Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pączki – wersja druga z masłem

Pączki – wersja druga z masłem

2 min. czytania
1
0
Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobra, a nawet chyba ciut lepsza od poprzedniej, ale to rzecz gustu. Musicie się sami przekonać. Trochę ucierania, trochę wyrabiania, chwila smażenia i pączki gotowe. Uwielbiam te z wiśniami lub dżemem różanym. A Wy jakie macie Swoje ulubione?
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Przepis na:

Pączki z masłem

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 50 ml spirytusu
  • wiśnie w syropie lub dowolny dżem
Sposób wykonania:
  • Żółtka z drożdżami i cukrem ucieramy pałką w sporej misce.
  • Mleko podgrzewamy z masłem i olejem maksymalnie do 40 stopni.
  • Dodajemy do utartych żółtek spirytus, mąkę i mleko z tłuszczem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Pałką wybijamy wyrobione ciasto około 200 razy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy szklanką krążki.
  • Nadziewamy odsączonymi wiśniami (ok. 5 sztuk na pączek) lub wkładamy do środka po łyżeczce dżemu. Zaklejamy, formujemy kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
  • Smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron.
  • Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem lub lukrujemy po wystudzeniu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

1
Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery