w ,

Mus z serem Mizithra – deser w stylu greckim

Dalej we mnie Grecja siedzi, więc i sięgam po jej produkty – tym razem mus z serem Mizithra, limonką, jogurtem, cynamonem i miodem. Jest to świeży ser zrobiony z mleka i serwatki owiec lub kóz, lub obu tych rodzajów. Przypomina włoską ricottę i jeśli nie macie dostępu do Mizythry spokojnie możecie go tym serem zastąpić. Jogurt polecam użyć gęsty, typu greckiego, no i naturalny miód to podstawa. Deser jest w sam raz słodki, lekko kwaskowy i jest bardzo delikatny. Podawać najlepiej schłodzony wcześniej w lodówce polany odrobina miodu i posypany cynamonem.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Mus z serem Mizithra, limonką, miodem i cynamonem
Składniki:
  • 500 g sera Mizithra lub Ricotta
  • 400 g jogurtu naturalnego typu grackiego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
  • 2 limonki

Dodatkowo

  • miód i cynamon do dekoracji (ilość wg. uznania)
Sposób wykonania:
  • Ser wrzuciłem do miski, dodałem miód i zmiksowałem.
  • Dodałem jogurt, sok z limonek i cynamon i wszystko dokładnie zmiksowałem na puszystą masę. Musi być dobrze napowietrzone by powstał mus.
  • Przełożyłem masę do pucharków. Polałem po wierzchu miodem i posypałem cynamonem.
  • Deser wstawiłem na 2 godziny do lodówki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mus z serem Mizithra, limonką, miodem i cynamonem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
4 miesięcy temu

To musi być pyszne! Taki właśnie fajny deserek, który nie jest tak bardzo słodki, że po 2 łyżeczkach masz po kokardę… Do tego zdrowa ricotta, super! 😀

Ania
4 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Jak na razie nic takiego u mnie nie widziałam, ale będę miała na uwadze. A ricotta z tego, co wiem, ma bardzo dużo wapnia w porównaniu do innych serów, więc jak dla mnie bomba! 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Prosty i smaczny deser,i zazdroszczę tej Grecji 😉

Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

A żebyś wiedział,że sobie zrobię 🙂 co mi pozostało he he