrzając.
  • Dodajemy lekko ciepłą margarynę i wyrabiamy jeszcze ok. 10 min.
  • Nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Robimy z ciasta placek na 1,5-2 cm grubości, oprószając mąką i wykrawamy szklanką lub kubkiem krążki.
  • Rozciągamy w palcach krążki wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Układamy na stolnicy sklejeniem do dołu.
  • Nakrywamy ściereczką i znów zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy olej i wkładamy pączki do góry nogami w stosunku do tego jak wyrastały.
  • Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
  • Odsączamy na ręcznikach papierowych, a jak przestygną pudrujemy lub lukrujemy i wcinamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    44
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…