Opieńki w oleju

2 min. czytania
0
0
Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzucić, bo przepis wydał mi się na tyle nietypowy, że przez to ciekawy. Otworzyliśmy już jeden słoiczek i powiem Wam, że warto. Grzyby są o wiele delikatniejsze niż w zalewie octowej. Nie zmienia się również znacznie ich faktura i smak pozostaje mocno grzybowy. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę, a opieńki bez problemu jeszcze w lasach znajdziecie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Przepis na:

Opieńki w oleju

Składniki:

  • Durszlak gotowanych opieniek (same łepki)
  • 1 cebula
  • 6 łyżek octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
  • Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
  • Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…