Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pączki – wersja druga z masłem

Pączki – wersja druga z masłem

2 min. czytania
1
0
Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobra, a nawet chyba ciut lepsza od poprzedniej, ale to rzecz gustu. Musicie się sami przekonać. Trochę ucierania, trochę wyrabiania, chwila smażenia i pączki gotowe. Uwielbiam te z wiśniami lub dżemem różanym. A Wy jakie macie Swoje ulubione?
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 50 ml spirytusu
  • wiśnie w syropie lub dowolny dżem

Sposób wykonania:

  • Żółtka z drożdżami i cukrem ucieramy pałką w sporej misce.
  • Mleko podgrzewamy z masłem i olejem maksymalnie do 40 stopni.
  • Dodajemy do utartych żółtek spirytus, mąkę i mleko z tłuszczem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Pałką wybijamy wyrobione ciasto około 200 razy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy szklanką krążki.
  • Nadziewamy odsączonymi wiśniami (ok. 5 sztuk na pączek) lub wkładamy do środka po łyżeczce dżemu. Zaklejamy, formujemy kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
  • Smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron.
  • Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem lub lukrujemy po wystudzeniu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…