w , , , ,

Makowiec do rwania, bez zawijania



Taki makowiec nie pęka, nie trzeba go zwijać, owijać i się martwić czy wyjdzie, bo zwyczajnie zawsze wychodzi. Prosty do wykonania, raz-dwa i gotowy. Znika bardzo szybko i jedna porcja to mało. Klasyczne, no prawie, ciasto drożdżowe z masą makową i bakaliami. Poniżej też przepis w wersji na Thermomix, dzięki któremu nawet tego wyrabiać nie trzeba. Wystarczy rozwałkować posmarować masłem, makiem i upiec. W cieście tworzą się warstwy które ułatwiają odrywanie kawałków, jednak można go normalnie kroić na kawałki nożem. Układanie ciasta w formie jest proste, mimo że opis pewnie będzie skomplikowany. Postaram się jak potrafię zrobić to jasno. Makowiec polecam wszystkim zabieganym.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Makowiec do rwania, bez zawijania

Potrzebne składniki

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 50 g oleju
  • 3/4 puszki masy makowej
  • 60 g masła

Sposób wykonania

  • Mleko w temperaturze ok 40 stopni mieszam z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami i odstawiam na 15 min.
  • Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję jajko, sól, olej i wyrośnięty rozczyn i wszystko wyrabiam na gładką lśniącą masę. Odstawiam na 30 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Ciasto rozwałkowuje na kwadrat o grubości 2-3 mm.
  • Masło roztapiam w rondelku i smaruję za pomocą pędzelka nim ciasto. Zostawiam z łyżkę na wierzch.
  • Wykładam na wierzch masę makową i rozprowadzam ją równo po całym cieście.
  • Ciasto kroję na mniej więcej 4 cm paski.
  • Każdy pasek składam palcami w harmonijkę i układam w tortownicy dłuższym brzegiem z wystającym makiem do góry. Paski układam koło siebie, tak by wypełniły całą tortownicę. Układamy dość luźno, bo i tak ciasto podczas pieczenia wyrośnie.
  • Smaruję wierzch resztą masła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już dobre.

Wersja na Thermomix

  • Tu jest trochę prościej i szybciej – do naczynia miksującego wsypuję mąkę, sól, cukier, wlewam mleko i olej, dodaje pokruszone drożdże, jajko i ustawiam na 2 min program z kłoskiem (ciasto).
  • Po wyrobieniu ciasta wyjmuję je na stolnicę podsypaną mąką zostawiam na 30 min. by wyrosło i dalej postępuje jak w punkcie 3 tradycyjnego przepisu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec do rwania, bez zawijania wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Nie jestem fanką makowca, ale w takiej formie oj rwałabym 😉

Kasia

Świetny pomysł! Szybki się robi, a wygląda i smakujerewelacyjnie!