Kosą po patelni Przepisy Omlet ze szparagami i pomidorami

Omlet ze szparagami i pomidorami

6 minuty czytania

Szparagi dalej na topie i powiem szczerze pierwszy raz robiłem omlet ze szparagami i pomidorami. W sumie mi smakowały w różnych formach, więc jakoś mnie ta myśl, by je wrzucić do omletu uwiodła. I dobrze się stało bo wyszedł pyszny. Szparagi są delikatne, lekko chrupkie ale własnie takie jak powinny być. W otoczeniu jajek i ziół tworzą idealną kompozycję. Super śniadanko na dobry początek dnia.

Omlet ze szparagami i pomidorami

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • tymianek, bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem solimy i pieprzymy.
  2. Szparagi myjemy odcinamy twarde dolne końce, łodygi kroimy na plasterki pod skosem a czubki zostawiamy w całości. Pomidorki przekrawamy na pół, a cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni na maśle szklimy lekko cebulę dorzucamy pokrojone szparagi i dusimy przez chwilę aż lekko zmiękną jednak pozostaną kruche.
  4. Dorzucamy pomidorki i zioła, chwilę przesmażamy.
  5. Wlewamy jajka, rozkładamy równo warzywa, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż spód zrobi się złoty składamy na pół i podajemy.
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…