w , , ,

Mazurek chałwowy mojej siostry Ani



W moim rodzinnym domu chałwa jest wręcz szanowana, więc czemu nie użyć jej również do mazurka? Wiem, że przepis wstawiam na ostatnią chwilę ale raz, że pochwalę się wypiekiem mojej siostrzyczki, a dwa to może jeszcze zdążycie i jakimś cudem macie te produkty w domu. Smak jest nieziemski. Z racji ograniczeń w przemieszczaniu się niestety nie spróbuję dzieła Ani i muszę zrobić sobie swój mazurek. Tak więc wstawiam na stronę i zabieram się do roboty. A Ty na co czekasz?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Mazurek chałwowy

Potrzebne składniki

Na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła (z lodówki)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany (18%)

Na masę

  • 150 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)

Sposób wykonania

Przepis podawała kochana siostrzyczka, więc cytuję:

  • Mąkę posiekałam z masłem (koniecznie zimnym), dodałam śmietanę, żółtko i cukier i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 45 min.
  • Ciasto po schłodzeniu rozwałkowałam i wycięłam kształt jajka. To co zostało uformowałam w wałek i wykleiłam rant.
  • Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, a całość na blaszkę. Zrobiłam otworki w spodzie ciasta widelcem w kilku miejscach. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ciut ponad 15 min. Zostawiłam do wystudzenia i w tym czasie zrobiłam masę chałwową.
  • Pokruszoną chałwę wraz z masłem i śmietaną włożyłam do garnka i podgrzewałam powoli na małym ogniu mieszając, by się nie przypaliło. Składniki muszą stać się płynne i tworzyć prawie jednolita masę.
  • Trochę ją przestudziłam i wylałam na ciasto. Wyrównałam i zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Teraz wystarczy udekorować i gotowe. Smacznego i Wesołych Świąt
Dziękuje Aniu za przepis i zdjęcie 🙂 Chałwa rządzi!
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek chałwowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
7 miesięcy temu

Ja też chcę taką siostrzyczkę.. Kradnę przepis bo siostry już chyba mieć nie będę 😕

Katarzyna
7 miesięcy temu

No tak, jaki inny mazurek mógłby być dla miłośnika chałwy…;)