w , , ,

Mazurek marcepanowy



Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w smaku. Z mazurków to chyba mój ulubiony, ale ja zwyczajnie uwielbiam marcepan. Sama masa by dawała za dużo słodyczy i do ciasta też nie polecam dawać za dużo cukru, dlatego złamałem go dżemem o kwaskowym charakterze. A Wy jakie mazurki najczęściej robicie na Wielkanoc? 
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Mazurek marcepanowy

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łytżki gęstej śmietany
  • 1/5 kostki margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę cukru.
  • masa marcepanowa
  • dżem (raczej kwaśny np. porzeczki lub pigwa)

Sposób wykonania

  • Z mąki, jajka, śmietany, margaryny i cukru wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
  • Każdy pieczemy oddzielnie po 15-20 min.180 stopni.
  • Następnie układamy placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim plackiem.
  • Układamy masę marcepanową na cieście.
  • Dekorujemy wg. uznania i odstawiamy najlepiej na 1 dzień.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek marcepanowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze