Opieńki w oleju

5 minuty czytania

Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzucić, bo przepis wydał mi się na tyle nietypowy, że przez to ciekawy. Otworzyliśmy już jeden słoiczek i powiem Wam, że warto. Grzyby są o wiele delikatniejsze niż w zalewie octowej. Nie zmienia się również znacznie ich faktura i smak pozostaje mocno grzybowy. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę, a opieńki bez problemu jeszcze w lasach znajdziecie.

Opieńki w oleju

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • Durszlak gotowanych opieniek, same łepki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
  3. Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
  4. Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

    Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny…