Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Musaka – grecka zapiekanka

Kosą po patelni 13 października 2018
Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Grecji, a że zapiekanki wszelkie lubię to czasem się do niej przymierzałem. W końcu nadszedł dzień gdy nie było wyjścia tylko ją zrobić. Głównie za sprawą Judyty z Myśli Potarganej, która kupiła składniki i powiedziała "zrób mi to", tonem raczej nie znoszącym sprzeciwu. Co zrobić, jak kobieta "prosi". Tak się składa, że jadła to danie w greckiej knajpce dla tubylców, więc wybraliśmy jakiś w miarę przypominający oryginał przepis i do dzieła. Oczywiście przepis został zmodyfikowany kilka razy, składniki tez okazało się, że są nie wszystkie i trzeba było jechać do sklepu, ale się udało. Wyszło pyszne i prawie jak trzeba. Po obiedzie Judytę naszło na tańczenie Zorby, przez co prawie spóźniliśmy się na występy w teatrze ale to już inna historia. Danie polecam bo mimo, że skrzywiłem się dodając cynamon do mięsa mielonego - efekt końcowy jest super.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Musaka

Potrzebne składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 2 mniejsze lub jedna duża cukinia
  • 2 cebule
  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 120 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2 żółtka jajek
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz (sól)
  • 100-120 ml oliwy z oliwek do smażenia
  • ser typu greckiego

Sposób wykonania

  • Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie by lekko zmiękły. Zdejmujemy na bok.
  • Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z obu stron odsączając potem na ręczniku papierowym.
  • Bakłażan również kroimy w plastry, solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka minut i wycieramy ręcznikiem papierowym. Również smażymy z obu stron i odsączamy z tłuszczu na ręczniku.
  • Cebulę kroimy dość grubo i smażymy na oliwie, dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i cynamonem. Podsmażamy.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Doprawiamy solą i smażymy do rozpadnięcia się pomidorów.
  • Bierzemy garnek w którym rozpuszczamy masło. Dodajemy powoli mąkę i cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko nie przerywając mieszania. Regulujemy temperaturę odstawiając z ognia i mieszamy by nie powstały grudki. Dodajemy jajko i gałkę. Mieszamy.
  • Teraz składamy wszystko w całość.
  • Układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego warstwę ziemniaków. Na to warstwa bakłażana, potem cukinia i przykrywamy wszystko sosem pomidorowym z mięsem.
  • Na wierzch wylewamy nasz sos beszamelowy i kruszymy ser.
  • Całość zapiekamy 45-50 min w temp 190 stopni z termoobiegiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Musaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bakłażan, cukinia, grecja, mięso mielone, musaka, obiad, oliwa, pomidory, ser, sos beszamelowy, zapiekanka, ziemniaki
Kosą po patelni 13 października 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jabłka pieczone z miodem i orzechami
Następny wpis Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Shakshuka – pyszne śniadanie

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Sernik puszysty jak chmurka

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?