Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Mąki bezglutenowe – w czym tkwi ich popularność?

Materiał zewnętrzny 19 lutego 2020

Mąka to jeden z podstawowych składników spożywczych, który znajduje się w kuchennych szafkach w każdym domu w Polsce. W przeciągu ostatnich kilku lat na sklepowych półkach pojawiło się wiele nowych rodzajów mąk, w tym mąki bezglutenowe. Rosnący wybór może przyprawić o zawrót głowy, ale skąd tak naprawdę ich nagły wysyp?

--- Reklama ---

Szkodliwy gluten

Niektórzy mają alergię na orzechy lub cytrusy. Niektórzy źle reagują na obecność laktozy w diecie, ale są też ludzie, którzy nie tolerują glutenu. Gluten to nic innego jak białko, znajdujące się w zbożach. Z każdym rokiem rośnie liczba osób, mających jakiś rodzaj nietolerancji glutenu. Osoby z alergią na gluten, chorzy na celiakię, czy cierpiący na chorobę Duhringa powinni całkowicie wyeliminować go ze swojego codziennego jadłospisu, aby pozostać w pełni zdrowia.

Dietę tą spopularyzowały gwiazdy show-biznesu w Polsce i na świecie. Przejście na dietę bezglutenową stało się synonimem dbania o swoje zdrowie. Miało to zbawienne skutki, gdyż dzięki temu produkty oznaczone jako gluten-free znajdują się teraz na półkach w większości sklepów.

Zdrowa alternatywa na wyciągnięcie ręki

Chcąc zadbać o swoje zdrowie można zastąpić mąkę pszenną innymi mąkami, tworzonymi nie ze zboża. Mąka kukurydziana, kokosowa, jaglana, czy gryczana są naturalnie bezglutenowe. Mają w sobie wiele składników odżywczych, których brakuje ich pszennemu odpowiednikowi. Szeroki wachlarz smaków i zastosowań, jakie oferują, sprawia, że coraz częściej goszczą na polskich stołach.

Jaką mąkę wybrać?

Mąki bezglutenowe mają inne właściwości odżywcze. Powinna też być używana w różnych sytuacjach. Gdy jedna doskonale skleja ciasto, w innym przypadku może zniweczyć nasze plany obiadowe. Należy pamiętać o tym, że mąki bezglutenowe najlepiej zachowują się w mieszankach.

Mąka jaglana to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera w sobie witaminy z grupy B i magnez, a dodatkowo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealnie nadaje się do kruchych wypieków, gdyż nadaje im odpowiednią konsystencję z jednoczesnym zachowaniem neutralnego smaku.

Mąka kukurydziana ma charakterystyczny, żółty kolor, ale też ziarnistą strukturę. Z tego powodu jest chętnie wybierana w kuchni meksykańskiej do wyrobu np. tortilli lub tacos. Wytwory z tej mąki są bardzo lekkie. Mają w sobie witaminy A, B1 i B6. Są też bogatym źródłem cynku, żelaza i magnezu.

Mąka kokosowa ma wyczuwalny smak kokosa. Zawiera błonnik, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. Ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją stosować osoby chorujące na cukrzycę. Jej kokosowy posmak idealnie sprawdzi się przy robieniu kokosanek lub innych wypieków. Jest bardzo krucha i sucha, więc najlepiej sprawdza się jako składnik spodu do ciasta.

Mąka ziemniaczana ma neutralny smak i zapach. Jest stosowana jako zagęstnik do zup i sosów. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C i witaminy B6. Składa się z lekkostrawnych węglowodanów. Szybko rozkłada się w organizmie, więc jest polecana osobom, będącym na diecie lekkostrawnej.

Kulinarna przygoda

Korzystanie z mąk bezglutenowym to prawdziwa przygoda. W sklepach można znaleźć wiele innych rodzajów, a każdy z nich sprawdzi się w innej sytuacji. Eksperymentowanie z różnymi miksami daje wiele satysfakcji. Zaskocz rodzinę i znajomych, przyzwyczajonych do pszennych wypieków.

Tagi bezglutenowa, gluten, jaglana, kukurydziana, mąka, wybór, zdrowie
Materiał zewnętrzny 19 lutego 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jedzenie z pudełek, czyli dieta pudełkowa – o co w niej chodzi?
Następny wpis Oponki serowe – ciut mniej kalorii niż pączek
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 lutego 2020 14:35

Nie używałam nigdy mąki bezglutenowej,a trochę osób woła o takie przepisy.

0
Odpowiedz
Filovera
Filovera
19 lutego 2020 16:02

Przydałby się jakieś sprawdzone przepisy na dobry chleb bezglutenowy.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Admin
Odpowiedz  Filovera
23 lutego 2020 10:14

cięzko bo ja takiej diety nie mam – polecam blog Magdy https://okiemblondynki.pl – tam jest sporo właśnie przepisów bezglutenowych

0
Odpowiedz

Tortilla pszenno-kukurydziana

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Schab gotowany w ziołach

Schab gotowany w ziołach

Orzechowiec

Orzechowiec

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?