Potrzebne składniki
- 600 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- 120 g cukru pudru
- 5 listków żelatyny
- 400 g śmietany kremówki 30%
- truskawki
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób wykonania
- Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem.
- Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez około 5 minut, odciskamy i rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
- 1/3 sera przekładamy do garnka z żelatyną i mieszamy. Potem dodajemy do reszty sera
- Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do naszej masy.
- Formę na muffiny wykładamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na dno oczyszczone i pokrojone w kawałki truskawki. Nakładamy masę serową wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyjmujemy ostrożnie serniczki z formy razem z folią odwracamy truskawkami do góry, posypujemy tartą czekoladą i wcinamy,
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini serniczki na zimno wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A tu mała relacja z wcinania serniczków na lodówce 🙂

Wyglądają wspaniale! 🙂
Uroczo. Fajny przepis 😉