Mini pączki serowe

4 min. czytania
2
1
Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale również na imprezę z dzieciakami. Proste wykonanie i niebanalny smak. Znikają szybko więc róbcie podwójną porcję, szczególnie jeśli ich wcinaniu towarzysza takie emocje jak dzisiaj. Są delikatne i pachnące wanilią. Polska golaaaaaaa!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Mini pączki serowe
Składniki:
  • 300 g serka śmietankowego na sernik
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
  • Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
  • Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini pączki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    26
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniBonoit Perel Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bonoit Perel
Gość
Bonoit Perel

Dzien dobry, mam pytanie, czy serek na sernik mozna zastapic serkiem filadelfia albo ricotta ? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Kosą po patelni
Gość

oczywiście ważne by był kremowy i dobrze zmielony 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite