Potrzebne składniki
- 200 g mieszanki owoców morza
- 250 g mieszanki warzyw do dań orientalnych
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (typu wstążki)
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- kilka grzybów mun (suszonych)
- 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie / można zastąpić połową łyżeczki wędzonej papryki – będzie mniej ostre)
- 1 łyżeczka mieszanki ziół tajskich
- 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
- olej sezamowy (do smażenia)
- świeża natka pietruszki lub kolendra (do posypania)
Sposób wykonania
- Rozpocząłem od przygotowania składników – to bardzo istotne bo będziemy wszystko smażyć szybko (najlepiej w woku ale i patelnia głęboka będzie ok.
- Pokroiłem drobno dymkę i obrany czosnek oraz imbir. Ja lubię jak danie ma ostrość, więc użyłem dodatkowo pokrojona drobno papryczkę chilli, Możecie jednak pominąć ten krok i użyć słodkiej lub wędzonej papryki jako przyprawy.
- Zagotowałem też wodę w czajniku. Woda zalałem w misce makaron i wrzuciłem do środka pokruszone grzyby mun. Zostawiłem na kilka minut do uzyskania miękkiego makaronu i odcedziłem przez sitko.
- Do woka wlałem na dno olej sezamowy, wrzuciłem dymkę czosnek i imbir i chwilę obsmażyłem.
- Następnie dodałem rozmrożone owoce morza, paprykę i sos sojowy – znów chwile przesmażyłem mieszając. Ja w tym miejscu dodaje też zazwyczaj ciut octu i szczyptę cukru – ale to jak chcecie. Dobrym pomysłem jest tez dodanie odrobiny wina ryżowego lub np. kieliszek wiśniówki. Fajnie wzbogaca smak. Kiedyś wlałem trochę whisky – i tez fajnie.
- Dodałem mieszankę warzyw do dań orientalnych i mieszankę ziół tajskich. Wymieszałem i przesmażyłem.
- Dodałem makaron z grzybami – całość wymieszałem i podgrzałem chwilę.
- Wyłożyłem na talerze i posypałem natką. No i wcinałem – rany jak ja to lubię…
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron ryżowy z owocami morza wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis wypróbowany, bez alkoholu. Wyszło pyszne, owoce morza w całej kompozycji nie są mdłe i takie… no nie wiem jak to opisać. Są smaczne i tyle 🙂 zamiast oleju sezamowego użyłam ryżowy, mieszankę warzyw miałam chińską, ocet balsamiczny a makaron ryżowy z czarnym sezamem. Na pewno przepis jeszcze wykorzystam. 🙂