Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Olimpijskie ptysie Hani

Olimpijskie ptysie Hani

9 minuty czytania

Hania, córka Kasi, przeżywała ostatnio stres związany z podchodzeniem do olimpiady językowej i czekając na wyniki, by odreagować, postanowiła osłodzić sobie życie. Tak powstały olimpijskie ptysie Hani. Jak widać ma dziewczyna talent nie tylko do nauki, ale i do robienia kosmicznie pysznych wypieków. Ptysie były delikatne, złociste i pełne bitej śmietany. Kolejnego dnia okazało się, że Hania została laureatką, tak więc nie tylko pomogły w oczekiwaniu na wynik, ale i podkreśliły doniosłość tej chwili. Dziękuję Haniu za podzielenie się przepisem i zdjęcia. No i gratulacje!

Olimpijskie ptysie Hani

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 1 kubek mąki ok. (300ml)
  • pół kostki masła
  • 1 kubek mleka/wody
  • 4 jaja
  • szczypta soli
    Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • (wersja bezpieczna) 2 opakowania śmietan-fixu

Sposób wykonania:

  1. Wlej do garnka mleko/wodę razem z masłem, po rozpuszczeniu masła doprowadź substancję do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Po zagotowaniu się zawartości garnka dodaj "na raz" mąkę. Wymieszaj i ucieraj powstałą masę drewnianą łyżką , nie zdejmując garnka z ognia. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ścianek, stanie się kulą i będzie gładkie, zdejmij je z kuchenki. Dosyp do niego sól. Dodawaj do masy po jednym jajku, tak, aby z każdym osobno się połączyła.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ptysie za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego o średnicy 2-2,5 cm w odstępach. Piecz kilka minut, aż do zezłocenia się ciastek, w zależności od wielkości ptysia będzie to 8-12 minut.
  4. Po upieczeniu ptysi wyłącz piekarnik i zostaw w nim ptysie na pół godziny do ostygnięcia. W między czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem.
  5. Teraz wystarczy tylko poprzekrawać ptysie i przełożyć je obfitą ilością śmietany. SMACZNEGO!