w , ,

Opieńki w oleju

Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzucić, bo przepis wydał mi się na tyle nietypowy, że przez to ciekawy. Otworzyliśmy już jeden słoiczek i powiem Wam, że warto. Grzyby są o wiele delikatniejsze niż w zalewie octowej. Nie zmienia się również znacznie ich faktura i smak pozostaje mocno grzybowy. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę, a opieńki bez problemu jeszcze w lasach znajdziecie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Opieńki w oleju
Składniki:
  • Durszlak gotowanych opieniek (same łepki)
  • 1 cebula
  • 6 łyżek octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
  • Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
  • Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
  • Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki w oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Mogę dodać marchewkę?

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Wyszły super, lepsze niż w occie. Dodałam troszeczkę papryki wędzonej i jedną marchewkę. Polecam 😉
Przepis zapisany 😁