Potrzebne składniki
- 1 pierś kurczaka
- 200 g makaronu typu wstążki
- 2 duże garście szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- cukier brązowy (sól, pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki, wielkość zależna od upodobań ale chyba wygodniej jakieś mniejsze. Smażymy na oliwie na patelni, aż zacznie się przyrumieniać.
- Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki , czosnek i zioła. Dolewamy ocet i chwilę smażymy aż pomidorki zmiękną. Dodajemy szpinak i chwilę mieszając podsmażamy, najlepiej do momentu gdy liście jeszcze będą miały wyraźną strukturę, ale już zmienią kolor.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, całość mieszamy i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mniam. Wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje.