w , , , ,

Makaron z kurczakiem po meksykańsku a’la Kaja



Przepis powstał w wyniku przejedzenia się kurczakiem po chińsku z sosem z papierka przez Kaję, córkę Kasi (czarnanazakrecie.pl). Szczerze się nie dziwię bo ani to za bardzo smaczne ani urozmaicone danie. Tak najczęściej powstają fajne przepisy tylko trzeba się przełamać i zacząć kombinować. Sam to danie jadłem w podobnej formie już kilka razy i świetnie nadaje się do improwizacji z wrzucaniem innych składników i przypraw. Eksperymentujcie w kuchni i bawcie się gotowaniem, po kilku daniach nie sięgniecie po sos z papierka.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Makaron z kurczakiem po meksykańsku

Potrzebne składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • makaron ilość wg uznania
  • 40 g pieczarek
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa (słodka papryka, kolendra, chilli)
  • kilka kropel sosu tabasco jak ktoś lubi ostre
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Smażymy na łyżce oleju pokrojonego w kostkę kurczaka z dodatkiem sprasowanego czosnku i cebuli pokrojonej w piórka,
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę,
  • Dusimy 15-20 minut i w tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy
  • Dodajemy puszkę fasoli odsączonej z sosu i dusimy 5 minut,
  • Dodajemy makaron i całość mieszamy.
  • Dusimy kolejne 5 minut, a potem na 5-10 minut zdejmujemy pokrywkę mieszamy i gotowe.
Dziękuje Kaja i Kasia za przepis i zdjęcie – pozdrawiam.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem po meksykańsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze