Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pączki – wersja druga z masłem

Pączki – wersja druga z masłem

6 minuty czytania

Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobra, a nawet chyba ciut lepsza od poprzedniej, ale to rzecz gustu. Musicie się sami przekonać. Trochę ucierania, trochę wyrabiania, chwila smażenia i pączki gotowe. Uwielbiam te z wiśniami lub dżemem różanym. A Wy jakie macie Swoje ulubione?

Pączki – wersja druga z masłem

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 50 ml spirytusu
  • wiśnie w syropie lub dowolny dżem

Sposób wykonania:

  1. Żółtka z drożdżami i cukrem ucieramy pałką w sporej misce.
  2. Mleko podgrzewamy z masłem i olejem maksymalnie do 40 stopni.
  3. Dodajemy do utartych żółtek spirytus, mąkę i mleko z tłuszczem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  4. Pałką wybijamy wyrobione ciasto około 200 razy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia.
  5. Wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy szklanką krążki.
  6. Nadziewamy odsączonymi wiśniami (ok. 5 sztuk na pączek) lub wkładamy do środka po łyżeczce dżemu. Zaklejamy, formujemy kulki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia
  7. Smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron.
  8. Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem lub lukrujemy po wystudzeniu.