Mus z serem Mizithra – deser w stylu greckim

4 min. czytania
6
0
Dalej we mnie Grecja siedzi, więc i sięgam po jej produkty – tym razem mus z serem Mizithra, limonką, jogurtem, cynamonem i miodem. Jest to świeży ser zrobiony z mleka i serwatki owiec lub kóz, lub obu tych rodzajów. Przypomina włoską ricottę i jeśli nie macie dostępu do Mizythry spokojnie możecie go tym serem zastąpić. Jogurt polecam użyć gęsty, typu greckiego, no i naturalny miód to podstawa. Deser jest w sam raz słodki, lekko kwaskowy i jest bardzo delikatny. Podawać najlepiej schłodzony wcześniej w lodówce polany odrobina miodu i posypany cynamonem.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Mus z serem Mizithra, limonką, miodem i cynamonem
Składniki:
  • 500 g sera Mizithra lub Ricotta
  • 400 g jogurtu naturalnego typu grackiego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
  • 2 limonki

Dodatkowo

  • miód i cynamon do dekoracji (ilość wg. uznania)
Sposób wykonania:
  • Ser wrzuciłem do miski, dodałem miód i zmiksowałem.
  • Dodałem jogurt, sok z limonek i cynamon i wszystko dokładnie zmiksowałem na puszystą masę. Musi być dobrze napowietrzone by powstał mus.
  • Przełożyłem masę do pucharków. Polałem po wierzchu miodem i posypałem cynamonem.
  • Deser wstawiłem na 2 godziny do lodówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mus z serem Mizithra, limonką, miodem i cynamonem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

6
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
4 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kosą po patelniAniaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

To musi być pyszne! Taki właśnie fajny deserek, który nie jest tak bardzo słodki, że po 2 łyżeczkach masz po kokardę… Do tego zdrowa ricotta, super! 😀

Słodko Słodka
Gość

Prosty i smaczny deser,i zazdroszczę tej Grecji 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).