Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Mięso wołowe – co warto wiedzieć?

Kosą po patelni
7 sierpnia 2020
adobestock 815994551

Wołowina to delikatne mięso, które cieszy się dużą popularnością na świecie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Europie. W zależności od upodobań istnieje wiele możliwości jego spożywania – w postaci steków, potrawki z cielęciny, gulaszu, azjatyckich dań z makaronem ryżowym czy surowego tatara i wołowego carpaccio. W Polsce w ostatnim czasie również można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem wołowym. Ma to duży związek z rozwojem street foodu i utworzeniem wielu burgerowni, w których dominującym składnikiem jest właśnie wołowina.

adobestock 815994551

Dlaczego warto spożywać mięso wołowe?

Choć panuje ogólnie założenie żywieniowe, że każdy człowiek powinien ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, to jednak dobrej jakości wołowina może być wyjątkowo zdrowym składnikiem zbilansowanej diety. Wbrew pozorom nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, a dostarcza za to dużo łatwostrawnego i pełnowartościowego białka. Dodatkowo stanowi jedno z największych źródeł kreatyny, która budową przypomina strukturę białek. Dzięki temu skutecznie zwiększa masę i objętość białek, a przy tym poprawia sprawność fizyczną i wydolność oraz przyspiesza spalanie kalorii. To sprawia, że mięso wołowe jest szczególnie cenione przez kulturystów.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Dietetycy zalecają, aby wołowina znalazła się na stole podobnie jak ryby przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Ma to związek z wieloma cennymi składnikami odżywczymi, znajdującymi się w mięsie. Należy do nich bogactwo witamin, szczególnie z grupy B6, które usprawniają metabolizm, zwiększają odporność, polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, a także odpowiadają za prawidłowe kurczenie mięśni. Ponadto witaminy B12 pomagają przeciwdziałać niedokrwistości, a także pozytywnie wpływają na nastrój i procesy myślowe.

Korzystnie na organizm wpływają zawarte w mięsie wołowym L-karnityny stosowane w farmakoterapii do leczenia niewydolności krążenia, miażdżycy naczyń obwodowych, choroby wieńcowej, a nawet otyłości. Do innych cennych składników zaliczyć można także potas, magnez i cynk umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie narządów, a przy tym odżywiające kości, mięśnie i stawy. W wołowinie wykryto CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową i oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji.

W jakich przypadkach mięso wołowe jest szczególnie zalecane?

Mięso wołowe ma ogromną zawartość żelaza, dlatego powszechnie zalecane jest jego spożywanie przez miesiączkujące kobiety. W czasie menstruacji, szczególnie w przypadku intensywnego krwawienia, znacznie wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Warto zadbać o jego uzupełnienie, gdyż na skutek dużej utraty żelaza może dojść do anemii, czyli niedokrwistości. Wołowina nie tylko powoduje zwiększenie zawartości żelaza we krwi, ale też przyczynia się się do wzmożonej produkcji czerwonych krwinek. Tym samym poprawia koloryt skóry, sprawność fizyczną, a także pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze oraz samopoczucie.

Jednym z najkorzystniejszych składników diety sportowców jest wołowina, gdyż zawiera najwięcej wartości odżywczych. Spożywając ją w zbilansowanych dawkach 3 razy w tygodniu, można w bardzo szybkim czasie poprawić kondycję, zdrowie oraz zwiększyć poziom energii. Mięso wołowe bogate jest w tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B, które są kluczowe w procesie regeneracji mięśni po intensywnym treningu, a przy tym pomagają dotlenić organizm. Badania dowodzą, że powoduje przyrost mięśni oraz spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak przyrządzić mięso wołowe?

Pierwszym krokiem, aby sporządzić smaczne danie z wołowiny, jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Duże znaczenie ma sposób przyrządzania, gdyż to od tego zależy, która część najlepiej będzie pasować do potrawy. Do smażenia i pieczenia idealnie nadaje się łopatka, rostbef, polędwica, antrykot czy zrazowa. Do duszenia można wykorzystać mostek, łopatkę, szponder, łatę czy pęgę. Na surowo można jeść polędwicę i zrazową. Zaś do gotowania goleń, ogoń, kości ze szpinakiem, szponder czy mostek.

Duże znaczenie dla smaku potraw z mięsem wołowym ma jej jakość. Z tego względu, poszukując odpowiedniego produktu, koniecznie najlepiej zwrócić uwagę na świeżość i kolor wołowiny. Mięso powinno mieć od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej barwy, w zależności od rasy. Dodatkowo musi charakteryzować się delikatną wilgotnością i optymalną zawartością tłuszczu nazywaną marmurkowatością. Jeśli poszukujesz świeżej wołowiny, warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Swiezemieso.pl. Znajduje się tam najwyższej klasy mięso wołowe, dzięki któremu sporządzisz wyjątkowo wyśmienite dania.

Zdjęcia: stock.adobe.com, autor: carloscastilla

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
business 4241785 1280

10 kroków do skutecznego planowania nowego roku

gamer 5979004 1280

Jak gry online wpływają na rozwój umiejętności społecznych i komunikacyjnych?

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

nowoczesna0kuchnia

Nowoczesne urządzenia kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

stres swieta

Jak przygotować święta bez stresu? Planowanie krok po kroku

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?