W moim rodzinnym domu chałwa jest wręcz szanowana, więc czemu nie użyć jej również do mazurka? Wiem, że przepis wstawiam na ostatnią chwilę ale raz, że pochwalę się wypiekiem mojej siostrzyczki, a dwa to może jeszcze zdążycie i jakimś cudem macie te produkty w domu. Smak jest nieziemski. Z racji ograniczeń w przemieszczaniu się niestety nie spróbuję dzieła Ani i muszę zrobić sobie swój mazurek. Tak więc wstawiam na stronę i zabieram się do roboty. A Ty na co czekasz?
Jak wykonać przepis na – Mazurek chałwowy
Potrzebne składniki
Na spód
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła (z lodówki)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany (18%)
Na masę
- 150 g chałwy waniliowej
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
Sposób wykonania
Przepis podawała kochana siostrzyczka, więc cytuję:
- Mąkę posiekałam z masłem (koniecznie zimnym), dodałam śmietanę, żółtko i cukier i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 45 min.
- Ciasto po schłodzeniu rozwałkowałam i wycięłam kształt jajka. To co zostało uformowałam w wałek i wykleiłam rant.
- Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, a całość na blaszkę. Zrobiłam otworki w spodzie ciasta widelcem w kilku miejscach. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam ciut ponad 15 min. Zostawiłam do wystudzenia i w tym czasie zrobiłam masę chałwową.
- Pokruszoną chałwę wraz z masłem i śmietaną włożyłam do garnka i podgrzewałam powoli na małym ogniu mieszając, by się nie przypaliło. Składniki muszą stać się płynne i tworzyć prawie jednolita masę.
- Trochę ją przestudziłam i wylałam na ciasto. Wyrównałam i zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Teraz wystarczy udekorować i gotowe. Smacznego i Wesołych Świąt
Dziękuje Aniu za przepis i zdjęcie 🙂 Chałwa rządzi!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mazurek chałwowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ja też chcę taką siostrzyczkę.. Kradnę przepis bo siostry już chyba mieć nie będę 😕
No tak, jaki inny mazurek mógłby być dla miłośnika chałwy…;)
tylko ten 🙂