Potrzebne składniki
- 1 litr młodych pędów sosny
- 500 g cukru
- 0,5 litra spirytusu 70%
- 3/4 szklanki wody
- 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki miodu
Sposób wykonania
- Pędy sosny umyłem dokładnie, wysuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki i włożyłem warstwami do litrowego słoika zasypując kolejne warstwy cukrem. Najlepiej pędy ubijać pałką w słoiku by się wszystko zmieściło. Zostawcie też na koniec warstwę cukru by przykryła całe pędy na wierzchu.
- Tak przygotowany słoik zostawiam zakręcony na 2 tygodnie na parapecie w słonecznym miejscu. Co jakiś czas warto potrząsnąć słoikiem i odkręcić go przy okazji sprawdzając czy pędy nie wystają ponad cukier. Pędy będą powoli puszczać sok aż się nim całkiem zatopią, a cukier cały się w nim rozpuści.
- Po dwóch tygodniach zlewam sok, a pędy zalewam spirytusem. Odstawiam zakręcony słoik tym razem już w ciemniejsze miejsce i czekam kolejne 3-4 tygodnie. Dalej co jakiś czas mieszam i odkrywam.
- Po tym czasie zlewam spirytus z pędów i przepuszczam go przez gęsta gazę lub filtr do kawy.
- Teraz wystarczy dodać trochę kwasku, miód i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Ja odstawiam jeszcze nalewkę na tydzień, by się składniki dobrze wymieszały. Ale koniecznie spróbujcie po wymieszaniu czy nie za mdłe aby i czy nie za gorzkie. Jak tak dodajcie więcej kwasku i miodu już do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z pędów sosny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!