w , , ,

Nuggetsy drobiowe w panierce z maślanką i płatkami kukurydzianymi



Nuggetsy drobiowe to nic szczególnego, ale panierka to już coś zupełnie wyjątkowego. Ta jest delikatna, chrupiąca i zwyczajnie pyszna. Mięso w środku jest wilgotne i delikatne. Dodatkowo panierka nie odpada podczas gryzienia, tak więc praktycznie idealny przepis. Nie tylko dzieciaki je wcinają, że aż im się uszy trzęsą. Można zastosować z powodzeniem zarówno kurczaka jak i mięso z indyka. Obróbkę termiczna też możemy zastosować w dwóch wariantach – uzyskujemy w ten sposób mniej lub bardziej kaloryczną wersję tego dania.
Nuggetsy są świetną przekąską, podane np. z sosem czosnkowym czy ostrym pomidorowym. Taka forma przekąski świetnie nadaje się na imprezy ze stołem szwedzkim. Możemy też podać je z frytkami i surówką na obiad rodzinny – gwarantuję, że znikną szybko z talerzy, nawet u niejadków.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Marynowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 40 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Nuggetsy drobiowe w panierce z maślanką i płatkami kukurydzianymi

Potrzebne składniki

  • 800 g mięsa drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 g płatków kukurydzianych (3-4 szklanki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie jak ktoś lubi ostrzejsze)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego

Sposób wykonania

  • Zaczynam od umycia i pokrojenia mięsa w kawałki. Zazwyczaj kroję paski o długości ok. 4-5 cm i szerokości ok. 2 cm. W każdym razie, nie mogą być to za duże kawałki. by dobrze się później upiekły i i też by wygodnie się je jadło, nawet palcami.
  • Do miski dodaję maślankę, sól, przyprawy i jajko i najlepiej mikserem wszystko dokładnie mieszam do połączenia się składników i napowietrzenia masy. W trakcie miksowania dodaje też stopniowo mąkę.
  • W powstałej w ten sposób marynacie zanurzam pokrojone mięso i dokładnie mieszam tak by oblepiło się marynatą z każdej strony. Miskę przykrywam folią i wstawiam na 2 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki wyjmuję kolejno kawałki mięsa i panieruję je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
  • Nuggetsy możemy smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, a następnie odsączyć z tłuszczu, na ręcznikach papierowych. Można też, jeśli nie chcemy kąpać ich w tłuszczu, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 20 min do piekarnika. Pieczemy je w 200 stopniach z grzaniem góra-dół.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nuggetsy drobiowe w panierce z maślanką i płatkami kukurydzianymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze