Kosą po patelni Przepisy Drób Makaron z kurczakiem po meksykańsku a’la Kaja

Makaron z kurczakiem po meksykańsku a’la Kaja

2 min. czytania
0
0
Przepis powstał w wyniku przejedzenia się kurczakiem po chińsku z sosem z papierka przez Kaję, córkę Kasi (czarnanazakrecie.pl). Szczerze się nie dziwię bo ani to za bardzo smaczne ani urozmaicone danie. Tak najczęściej powstają fajne przepisy tylko trzeba się przełamać i zacząć kombinować. Sam to danie jadłem w podobnej formie już kilka razy i świetnie nadaje się do improwizacji z wrzucaniem innych składników i przypraw. Eksperymentujcie w kuchni i bawcie się gotowaniem, po kilku daniach nie sięgniecie po sos z papierka.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Makaron z kurczakiem po meksykańsku

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • makaron ilość wg uznania
  • 40 g pieczarek
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa (słodka papryka, kolendra, chilli)
  • kilka kropel sosu tabasco jak ktoś lubi ostre
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Smażymy na łyżce oleju pokrojonego w kostkę kurczaka z dodatkiem sprasowanego czosnku i cebuli pokrojonej w piórka,
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę,
  • Dusimy 15-20 minut i w tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy
  • Dodajemy puszkę fasoli odsączonej z sosu i dusimy 5 minut,
  • Dodajemy makaron i całość mieszamy.
  • Dusimy kolejne 5 minut, a potem na 5-10 minut zdejmujemy pokrywkę mieszamy i gotowe.

Uwagi dodatkowe

Dziękuje Kaja i Kasia za przepis i zdjęcie – pozdrawiam.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…