Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Grecji, a że zapiekanki wszelkie lubię to czasem się do niej przymierzałem. W końcu nadszedł dzień gdy nie było wyjścia tylko ją zrobić. Głównie za sprawą Judyty z Myśli Potarganej, która kupiła składniki i powiedziała "zrób mi to", tonem raczej nie znoszącym sprzeciwu. Co zrobić, jak kobieta "prosi". Tak się składa, że jadła to danie w greckiej knajpce dla tubylców, więc wybraliśmy jakiś w miarę przypominający oryginał przepis i do dzieła. Oczywiście przepis został zmodyfikowany kilka razy, składniki tez okazało się, że są nie wszystkie i trzeba było jechać do sklepu, ale się udało. Wyszło pyszne i prawie jak trzeba. Po obiedzie Judytę naszło na tańczenie Zorby, przez co prawie spóźniliśmy się na występy w teatrze ale to już inna historia. Danie polecam bo mimo, że skrzywiłem się dodając cynamon do mięsa mielonego - efekt końcowy jest super.
Wielkość porcji 4 osoby
Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 2 mniejsze lub jedna duża cukinia
- 2 cebule
- 4-5 ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 2 szczypty cynamonu
- 120 g masła
- 500 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 żółtka jajek
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z połowy cytryny
- pieprz, sól
- 100-120 ml oliwy z oliwek do smażenia
- ser typu greckiego
Sposób wykonania:
- Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie by lekko zmiękły. Zdejmujemy na bok.
- Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z obu stron odsączając potem na ręczniku papierowym.
- Bakłażan również kroimy w plastry, solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka minut i wycieramy ręcznikiem papierowym. Również smażymy z obu stron i odsączamy z tłuszczu na ręczniku.
- Cebulę kroimy dość grubo i smażymy na oliwie, dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i cynamonem. Podsmażamy.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Doprawiamy solą i smażymy do rozpadnięcia się pomidorów.
- Bierzemy garnek w którym rozpuszczamy masło. Dodajemy powoli mąkę i cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko nie przerywając mieszania. Regulujemy temperaturę odstawiając z ognia i mieszamy by nie powstały grudki. Dodajemy jajko i gałkę. Mieszamy.
- Teraz składamy wszystko w całość.
- Układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego warstwę ziemniaków. Na to warstwa bakłażana, potem cukinia i przykrywamy wszystko sosem pomidorowym z mięsem.
- Na wierzch wylewamy nasz sos beszamelowy i kruszymy ser.
- Całość zapiekamy 45-50 min w temp 190 stopni z termoobiegiem.