Kosą po patelni Przepisy Omlet ze szparagami i pomidorami

Omlet ze szparagami i pomidorami

0

Szparagi dalej na topie i powiem szczerze pierwszy raz robiłem omlet ze szparagami i pomidorami. W sumie mi smakowały w różnych formach, więc jakoś mnie ta myśl, by je wrzucić do omletu uwiodła. I dobrze się stało bo wyszedł pyszny. Szparagi są delikatne, lekko chrupkie ale własnie takie jak powinny być. W otoczeniu jajek i ziół tworzą idealną kompozycję. Super śniadanko na dobry początek dnia.

Omlet ze szparagami i pomidorami

Omlet ze szparagami i pomidorami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • tymianek, bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem solimy i pieprzymy.
  2. Szparagi myjemy odcinamy twarde dolne końce, łodygi kroimy na plasterki pod skosem a czubki zostawiamy w całości. Pomidorki przekrawamy na pół, a cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni na maśle szklimy lekko cebulę dorzucamy pokrojone szparagi i dusimy przez chwilę aż lekko zmiękną jednak pozostaną kruche.
  4. Dorzucamy pomidorki i zioła, chwilę przesmażamy.
  5. Wlewamy jajka, rozkładamy równo warzywa, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż spód zrobi się złoty składamy na pół i podajemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/omlet-ze-szparagami-i-pomidorami/
  • Karkówka po karkonosku

    Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…