Mazurek marcepanowy

3 min. czytania
0
0
Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w smaku. Z mazurków to chyba mój ulubiony, ale ja zwyczajnie uwielbiam marcepan. Sama masa by dawała za dużo słodyczy i do ciasta też nie polecam dawać za dużo cukru, dlatego złamałem go dżemem o kwaskowym charakterze. A Wy jakie mazurki najczęściej robicie na Wielkanoc? 
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Mazurek marcepanowy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łytżki gęstej śmietany
  • 1/5 kostki margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę cukru.
  • masa marcepanowa
  • dżem (raczej kwaśny np. porzeczki lub pigwa)
Sposób wykonania:
  • Z mąki, jajka, śmietany, margaryny i cukru wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
  • Każdy pieczemy oddzielnie po 15-20 min.180 stopni.
  • Następnie układamy placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim plackiem.
  • Układamy masę marcepanową na cieście.
  • Dekorujemy wg. uznania i odstawiamy najlepiej na 1 dzień.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek marcepanowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 11
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).