Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

5 min. czytania
0
0
Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obiad oparty na mieszankach. Bez udziwniania, bez zbędnych przygotowań i bez ślęczenia godzinami w kuchni. Raz, dwa i masz gotowe danie w stylu tajskim, ale jak to skomponujecie zależy od Was. Chcecie styl chiński zmieńcie przyprawy i gotowe. Wykorzystałem mieszanki – warzyw, owoców morza i przypraw. Kilka składników dodatkowo dla podkreślenia smaku i makaron ryżowy jako baza. Wyszło coś niesamowicie pysznego. Jeśli lubicie orientalną kuchnie to sprawdźcie sami jak prosto przygotować coś bardzo smacznego. Będzie to o wiele lepsze w smaku niż danie z budki chińskiej, a przygotowanie zajmie tyle samo czasu co np. czekanie na dostawę.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Przepis na:

Makaron ryżowy z owocami morza

Składniki:

  • 200 g mieszanki owoców morza
  • 250 g mieszanki warzyw do dań orientalnych
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (typu wstążki)
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • kilka grzybów mun (suszonych)
  • 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie / można zastąpić połową łyżeczki wędzonej papryki – będzie mniej ostre)
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół tajskich
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • olej sezamowy (do smażenia)
  • świeża natka pietruszki lub kolendra (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Rozpocząłem od przygotowania składników – to bardzo istotne bo będziemy wszystko smażyć szybko (najlepiej w woku ale i patelnia głęboka będzie ok.
  • Pokroiłem drobno dymkę i obrany czosnek oraz imbir. Ja lubię jak danie ma ostrość, więc użyłem dodatkowo pokrojona drobno papryczkę chilli, Możecie jednak pominąć ten krok i użyć słodkiej lub wędzonej papryki jako przyprawy.
  • Zagotowałem też wodę w czajniku. Woda zalałem w misce makaron i wrzuciłem do środka pokruszone grzyby mun. Zostawiłem na kilka minut do uzyskania miękkiego makaronu i odcedziłem przez sitko.
  • Do woka wlałem na dno olej sezamowy, wrzuciłem dymkę czosnek i imbir i chwilę obsmażyłem.
  • Następnie dodałem rozmrożone owoce morza, paprykę i sos sojowy – znów chwile przesmażyłem mieszając. Ja w tym miejscu dodaje też zazwyczaj ciut octu i szczyptę cukru – ale to jak chcecie. Dobrym pomysłem jest tez dodanie odrobiny wina ryżowego lub np. kieliszek wiśniówki. Fajnie wzbogaca smak. Kiedyś wlałem trochę whisky – i tez fajnie.
  • Dodałem mieszankę warzyw do dań orientalnych i mieszankę ziół tajskich. Wymieszałem i przesmażyłem.
  • Dodałem makaron z grzybami – całość wymieszałem i podgrzałem chwilę.
  • Wyłożyłem na talerze i posypałem natką. No i wcinałem – rany jak ja to lubię…
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Ciasto na soku z winogron

Na pomysł zrobienia ciasta na soku z winogron wpadła moja Mama. Winogrona w tym roku ładni…