Kosą po patelni Przepisy Drób Makaron z kurczakiem po meksykańsku a’la Kaja

Makaron z kurczakiem po meksykańsku a’la Kaja

2 min. czytania
0
0
Przepis powstał w wyniku przejedzenia się kurczakiem po chińsku z sosem z papierka przez Kaję, córkę Kasi (czarnanazakrecie.pl). Szczerze się nie dziwię bo ani to za bardzo smaczne ani urozmaicone danie. Tak najczęściej powstają fajne przepisy tylko trzeba się przełamać i zacząć kombinować. Sam to danie jadłem w podobnej formie już kilka razy i świetnie nadaje się do improwizacji z wrzucaniem innych składników i przypraw. Eksperymentujcie w kuchni i bawcie się gotowaniem, po kilku daniach nie sięgniecie po sos z papierka.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • makaron ilość wg uznania
  • 40 g pieczarek
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa (słodka papryka, kolendra, chilli)
  • kilka kropel sosu tabasco jak ktoś lubi ostre
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Smażymy na łyżce oleju pokrojonego w kostkę kurczaka z dodatkiem sprasowanego czosnku i cebuli pokrojonej w piórka,
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę,
  • Dusimy 15-20 minut i w tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy
  • Dodajemy puszkę fasoli odsączonej z sosu i dusimy 5 minut,
  • Dodajemy makaron i całość mieszamy.
  • Dusimy kolejne 5 minut, a potem na 5-10 minut zdejmujemy pokrywkę mieszamy i gotowe.

Uwagi dodatkowe

Dziękuje Kaja i Kasia za przepis i zdjęcie - pozdrawiam.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…