Potrzebne składniki
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 150 g drożdży
- 8 żółtek
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 50 ml spirytusu
- wiśnie w syropie lub dowolny dżem
Sposób wykonania
- Żółtka z drożdżami i cukrem ucieramy pałką w sporej misce.
- Mleko podgrzewamy z masłem i olejem maksymalnie do 40 stopni.
- Dodajemy do utartych żółtek spirytus, mąkę i mleko z tłuszczem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
- Pałką wybijamy wyrobione ciasto około 200 razy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy szklanką krążki.
- Nadziewamy odsączonymi wiśniami (ok. 5 sztuk na pączek) lub wkładamy do środka po łyżeczce dżemu. Zaklejamy, formujemy kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
- Smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron.
- Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem lub lukrujemy po wystudzeniu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z masłem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!