Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzucić, bo przepis wydał mi się na tyle nietypowy, że przez to ciekawy. Otworzyliśmy już jeden słoiczek i powiem Wam, że warto. Grzyby są o wiele delikatniejsze niż w zalewie octowej. Nie zmienia się również znacznie ich faktura i smak pozostaje mocno grzybowy. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę, a opieńki bez problemu jeszcze w lasach znajdziecie.
Jak wykonać przepis na - Opieńki w olejuPotrzebne składniki
- Durszlak gotowanych opieniek (same łepki)
- 1 cebula
- 6 łyżek octu
- 1 szklanka oleju
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania
- Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
- Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
- Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki w oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Mogę dodać marchewkę?
a w sumie czemu nie 🙂 jak kto lubi
Wyszły super, lepsze niż w occie. Dodałam troszeczkę papryki wędzonej i jedną marchewkę. Polecam 😉
Przepis zapisany 😁
Super – cieszę się bardzo, że się udały sam spróbuję z marchewką