Opieńki w oleju

0

Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzucić, bo przepis wydał mi się na tyle nietypowy, że przez to ciekawy. Otworzyliśmy już jeden słoiczek i powiem Wam, że warto. Grzyby są o wiele delikatniejsze niż w zalewie octowej. Nie zmienia się również znacznie ich faktura i smak pozostaje mocno grzybowy. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę, a opieńki bez problemu jeszcze w lasach znajdziecie.

Opieńki w oleju

Opieńki w oleju

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • Durszlak gotowanych opieniek, same łepki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
  3. Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
  4. Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/opienki-w-oleju/
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…