Kosą po patelni Przepisy Omlet ze szparagami i pomidorami

Omlet ze szparagami i pomidorami

2 min. czytania
0
0
Szparagi dalej na topie i powiem szczerze pierwszy raz robiłem omlet ze szparagami i pomidorami. W sumie mi smakowały w różnych formach, więc jakoś mnie ta myśl, by je wrzucić do omletu uwiodła. I dobrze się stało bo wyszedł pyszny. Szparagi są delikatne, lekko chrupkie ale własnie takie jak powinny być. W otoczeniu jajek i ziół tworzą idealną kompozycję. Super śniadanko na dobry początek dnia.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Omlet ze szparagami i pomidorami

Składniki:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • tymianek (bazylia)
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  • Jajka roztrzepujemy z mlekiem solimy i pieprzymy.
  • Szparagi myjemy odcinamy twarde dolne końce, łodygi kroimy na plasterki pod skosem a czubki zostawiamy w całości. Pomidorki przekrawamy na pół, a cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni na maśle szklimy lekko cebulę dorzucamy pokrojone szparagi i dusimy przez chwilę aż lekko zmiękną jednak pozostaną kruche.
  • Dorzucamy pomidorki i zioła, chwilę przesmażamy.
  • Wlewamy jajka, rozkładamy równo warzywa, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż spód zrobi się złoty składamy na pół i podajemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…