Mąka to jeden z podstawowych składników spożywczych, który znajduje się w kuchennych szafkach w każdym domu w Polsce. W przeciągu ostatnich kilku lat na sklepowych półkach pojawiło się wiele nowych rodzajów mąk, w tym mąki bezglutenowe. Rosnący wybór może przyprawić o zawrót głowy, ale skąd tak naprawdę ich nagły wysyp?
Szkodliwy gluten
Niektórzy mają alergię na orzechy lub cytrusy. Niektórzy źle reagują na obecność laktozy w diecie, ale są też ludzie, którzy nie tolerują glutenu. Gluten to nic innego jak białko, znajdujące się w zbożach. Z każdym rokiem rośnie liczba osób, mających jakiś rodzaj nietolerancji glutenu. Osoby z alergią na gluten, chorzy na celiakię, czy cierpiący na chorobę Duhringa powinni całkowicie wyeliminować go ze swojego codziennego jadłospisu, aby pozostać w pełni zdrowia.
Dietę tą spopularyzowały gwiazdy show-biznesu w Polsce i na świecie. Przejście na dietę bezglutenową stało się synonimem dbania o swoje zdrowie. Miało to zbawienne skutki, gdyż dzięki temu produkty oznaczone jako gluten-free znajdują się teraz na półkach w większości sklepów.
Zdrowa alternatywa na wyciągnięcie ręki
Chcąc zadbać o swoje zdrowie można zastąpić mąkę pszenną innymi mąkami, tworzonymi nie ze zboża. Mąka kukurydziana, kokosowa, jaglana, czy gryczana są naturalnie bezglutenowe. Mają w sobie wiele składników odżywczych, których brakuje ich pszennemu odpowiednikowi. Szeroki wachlarz smaków i zastosowań, jakie oferują, sprawia, że coraz częściej goszczą na polskich stołach.
Jaką mąkę wybrać?
Mąki bezglutenowe mają inne właściwości odżywcze. Powinna też być używana w różnych sytuacjach. Gdy jedna doskonale skleja ciasto, w innym przypadku może zniweczyć nasze plany obiadowe. Należy pamiętać o tym, że mąki bezglutenowe najlepiej zachowują się w mieszankach.
Mąka jaglana to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera w sobie witaminy z grupy B i magnez, a dodatkowo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealnie nadaje się do kruchych wypieków, gdyż nadaje im odpowiednią konsystencję z jednoczesnym zachowaniem neutralnego smaku.
Mąka kukurydziana ma charakterystyczny, żółty kolor, ale też ziarnistą strukturę. Z tego powodu jest chętnie wybierana w kuchni meksykańskiej do wyrobu np. tortilli lub tacos. Wytwory z tej mąki są bardzo lekkie. Mają w sobie witaminy A, B1 i B6. Są też bogatym źródłem cynku, żelaza i magnezu.
Mąka kokosowa ma wyczuwalny smak kokosa. Zawiera błonnik, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją stosować osoby chorujące na cukrzycę. Jej kokosowy posmak idealnie sprawdzi się przy robieniu kokosanek lub innych wypieków. Jest bardzo krucha i sucha, więc najlepiej sprawdza się jako składnik spodu do ciasta.
Mąka ziemniaczana ma neutralny smak i zapach. Jest stosowana jako zagęstnik do zup i sosów. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C i witaminy B6. Składa się z lekkostrawnych węglowodanów. Szybko rozkłada się w organizmie, więc jest polecana osobom, będącym na diecie lekkostrawnej.
Kulinarna przygoda
Korzystanie z mąk bezglutenowym to prawdziwa przygoda. W sklepach można znaleźć wiele innych rodzajów, a każdy z nich sprawdzi się w innej sytuacji. Eksperymentowanie z różnymi miksami daje wiele satysfakcji. Zaskocz rodzinę i znajomych, przyzwyczajonych do pszennych wypieków.
Nie używałam nigdy mąki bezglutenowej,a trochę osób woła o takie przepisy.
Przydałby się jakieś sprawdzone przepisy na dobry chleb bezglutenowy.
cięzko bo ja takiej diety nie mam – polecam blog Magdy https://okiemblondynki.pl – tam jest sporo właśnie przepisów bezglutenowych