w ,

Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki w kolejnej odsłonie tym razem z jagodami i borówkami. Ser w naleśnikach jest zawsze ok a jeszcze jak są w nich pyszne owoce to już bosko. Można przygotować je wcześniej i przechować w lodówce odsmażając przed podaniem tak więc danie polecam na imprezy z dziećmi gdzie trzeba im coś na ciepło w chwilę przygotować by podczas naszej pracy w kuchni nie zdemolowali mieszkania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z serem i jagodami

Potrzebne składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 700 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki borówek
  • śmietana i pokruszona czekolada do dekoracji

Sposób wykonania

  • Rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i podgrzewamy by było letnie.
  • W mikserze ubijamy jajka z sokiem cytrynowym i solą i dodajemy powoli mleko z masłem, wodę i mąkę. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach.
  • Gęstość regulujemy dodając wodę lub mąkę. Konsystencja ma być taka aby się dobrze rozprowadzało ciasto po patelni.
  • Odstawiamy na 2 godz. W tym czasie 2-3 razy zamieszamy przez chwilę mikserem.
  • Ser rozdrabniam razem z cukrem i cynamonem widelcem dokładamy jagody i borówki (jeśli mrożone to nie rozmrażamy), delikatnie mieszamy i zostawiamy do czasu aż ciasto naleśnikowe będzie gotowe.
  • Smażymy naleśniki rozprowadzając ciasto na patelni posmarowanej olejem, z obu stron na blado.
  • Następnie smarujemy połowę naleśnika przygotowaną masą i składam na pół i jeszcze raz na pół.
  • Na patelni układamy po 4 złożone naleśniki i chwilę podsmażamy z obu stron.
  • Układamy na talerzu polewamy śmietaną i posypujemy tartą czekoladą.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z serem i jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze