w ,

Omlet ze szparagami i pomidorami



Szparagi dalej na topie i powiem szczerze pierwszy raz robiłem omlet ze szparagami i pomidorami. W sumie mi smakowały w różnych formach, więc jakoś mnie ta myśl, by je wrzucić do omletu uwiodła. I dobrze się stało bo wyszedł pyszny. Szparagi są delikatne, lekko chrupkie ale własnie takie jak powinny być. W otoczeniu jajek i ziół tworzą idealną kompozycję. Super śniadanko na dobry początek dnia.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Omlet ze szparagami i pomidorami

Potrzebne składniki

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • tymianek (bazylia)
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób wykonania

  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem solimy i pieprzymy.
  • Szparagi myjemy odcinamy twarde dolne końce, łodygi kroimy na plasterki pod skosem a czubki zostawiamy w całości. Pomidorki przekrawamy na pół, a cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni na maśle szklimy lekko cebulę dorzucamy pokrojone szparagi i dusimy przez chwilę aż lekko zmiękną jednak pozostaną kruche.
  • Dorzucamy pomidorki i zioła, chwilę przesmażamy.
  • Wlewamy jajka, rozkładamy równo warzywa, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż spód zrobi się złoty składamy na pół i podajemy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet ze szparagami i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze