Mazurek marcepanowy

2 min. czytania
0
0
Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w smaku. Z mazurków to chyba mój ulubiony, ale ja zwyczajnie uwielbiam marcepan. Sama masa by dawała za dużo słodyczy i do ciasta też nie polecam dawać za dużo cukru, dlatego złamałem go dżemem o kwaskowym charakterze. A Wy jakie mazurki najczęściej robicie na Wielkanoc? 
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Mazurek marcepanowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łytżki gęstej śmietany
  • 1/5 kostki margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę cukru.
  • masa marcepanowa
  • dżem (raczej kwaśny np. porzeczki lub pigwa)

Sposób wykonania:

  • Z mąki, jajka, śmietany, margaryny i cukru wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
  • Każdy pieczemy oddzielnie po 15-20 min.180 stopni.
  • Następnie układamy placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim plackiem.
  • Układamy masę marcepanową na cieście.
  • Dekorujemy wg. uznania i odstawiamy najlepiej na 1 dzień.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 11
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…