Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Olimpijskie ptysie Hani

Olimpijskie ptysie Hani

3 min. czytania
0
0
Hania, córka Kasi, przeżywała ostatnio stres związany z podchodzeniem do olimpiady językowej i czekając na wyniki, by odreagować, postanowiła osłodzić sobie życie. Tak powstały olimpijskie ptysie Hani. Jak widać ma dziewczyna talent nie tylko do nauki, ale i do robienia kosmicznie pysznych wypieków. Ptysie były delikatne, złociste i pełne bitej śmietany. Kolejnego dnia okazało się, że Hania została laureatką, tak więc nie tylko pomogły w oczekiwaniu na wynik, ale i podkreśliły doniosłość tej chwili. Dziękuję Haniu za podzielenie się przepisem i zdjęcia. No i gratulacje!
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kubek mąki ok. (300ml)
  • pół kostki masła
  • 1 kubek mleka/wody
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wersja bezpieczna 2 opakowania śmietan-fixu

Sposób wykonania:

  • Wlej do garnka mleko/wodę razem z masłem, po rozpuszczeniu masła doprowadź substancję do wrzenia na średnim ogniu.
  • Po zagotowaniu się zawartości garnka dodaj "na raz" mąkę. Wymieszaj i ucieraj powstałą masę drewnianą łyżką , nie zdejmując garnka z ognia. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ścianek, stanie się kulą i będzie gładkie, zdejmij je z kuchenki. Dosyp do niego sól. Dodawaj do masy po jednym jajku, tak, aby z każdym osobno się połączyła.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ptysie za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego o średnicy 2-2,5 cm w odstępach. Piecz kilka minut, aż do zezłocenia się ciastek, w zależności od wielkości ptysia będzie to 8-12 minut.
  • Po upieczeniu ptysi wyłącz piekarnik i zostaw w nim ptysie na pół godziny do ostygnięcia. W między czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem.
  • Teraz wystarczy tylko poprzekrawać ptysie i przełożyć je obfitą ilością śmietany. SMACZNEGO!

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…