Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Mini małpi chlebek nadziewany toffi

Mini małpi chlebek nadziewany toffi

8 minuty czytania

Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przekąska, niezbyt słodkie ciasto drożdżowe o wyraźnym maślanym smaku. Kulki wypełnione toffi stanowią dodatkowa niespodziankę. Jeśli nie macie papilotek i formy na muffinki spokojnie możecie z tego przepisu zrobić wersję big i uformować większe kulki układając je koło siebie w większej formie. jednak babeczki mają swój urok i łatwiej je jeść, bo nie trzeba rwać ciasta na kawałki. Kulki robimy wielkości, mniej więcej 1,5-2 cm i wchodzi ich po 3-4 na babeczkę.

Mini małpi chlebek nadziewany toffi

Wielkość porcji 14-15 sztuk

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 cukru brązowego
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • tarta czekolada gorzka do posypania

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i robimy na środku wgłębienie. Kruszymy do środka drożdże i zasypujemy łyżką cukru. Zalewamy połową ciepłego ale nie gorącego mleka. Mieszamy środek delikatnie i odstawiamy na 10-15 min.
  2. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem. Całość mieszamy.
  3. Dodajemy 2/3 masła rozpuszczonego i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
  4. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Kroimy na małe kawałki rozciągamy w palcach, wkładamy do środka łyżeczką trochę masy kajmakowej i formujemy z nich kulki.
  6. Resztę rozpuszczonego masła mieszamy z cukrem brązowym i obtaczamy nim kulki.
  7. Kulki układamy w papilotkach po kilka w jednej tak by ją wypełniły i posypujemy tartą czekoladą. Odstawiamy na 10 min.
  8. Pieczemy w formie na muffinki 30 min w temperaturze 180 stopni.

 

Mini małpi chlebek nadziewany toffi w waszym wykonaniu: