Potrzebne składniki
- 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
- 4 szklanki mąki
- 200 ml mleka
- 150 g margaryny
- 6 jajek
- 50 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 cukier wanilinowy
- skórka pomarańczowa (orzechy, miód)
Sposób wykonania
- Drożdże z mlekiem i 2 łyżkami cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
- Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę dodajemy na końcu, wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
- W tym czasie ubijamy pianę z 4 białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu. Te kupione masy makowe zazwyczaj są jakieś mało bogate w dodatki i trzeba wzbogacić.
- Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon, podkładając końce pod spód. Tak przygotowane makowce zawijamy w papier do pieczenia zostawiając góra 1 cm luzu. Szczerze to możecie w ogóle luzu nie zostawiać ale owińcie je dość szczelnie i najlepiej podwójnie, bo papier lubi się rozejść i wtedy Wam cisto popęka.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 min.
- Upieczone wystudzone makowce możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie wytrzymam! jeszcze dwa tygodnie do świąt i do twojego makowca!
Moim ulubionym makowcem był makowiec mojej babci. Nikt, absolutnie nikt nie był w stanie tak mnie zadowolić! Robiła klasyczny, nie zawijany. Drugą osobą, którą kojarzę z makowcem w moim życiu był tata. On już robił zawijany. Zawsze na klasowe wigilie piekł mi ten makowiec, a sekretem jego przepisu było to, że wstawiał ciasto do pieca i… szedł spać 🙂 Zawsze makowiec był troszkę przypalony, ale w szkole i tak się wszyscy o niego zabijali! 🙂