Potrzebne składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 mniejsze lub jedna duża cukinia
- 2 cebule
- 4-5 ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 2 szczypty cynamonu
- 120 g masła
- 500 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 żółtka jajek
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z połowy cytryny
- pieprz (sól)
- 100-120 ml oliwy z oliwek do smażenia
- ser typu greckiego
Sposób wykonania
- Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie by lekko zmiękły. Zdejmujemy na bok.
- Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z obu stron odsączając potem na ręczniku papierowym.
- Bakłażan również kroimy w plastry, solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka minut i wycieramy ręcznikiem papierowym. Również smażymy z obu stron i odsączamy z tłuszczu na ręczniku.
- Cebulę kroimy dość grubo i smażymy na oliwie, dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i cynamonem. Podsmażamy.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Doprawiamy solą i smażymy do rozpadnięcia się pomidorów.
- Bierzemy garnek w którym rozpuszczamy masło. Dodajemy powoli mąkę i cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko nie przerywając mieszania. Regulujemy temperaturę odstawiając z ognia i mieszamy by nie powstały grudki. Dodajemy jajko i gałkę. Mieszamy.
- Teraz składamy wszystko w całość.
- Układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego warstwę ziemniaków. Na to warstwa bakłażana, potem cukinia i przykrywamy wszystko sosem pomidorowym z mięsem.
- Na wierzch wylewamy nasz sos beszamelowy i kruszymy ser.
- Całość zapiekamy 45-50 min w temp 190 stopni z termoobiegiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Musaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.