Mazurek kajmakowy

1 min. czytania
1
0
Tak na ostatnią chwilę, może jeszcze ktoś zdąży zrobić – pyszny i słodki i jak widać bardzo efektowny mazurek kajmakowy. Wesołych Świąt.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/5 kostki palmy z murzynkiem
  • szczypta soli
  • trochę cukru.

Sposób wykonania:

  • Wyrabiamy ciasto i dzielimy na trzy placki
  • Każdy pieczemy oddzielnie po 15 min.180 stopni.
  • Następnie układamy placek smarujemy powidłami śliwkowymi
  • Na to drugi placek i też powidła śliwkowe
  • Następnie trzeci placek i na wierzchu masa kajmakowa
  • Dekorujemy i odstawiamy.

Uwagi dodatkowe

Najlepszy jest na drugi dzień – ciasto musi zmięknąć.
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki.

  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…
  • Sernik z czekoladową masą kajmakową

    Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłe…
  • Pascha wielkanocna

    Tradycyjna potrawa rosyjska i ukraińska czyli pascha wielkanocna. Deser ten powstaje na ba…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…