Potrzebne składniki
- pół pęczka zielonych szparagów
- 5 jajek
- 2-3 łyżki mleka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka
- tymianek (bazylia)
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
Sposób wykonania
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem solimy i pieprzymy.
- Szparagi myjemy odcinamy twarde dolne końce, łodygi kroimy na plasterki pod skosem a czubki zostawiamy w całości. Pomidorki przekrawamy na pół, a cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni na maśle szklimy lekko cebulę dorzucamy pokrojone szparagi i dusimy przez chwilę aż lekko zmiękną jednak pozostaną kruche.
- Dorzucamy pomidorki i zioła, chwilę przesmażamy.
- Wlewamy jajka, rozkładamy równo warzywa, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż spód zrobi się złoty składamy na pół i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet ze szparagami i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!