w , , , ,

Mini pączki serowe



Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale również na imprezę z dzieciakami. Proste wykonanie i niebanalny smak. Znikają szybko więc róbcie podwójną porcję, szczególnie jeśli ich wcinaniu towarzysza takie emocje jak dzisiaj. Są delikatne i pachnące wanilią. Polska golaaaaaaa!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Mini pączki serowe

Potrzebne składniki

  • 300 g serka śmietankowego na sernik
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Serek wkładamy do miski, mieszamy dokładnie z jajkami. Dodajemy cukier puder.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do serka, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być luźne.
  • Rękami umoczonymi w oleju formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie musza być idealnie równe.
  • Nakładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i wolno smażymy na małym ogniu. Same się odwracają jeśli nie zrobią tego to trzeba czasem im pomóc. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini pączki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bonoit Perel
Bonoit Perel
1 rok temu

Dzien dobry, mam pytanie, czy serek na sernik mozna zastapic serkiem filadelfia albo ricotta ? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Kosą po patelni
1 rok temu
Odpowiedz  Bonoit Perel

oczywiście ważne by był kremowy i dobrze zmielony 🙂