Potrzebne składniki
- Durszlak gotowanych opieniek (same łepki)
- 1 cebula
- 6 łyżek octu
- 1 szklanka oleju
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania
- Do garnka wlewamy trochę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki bez grzybów i zagotowujemy.
- Dodajemy grzyby i gotujemy 5-8 minut.
- Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki w oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mogę dodać marchewkę?
a w sumie czemu nie 🙂 jak kto lubi
Wyszły super, lepsze niż w occie. Dodałam troszeczkę papryki wędzonej i jedną marchewkę. Polecam 😉
Przepis zapisany 😁
Super – cieszę się bardzo, że się udały sam spróbuję z marchewką