Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron gryczany z warzywami

Makaron gryczany z warzywami

3 min. czytania
1
0
To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś makaron z warzywami – tym razem gryczany Soba Noodle. W zasadzie to pszenno-gryczany, ale obojętne. Wystarczy pokroić trochę warzyw, wrzucić przyprawy, zamieszać, podsmażyć i gotowe. Nic wyjątkowego i skomplikowanego jednak – pyszne i zdrowe bo smażone krótko. Przypraw specjalnie nie napisałem ile, bo to zazwyczaj robię na oko i Sami możecie dobrać Swój ulubiony zestaw. Czasami dodaję tez pędy fasoli, grzyby mun. Ogólnie to co się nawinie może tam wylądować i tez będzie super. Dania tego typu uwielbiam właśnie za to, że idealnie się nadają do improwizacji. Macie Swoją ulubiona wersję makaronu z warzywami?
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Makaron gryczany Soba Noodle z warzywami

Składniki:

  • 1 paczka makaronu gryczanego Soba Noodle (300 g)
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • imbir
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia)

Sposób wykonania:

  • Posiekałem warzywa w kawałki, czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Na rozgrzany olej wrzuciłem kolejno marchew, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek. Za każdym razem chwilę przesmażałem mieszając, przed dodaniem kolejnego warzywa.
  • W czasie smażenia zagotowałem wodę na makaron i wrzuciłem makaron na 3 minuty do wrzątku.
  • Dodałem do warzyw sos sojowy i przyprawy.
  • Pomieszałem z odcedzonym makaronem, doprawiłem solą i pieprzem do smaku i wyłożyłem na talerze. I dziwne bo zniknęło.

Moje talerze to takie mikro czarne dziury.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia

    24 lipca 2019 w 22:35

    Nigdy nie jadłam, ale przepis ciekawy, więc się skuszę

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…