Mini pączki serowe

6 minuty czytania

Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale również na imprezę z dzieciakami. Proste wykonanie i niebanalny smak. Znikają szybko więc róbcie podwójną porcję, szczególnie jeśli ich wcinaniu towarzysza takie emocje jak dzisiaj. Są delikatne i pachnące wanilią. Polska golaaaaaaa!

Mini pączki serowe

Wielkość porcji ok. 50 pączków

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g serka śmietankowego na sernik
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
  3. Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
  4. Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  5. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
  6. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.