w , , , , ,

Pączki – wersja druga z masłem

Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobra, a nawet chyba ciut lepsza od poprzedniej, ale to rzecz gustu. Musicie się sami przekonać. Trochę ucierania, trochę wyrabiania, chwila smażenia i pączki gotowe. Uwielbiam te z wiśniami lub dżemem różanym. A Wy jakie macie Swoje ulubione?
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Pączki z masłem
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 50 ml spirytusu
  • wiśnie w syropie lub dowolny dżem
Sposób wykonania:
  • Żółtka z drożdżami i cukrem ucieramy pałką w sporej misce.
  • Mleko podgrzewamy z masłem i olejem maksymalnie do 40 stopni.
  • Dodajemy do utartych żółtek spirytus, mąkę i mleko z tłuszczem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Pałką wybijamy wyrobione ciasto około 200 razy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy szklanką krążki.
  • Nadziewamy odsączonymi wiśniami (ok. 5 sztuk na pączek) lub wkładamy do środka po łyżeczce dżemu. Zaklejamy, formujemy kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
  • Smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron.
  • Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem lub lukrujemy po wystudzeniu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z masłem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze