Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Makowiec do rwania, bez zawijania

Kosą po patelni 20 grudnia 2020
Taki makowiec nie pęka, nie trzeba go zwijać, owijać i się martwić czy wyjdzie, bo zwyczajnie zawsze wychodzi. Prosty do wykonania, raz-dwa i gotowy. Znika bardzo szybko i jedna porcja to mało. Klasyczne, no prawie, ciasto drożdżowe z masą makową i bakaliami. Poniżej też przepis w wersji na Thermomix, dzięki któremu nawet tego wyrabiać nie trzeba. Wystarczy rozwałkować posmarować masłem, makiem i upiec. W cieście tworzą się warstwy które ułatwiają odrywanie kawałków, jednak można go normalnie kroić na kawałki nożem. Układanie ciasta w formie jest proste, mimo że opis pewnie będzie skomplikowany. Postaram się jak potrafię zrobić to jasno. Makowiec polecam wszystkim zabieganym.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Makowiec do rwania, bez zawijania

Potrzebne składniki

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 50 g oleju
  • 3/4 puszki masy makowej
  • 60 g masła

Sposób wykonania

  • Mleko w temperaturze ok 40 stopni mieszam z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami i odstawiam na 15 min.
  • Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję jajko, sól, olej i wyrośnięty rozczyn i wszystko wyrabiam na gładką lśniącą masę. Odstawiam na 30 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Ciasto rozwałkowuje na kwadrat o grubości 2-3 mm.
  • Masło roztapiam w rondelku i smaruję za pomocą pędzelka nim ciasto. Zostawiam z łyżkę na wierzch.
  • Wykładam na wierzch masę makową i rozprowadzam ją równo po całym cieście.
  • Ciasto kroję na mniej więcej 4 cm paski.
  • Każdy pasek składam palcami w harmonijkę i układam w tortownicy dłuższym brzegiem z wystającym makiem do góry. Paski układam koło siebie, tak by wypełniły całą tortownicę. Układamy dość luźno, bo i tak ciasto podczas pieczenia wyrośnie.
  • Smaruję wierzch resztą masła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już dobre.

Wersja na Thermomix

  • Tu jest trochę prościej i szybciej – do naczynia miksującego wsypuję mąkę, sól, cukier, wlewam mleko i olej, dodaje pokruszone drożdże, jajko i ustawiam na 2 min program z kłoskiem (ciasto).
  • Po wyrobieniu ciasta wyjmuję je na stolnicę podsypaną mąką zostawiam na 30 min. by wyrosło i dalej postępuje jak w punkcie 3 tradycyjnego przepisu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec do rwania, bez zawijania wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bakalie, bez zawijania, do rwania, drożdżowy, mak, makowiec
Kosą po patelni 20 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Śledzie gajowego
Następny wpis Krakowskie pierniki z orzechami
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
3 stycznia 2021 18:49

Nie jestem fanką makowca, ale w takiej formie oj rwałabym 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
21 grudnia 2020 15:13

Świetny pomysł! Szybki się robi, a wygląda i smakujerewelacyjnie!

1
Odpowiedz

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pierogi z kurkami

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Orzechowiec

Orzechowiec

Apple pie – kruchy placek z jabłkami czyli amerykańska wersja szarlotki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?