Mini pączki serowe

2 min. czytania
1
1
Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale również na imprezę z dzieciakami. Proste wykonanie i niebanalny smak. Znikają szybko więc róbcie podwójną porcję, szczególnie jeśli ich wcinaniu towarzysza takie emocje jak dzisiaj. Są delikatne i pachnące wanilią. Polska golaaaaaaa!
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g serka śmietankowego na sernik
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
  • Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
  • Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…