Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąka
- 1 żółtko
- 1/5 kostki palmy z murzynkiem
- trochę cukru
- łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- mała garść orzechów włoskich
- masa makowa (puszka)
- 1 łyżka miodu
- aromat migdałowy
Sposób wykonania
- Z mąki, jajka, palmy, cukru, świetany i soli wyrabiamy ciasto
- 1/3 odkładamy na paski.
- Ciasto pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
- W tym czasie otwieramy puszkę z masą makową przekładamy do miski i doprawiamy dodając orzechy włoskie, miód i kilka kropel aromatu
- Wyrabiamy łyżką.
- Wyjmujemy blaszkę ze spodem nakładamy masę
- Robimy kratkę z pasków ciasta najlepiej wykrajanymi redełkiem do chrustów
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. 180 stopni
- Po ostudzeniu dekorujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek makowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.
Jadłam, jest wspaniały.Zrobiłam ponownie na te święta.
Masz rację lepszy niż tradycyjny makowiec.