Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Najlepsza patelnia do Twojej kuchni? Wiemy jaka!

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
najlepsza patelnia do twojej kuchni2

Wobec bogatej oferty patelni można się zgubić, która jest dobra i do której zakupu warto dołożyć, która zaś wyłącznie zwodzi nowoczesnym wyglądem, a w rzeczywistości nie przygotuje się na niej niczego wartościowego. Sprawdź, na którą patelnię warto się skusić!

najlepsza patelnia do twojej kuchni2

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Czy patelnia uniwersalna jest gorsza?

Kiedy coś jest „uniwersalne”, nie zaś „specjalistyczne”, kojarzy się z tak szerokim zastosowaniem, że w efekcie nie sprawdza się w żadnej sytuacji. Tym razem niesłusznie! Patelnia uniwersalna to po prostu narzędzie przystosowane do przyrządzania – głównie smażenia i duszenia – różnego rodzaju dań. Są zróżnicowane pod względem wielkości, a więc bez trudu dopasujesz je do najczęściej wykonywanych lub ulubionych potraw. Ważne jednak, by w domu było kilka takich patelni, a jeszcze lepiej komplet: uniwersalna + specjalistyczne. Jedna czy dwie uniwersalne będą nadmiernie eksploatowane i szybko się zużyją.

Patelnię uniwersalną cechują przeciętna głębokość, wielkość od przystosowanej do usmażenia jednego jajka po średnicę liczącą 30 cm oraz zróżnicowanie pod względem materiału wykonania. Koszt zakupu jest atrakcyjniejszy, niż gdyby kupiło się kilka patelni specjalistycznych, pozwalających na wykonanie tych samych dań.

Materiały wykonania patelni

Główne materiały wykonania patelni są cztery. W sklepach spotkasz patelnie:

najlepsza patelnia do twojej kuchni1

  • aluminiowe – lekkie, szybko się rozgrzewające, ale również szybko tracące ciepło. To nowoczesne patelnie, na których stosuje się powłokę nieprzywierającą,
  • miedziane – ozdobne, niezbyt popularne w gospodarstwach domowych. Szybko się nagrzewają i doskonale rozprowadzają ciepło, więc stosuje się je w gastronomii,
  • stalowe – ze stali nierdzewnej, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Posiadają powłokę lub nie. Dobrze rozprowadzają ciepło, choć nagrzewają się nieco dłużej od konkurencyjnych patelni,
  • żeliwne – mocne i trwałe, długo utrzymują temperaturę. Mają bardzo szerokie zastosowanie: nie tylko można smażyć na nich wszystko, ale również wybrane modele sprawdzą się jako naczynie do piekarnika.

Najlepsza powłoka patelni

Nie każda, ale większość patelni ma dodatkową powłokę wewnętrzną, od której cech zależy równie wiele, co od materiału wykonania narzędzia. Popularne powłoki są:

najlepsza patelnia do twojej kuchni3

  • ceramiczne – wpływają na ciężkość patelni. Są odporne na zarysowania, a więc trwałe. Nagrzewają się równomiernie, a także doskonale rozprowadzają ciepło. Patelnia ceramiczna służy do smażenia potraw bez tłuszczu. Po zakończeniu smażenia nie wolno zalewać jej zimną wodą – duże różnice temperatur niszczą ją,
  • mineralne, a raczej ceramiczno-mineralne – zapewniają jeszcze lepszą nieprzywieralność niż patelnie ceramiczne. Są nowoczesne, więc mniej popularne od protoplastów,
  • teflonowe – niesamowicie modne. Trwałe, jednak nieodporne na zarysowania. Należy obchodzić się z nimi delikatnie: nie używać metalowych narzędzi do obracania smażonych produktów, nie myć w zmywarce, nie szorować,
  • tytanowe – te z kolei są bardzo odporne na zarysowania, więc podczas obróbki żywności można korzystać z metalowych sztućców. Jeśli do tytanu dodano ceramikę, na patelni z taką powłoką można smażyć bez tłuszczu.

Wobec wielkiego wyrobu patelni uniwersalnych należy określić, na czym zależy nam najbardziej: trwałości, możliwości mycia patelni w zmywarce, a może smażeniu bez tłuszczu? Odpowiedni materiał wykonania patelni oraz zastosowana w niej powłoka sprawią, że szybko przygotowywanie dań będzie szybsze, łatwiejsze i zdrowsze.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
spacer z psem

Jak sprawić, żeby spacer z psem był przyjemny dla obu stron?

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?