Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Murzynek z gruszkami

Kosą po patelni 28 października 2020
Murzynek to ciasto które zna chyba każdy jednak czy znasz wersję z gruszkami? Jest przepyszna. Gruszki świetnie się komponują z ciastem czekoladowym. Do tego szczypta cynamonu i mamy przepis na wyjątkowe ciasto. Odrobina polewy czekoladowej na górze, do tego garść orzechów włoskich. Uwielbiam to ciasto i szczerze polecam spróbować. Dla mnie to pozycja obowiązkowa na stole zaraz po serniku 🙂
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Murzynek z gruszkami

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 kostka 250 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 spore gruszki
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania

  • Zaczynam od roztopienia w rondelku margaryny. Gdy już się rozpuści, dodaje do niej cukier i mieszam chwile gotując na małym gazie. Mieszam kakao z wodą i dodaje do rondelka. Znów mieszam i gotuję wszystko przez ok 5 min do zgęstnienia. Odstawiam na bok do wystygnięcia.
  • Do miski wbijam jajka. Miksuje je dokładnie po czym dodaję 3/4 ostudzonej masy czekoladowej. Dalej miksując dodaję partiami wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksuję do całkowitego połączenia się składników.
  • Okrągłą tortownicę wysmarowuję resztka margaryny lub masłem. Wylewam na nią ciasto i wyrównuję.
  • Gruszki obieram i kroję w kostkę. Układam kawałki gruszek na cieście i lekko dociskam. Posypuję gruszki cynamonem po wierzchu.
  • Wstawiam tak przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. i piekę do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu ciasta i wystudzeniu polewam niedbale dość reszta masy czekoladowej, starając się nie zasłonić całych gruszek i posypuję siekanymi orzechami włoskimi. Czekam chwilę aż polewa całkiem zastygnie (o ile mam tyle silnej woli). I gotowe.

W Waszym wykonaniu:

Murzynek podesłany przez Angel Kubrick

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek z gruszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, czekolada, deser, gruszki, kakao, murzynek, orzechy, owoce, polewa
Kosą po patelni 28 października 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Miód gryczany dla seniora
Następny wpis Dążenie do świętości kontra polskie dążenie do świętojebliwości
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
11 września 2022 14:38

Wyszło;) bardzo dobry polecam

0
Odpowiedz
Angel
Angel
31 października 2020 20:19

Absolutnie obłędny 🙂

1
Odpowiedz
Merkuriusz Kulinarny
Merkuriusz Kulinarny
29 października 2020 18:34

Nie wpadlibyśmy na ten pomysł. Ale trzeba spróbować!

1
Odpowiedz

Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?