w , , ,

Mini małpi chlebek nadziewany toffi



Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przekąska, niezbyt słodkie ciasto drożdżowe o wyraźnym maślanym smaku. Kulki wypełnione toffi stanowią dodatkowa niespodziankę. Jeśli nie macie papilotek i formy na muffinki spokojnie możecie z tego przepisu zrobić wersję big i uformować większe kulki układając je koło siebie w większej formie. jednak babeczki mają swój urok i łatwiej je jeść, bo nie trzeba rwać ciasta na kawałki. Kulki robimy wielkości, mniej więcej 1,5-2 cm i wchodzi ich po 3-4 na babeczkę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Mini małpi chlebek nadziewany toffi

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 cukru brązowego
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • tarta czekolada gorzka do posypania

Sposób wykonania

  • Do miski przesiewamy mąkę i robimy na środku wgłębienie. Kruszymy do środka drożdże i zasypujemy łyżką cukru. Zalewamy połową ciepłego ale nie gorącego mleka. Mieszamy środek delikatnie i odstawiamy na 10-15 min.
  • Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem. Całość mieszamy.
  • Dodajemy 2/3 masła rozpuszczonego i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
  • Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Kroimy na małe kawałki rozciągamy w palcach, wkładamy do środka łyżeczką trochę masy kajmakowej i formujemy z nich kulki.
  • Resztę rozpuszczonego masła mieszamy z cukrem brązowym i obtaczamy nim kulki.
  • Kulki układamy w papilotkach po kilka w jednej tak by ją wypełniły i posypujemy tartą czekoladą. Odstawiamy na 10 min.
  • Pieczemy w formie na muffinki 30 min w temperaturze 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mini małpi chlebek nadziewany toffi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

Mini małpi chlebek nadziewany toffi w waszym wykonaniu:

[one_fourth]

Mirka Radola-Bartkowiak

[/one_fourth]

[three_fourth_last]

[/three_fourth_last]

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze