Mazurek makowy

Kosą po patelni

I jeszcze jeden podobny ale na bazie masy makowej z orzechami i miodem. Mniam. Taka namiastka makowca, bez którego święta to nie święta. Wesołych Świąt.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Mazurek makowy

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąka
  • 1 żółtko
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem
  • trochę cukru
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • mała garść orzechów włoskich
  • masa makowa (puszka)
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy

Sposób wykonania

  • Z mąki, jajka, palmy, cukru, świetany i soli wyrabiamy ciasto
  • 1/3 odkładamy na paski.
  • Ciasto pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
  • W tym czasie otwieramy puszkę z masą makową przekładamy do miski i doprawiamy dodając orzechy włoskie, miód i kilka kropel aromatu
  • Wyrabiamy łyżką.
  • Wyjmujemy blaszkę ze spodem nakładamy masę
  • Robimy kratkę z pasków ciasta najlepiej wykrajanymi redełkiem do chrustów
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. 180 stopni
  • Po ostudzeniu dekorujemy.
Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek makowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:


Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Jadłam, jest wspaniały.Zrobiłam ponownie na te święta.

Karol Kosiński

Masz rację lepszy niż tradycyjny makowiec.