Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale również na imprezę z dzieciakami. Proste wykonanie i niebanalny smak. Znikają szybko więc róbcie podwójną porcję, szczególnie jeśli ich wcinaniu towarzysza takie emocje jak dzisiaj. Są delikatne i pachnące wanilią. Polska golaaaaaaa!
Jak wykonać przepis na - Mini pączki serowePotrzebne składniki
- 300 g serka śmietankowego na sernik
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
- Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
- Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini pączki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Dzien dobry, mam pytanie, czy serek na sernik mozna zastapic serkiem filadelfia albo ricotta ? Z gory dziekuje za odpowiedz.
oczywiście ważne by był kremowy i dobrze zmielony 🙂