Makowiec

4 min. czytania
1
0
Wyobrażacie sobie Święta bez makowca? Tak więc mój prezent dla Was – przepis na pyszny, wilgotny, pełen aromatu świątecznego makowiec. Robię go dzisiaj i specjalnie dwa na raz, bo może do świąt jeden zostanie. Polecam serdecznie – przepis sprawdzony i zawsze się udaje. Mam w nosie dietę, mam wolne od zmagania się z wagą, a koniecznie na święta musi być coś z makiem – podobno na pieniądze. Robię jeszcze seromakowiec ale to przepis pewnie jutro wieczorem bo trzeba zrobić zdjęcie.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
  • 4 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 6 jajek
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 1 cukier wanilinowy
  • skórka pomarańczowa (orzechy, miód)

Sposób wykonania:

  • Drożdże z mlekiem i 2 łyżkami cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę dodajemy na końcu, wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • W tym czasie ubijamy pianę z 4 białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu. Te kupione masy makowe zazwyczaj są jakieś mało bogate w dodatki i trzeba wzbogacić.
  • Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon, podkładając końce pod spód. Tak przygotowane makowce zawijamy w papier do pieczenia zostawiając góra 1 cm luzu. Szczerze to możecie w ogóle luzu nie zostawiać ale owińcie je dość szczelnie i najlepiej podwójnie, bo papier lubi się rozejść i wtedy Wam cisto popęka.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 min.
  • Upieczone wystudzone makowce możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…