Mazurek makowy

0

I jeszcze jeden podobny ale na bazie masy makowej z orzechami i miodem. Mniam. Taka namiastka makowca, bez którego święta to nie święta. Wesołych Świąt.

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąka,
  • 1 żółtko,
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem,
  • trochę cukru,
  • łyżka śmietany 18%,
  • szczypta soli
  • mała garść orzechów włoskich
  • masa makowa (puszka)
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania

  1. Z mąki, jajka, palmy, cukru, świetany i soli wyrabiamy ciasto
  2. 1/3 odkładamy na paski.
  3. Ciasto pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
  4. W tym czasie otwieramy puszkę z masą makową przekładamy do miski i doprawiamy dodając orzechy włoskie, miód i kilka kropel aromatu
  5. Wyrabiamy łyżką.
  6. Wyjmujemy blaszkę ze spodem nakładamy masę
  7. Robimy kratkę z pasków ciasta najlepiej wykrajanymi redełkiem do chrustów
  8. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. 180 stopni
  9. Po ostudzeniu dekorujemy.

Notatki

Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/mazurek-makowy/
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

  • Wareniki z makiem – pierogi ukraińskie

    Wareniki to tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Ta…
  • Pascha wielkanocna

    Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na ba…
  • Makowiec zebra

    Makowiec zebra czyli tradycyjny makowiec ale upieczony trochę inaczej. Kroimy na plasterki…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…