Wobec bogatej oferty patelni można się zgubić, która jest dobra i do której zakupu warto dołożyć, która zaś wyłącznie zwodzi nowoczesnym wyglądem, a w rzeczywistości nie przygotuje się na niej niczego wartościowego. Sprawdź, na którą patelnię warto się skusić!
Czy patelnia uniwersalna jest gorsza?
Kiedy coś jest „uniwersalne”, nie zaś „specjalistyczne”, kojarzy się z tak szerokim zastosowaniem, że w efekcie nie sprawdza się w żadnej sytuacji. Tym razem niesłusznie! Patelnia uniwersalna to po prostu narzędzie przystosowane do przyrządzania – głównie smażenia i duszenia – różnego rodzaju dań. Są zróżnicowane pod względem wielkości, a więc bez trudu dopasujesz je do najczęściej wykonywanych lub ulubionych potraw. Ważne jednak, by w domu było kilka takich patelni, a jeszcze lepiej komplet: uniwersalna + specjalistyczne. Jedna czy dwie uniwersalne będą nadmiernie eksploatowane i szybko się zużyją.
Patelnię uniwersalną cechują przeciętna głębokość, wielkość od przystosowanej do usmażenia jednego jajka po średnicę liczącą 30 cm oraz zróżnicowanie pod względem materiału wykonania. Koszt zakupu jest atrakcyjniejszy, niż gdyby kupiło się kilka patelni specjalistycznych, pozwalających na wykonanie tych samych dań.
Materiały wykonania patelni
Główne materiały wykonania patelni są cztery. W sklepach spotkasz patelnie:
- aluminiowe – lekkie, szybko się rozgrzewające, ale również szybko tracące ciepło. To nowoczesne patelnie, na których stosuje się powłokę nieprzywierającą,
- miedziane – ozdobne, niezbyt popularne w gospodarstwach domowych. Szybko się nagrzewają i doskonale rozprowadzają ciepło, więc stosuje się je w gastronomii,
- stalowe – ze stali nierdzewnej, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Posiadają powłokę lub nie. Dobrze rozprowadzają ciepło, choć nagrzewają się nieco dłużej od konkurencyjnych patelni,
- żeliwne – mocne i trwałe, długo utrzymują temperaturę. Mają bardzo szerokie zastosowanie: nie tylko można smażyć na nich wszystko, ale również wybrane modele sprawdzą się jako naczynie do piekarnika.
Najlepsza powłoka patelni
Nie każda, ale większość patelni ma dodatkową powłokę wewnętrzną, od której cech zależy równie wiele, co od materiału wykonania narzędzia. Popularne powłoki są:
- ceramiczne – wpływają na ciężkość patelni. Są odporne na zarysowania, a więc trwałe. Nagrzewają się równomiernie, a także doskonale rozprowadzają ciepło. Patelnia ceramiczna służy do smażenia potraw bez tłuszczu. Po zakończeniu smażenia nie wolno zalewać jej zimną wodą – duże różnice temperatur niszczą ją,
- mineralne, a raczej ceramiczno-mineralne – zapewniają jeszcze lepszą nieprzywieralność niż patelnie ceramiczne. Są nowoczesne, więc mniej popularne od protoplastów,
- teflonowe – niesamowicie modne. Trwałe, jednak nieodporne na zarysowania. Należy obchodzić się z nimi delikatnie: nie używać metalowych narzędzi do obracania smażonych produktów, nie myć w zmywarce, nie szorować,
- tytanowe – te z kolei są bardzo odporne na zarysowania, więc podczas obróbki żywności można korzystać z metalowych sztućców. Jeśli do tytanu dodano ceramikę, na patelni z taką powłoką można smażyć bez tłuszczu.
Wobec wielkiego wyrobu patelni uniwersalnych należy określić, na czym zależy nam najbardziej: trwałości, możliwości mycia patelni w zmywarce, a może smażeniu bez tłuszczu? Odpowiedni materiał wykonania patelni oraz zastosowana w niej powłoka sprawią, że szybko przygotowywanie dań będzie szybsze, łatwiejsze i zdrowsze.