Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

7 min. czytania
0
0
Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obiad oparty na mieszankach. Bez udziwniania, bez zbędnych przygotowań i bez ślęczenia godzinami w kuchni. Raz, dwa i masz gotowe danie w stylu tajskim, ale jak to skomponujecie zależy od Was. Chcecie styl chiński zmieńcie przyprawy i gotowe. Wykorzystałem mieszanki – warzyw, owoców morza i przypraw. Kilka składników dodatkowo dla podkreślenia smaku i makaron ryżowy jako baza. Wyszło coś niesamowicie pysznego. Jeśli lubicie orientalną kuchnie to sprawdźcie sami jak prosto przygotować coś bardzo smacznego. Będzie to o wiele lepsze w smaku niż danie z budki chińskiej, a przygotowanie zajmie tyle samo czasu co np. czekanie na dostawę.
Tajski makaron z owocami morza
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Makaron ryżowy z owocami morza
Składniki:
  • 200 g mieszanki owoców morza
  • 250 g mieszanki warzyw do dań orientalnych
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (typu wstążki)
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • kilka grzybów mun (suszonych)
  • 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie / można zastąpić połową łyżeczki wędzonej papryki – będzie mniej ostre)
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół tajskich
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • olej sezamowy (do smażenia)
  • świeża natka pietruszki lub kolendra (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Rozpocząłem od przygotowania składników – to bardzo istotne bo będziemy wszystko smażyć szybko (najlepiej w woku ale i patelnia głęboka będzie ok.
  • Pokroiłem drobno dymkę i obrany czosnek oraz imbir. Ja lubię jak danie ma ostrość, więc użyłem dodatkowo pokrojona drobno papryczkę chilli, Możecie jednak pominąć ten krok i użyć słodkiej lub wędzonej papryki jako przyprawy.
  • Zagotowałem też wodę w czajniku. Woda zalałem w misce makaron i wrzuciłem do środka pokruszone grzyby mun. Zostawiłem na kilka minut do uzyskania miękkiego makaronu i odcedziłem przez sitko.
  • Do woka wlałem na dno olej sezamowy, wrzuciłem dymkę czosnek i imbir i chwilę obsmażyłem.
  • Następnie dodałem rozmrożone owoce morza, paprykę i sos sojowy – znów chwile przesmażyłem mieszając. Ja w tym miejscu dodaje też zazwyczaj ciut octu i szczyptę cukru – ale to jak chcecie. Dobrym pomysłem jest tez dodanie odrobiny wina ryżowego lub np. kieliszek wiśniówki. Fajnie wzbogaca smak. Kiedyś wlałem trochę whisky – i tez fajnie.
  • Dodałem mieszankę warzyw do dań orientalnych i mieszankę ziół tajskich. Wymieszałem i przesmażyłem.
  • Dodałem makaron z grzybami – całość wymieszałem i podgrzałem chwilę.
  • Wyłożyłem na talerze i posypałem natką. No i wcinałem – rany jak ja to lubię…
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron ryżowy z owocami morza wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 20
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    23
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite