Nuggetsy drobiowe to nic szczególnego, ale panierka to już coś zupełnie wyjątkowego. Ta jest delikatna, chrupiąca i zwyczajnie pyszna. Mięso w środku jest wilgotne i delikatne. Dodatkowo panierka nie odpada podczas gryzienia, tak więc praktycznie idealny przepis. Nie tylko dzieciaki je wcinają, że aż im się uszy trzęsą. Można zastosować z powodzeniem zarówno kurczaka jak i mięso z indyka. Obróbkę termiczna też możemy zastosować w dwóch wariantach – uzyskujemy w ten sposób mniej lub bardziej kaloryczną wersję tego dania. Nuggetsy są świetną przekąską, podane np. z sosem czosnkowym czy ostrym pomidorowym. Taka forma przekąski świetnie nadaje się na imprezy ze stołem szwedzkim. Możemy też podać je z frytkami i surówką na obiad rodzinny – gwarantuję, że znikną szybko z talerzy, nawet u niejadków.
Jak wykonać przepis na – Nuggetsy drobiowe w panierce z maślanką i płatkami kukurydzianymiPotrzebne składniki
- 800 g mięsa drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 g płatków kukurydzianych (3-4 szklanki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie jak ktoś lubi ostrzejsze)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
Sposób wykonania
- Zaczynam od umycia i pokrojenia mięsa w kawałki. Zazwyczaj kroję paski o długości ok. 4-5 cm i szerokości ok. 2 cm. W każdym razie, nie mogą być to za duże kawałki. by dobrze się później upiekły i i też by wygodnie się je jadło, nawet palcami.
- Do miski dodaję maślankę, sól, przyprawy i jajko i najlepiej mikserem wszystko dokładnie mieszam do połączenia się składników i napowietrzenia masy. W trakcie miksowania dodaje też stopniowo mąkę.
- W powstałej w ten sposób marynacie zanurzam pokrojone mięso i dokładnie mieszam tak by oblepiło się marynatą z każdej strony. Miskę przykrywam folią i wstawiam na 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki wyjmuję kolejno kawałki mięsa i panieruję je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
- Nuggetsy możemy smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, a następnie odsączyć z tłuszczu, na ręcznikach papierowych. Można też, jeśli nie chcemy kąpać ich w tłuszczu, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 20 min do piekarnika. Pieczemy je w 200 stopniach z grzaniem góra-dół.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nuggetsy drobiowe w panierce z maślanką i płatkami kukurydzianymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: