Mazurek kajmakowy

0

Tak na ostatnią chwilę, może jeszcze ktoś zdąży zrobić – pyszny i słodki i jak widać bardzo efektowny mazurek kajmakowy. Wesołych Świąt.

Mazurek kajmakowy

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem,
  • szczypta soli,
  • trochę cukru.

Sposób wykonania:

  1. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na trzy placki
  2. Każdy pieczemy oddzielnie po 15 min.180 stopni.
  3. Następnie układamy placek smarujemy powidłami śliwkowymi
  4. Na to drugi placek i też powidła śliwkowe
  5. Następnie trzeci placek i na wierzchu masa kajmakowa
  6. Dekorujemy i odstawiamy.

Uwagi dodatkowe:

Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.

Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

  • Sernik z czekoladową masą kajmakową

    Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłe…
  • Pascha wielkanocna

    Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na ba…
  • Ciasto bananowe Banoffee

    Banany i toffi mmmm.... no to robimy ciasto bananowe Banoffee - bez pieczenia na zimno. Pu…