Potrzebne składniki
- 300 g serka śmietankowego na sernik
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
- Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
- Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini pączki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Dzien dobry, mam pytanie, czy serek na sernik mozna zastapic serkiem filadelfia albo ricotta ? Z gory dziekuje za odpowiedz.
oczywiście ważne by był kremowy i dobrze zmielony 🙂