Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciekawe miejsca

Lubię bawić się smakiem – Wywiad z Krzysztofem Kowalskim Szefem Kuchni Restauracja Akademia

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
11 grudnia 2024
krzysztof kowalski szef kuchni restauracja akademia

Kucharzem chciał zostać, odkąd skończył 15 lat. Właśnie wtedy podjął decyzję, która zaważyła na jego zawodowej przyszłości: postanowił uczyć się w prestiżowym Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskim przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Jest prawdziwym pasjonatem, który ciągle poszukuje nowych smaków i inspiracji, ale i tak najbardziej lubi schabowego. Niewiele osób wie, że był Szefem Kuchni w Kancelarii Prezydenta RP

krzysztof kowalski szef kuchni restauracja akademia

Dla których prezydentów gotowałeś? Możesz się pochwalić, czy to tajemnica państwowa?

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Dla wszystkich współczesnych oprócz Andrzeja Dudy.

Jak się pracuje dla najważniejszych osób w kraju?

Dobrze, bez względu na pełnione funkcje, to przecież ludzie. Fakt, że są ważni, nieco może stresowało, ale nigdy nie miałem z tym problemu, po prostu dobrze gotowałem.

restauracja akademia 3

Smakowało im?

Zawsze, wystarczyło poznać ich kulinarne upodobania, każdy z nich miał inne. Ale tego nie chciałbym zdradzać.

Zanim jednak gotowałeś Prezydentom RP, kucharzyłeś w domu. Jak zaczęła się ta przygoda?

Gotowanie mam w genach. Odziedziczyłem je po mojej babci Halince, która była Szefem Kuchni w Instytucie Przygotowań Olimpijskich (obecnie w strukturach Akademii Wychowania Fizycznego). Lubiłem podpatrywać babcię w kuchni, pomagałem jej. Gdy trzeba było wybrać jakąś szkołę średnią zdecydowałem o złożeniu papierów na Poznańską. I to był bardzo trafny wybór, nigdy go nie żałowałem.

Pamiętasz pierwsze danie, które samodzielnie przygotowałeś?

To była polędwica Wellington (potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim.) Danie to przyrządziłem w szkole i zrobiło na nauczycielach i kolegach duże wrażenie. Poczułem prawdziwą dumę, gdy zobaczyłem, jak im smakuje! Wiedziałem wtedy, że całe swoje życie zwiążę z gotowaniem, bo sprawia mi to prawdziwą frajdę!

Jakie cechy powinien mieć idealny kucharz i szef kuchni?

Idealny szef kuchni nigdy nie może spocząć na laurach, musi ciągle poszukiwać nowych smaków, bawić się nimi, eksperymentować. Musi być pasjonatem gotowania, ale powinien umieć zarządzać zespołem. Na pewno też przydadzą się takie cechy jak stanowczość, empatia, kreatywność, umiejętność delegowanie zadań. No i powinien lubić ludzi.

Jakie są obecne trendy w gastronomii i jak wykorzystujesz je w tworzeniu menu w Restauracji Akademia?

Oczywiście uważnie śledzę nowe trendy, ale staram się ślepo za nimi nie podążać. Moda jest zmienna i kapryśna. Jednym z trendów, które mi się podobają to łączenie tradycji z nowoczesnością. Tak przyrządzić kotleta schabowego, żeby smakował jak u mamy, ale jednocześnie podać do niego salsę z pomidorów.

Tradycja czy nowoczesność? Co lepiej sprawdza się w kuchni?

W kuchni sprawdza się ciągła chęć takiego eksperymentowania, aby połączyć jedno z drugim. Sama tradycja byłaby nudna i zbyt przewidywalna, dlatego trzeba ją podrasować. Sama nowoczesność mogłaby być zbyt odważna, a nie każdy to lubi. Stali goście Akademii cenią sobie właśnie harmonijne połączenie obu trendów.

restauracja akademia 1

Jak ważna jest według Ciebie sezonowość w gotowaniu?

Sezonowość w gotowaniu to jeden z moich ulubionych trendów w gastronomii. Nie sposób nie wykorzystać tych produktów, które pojawiają się raz w roku przez kilka tygodni. Należą do nich, np.: szparagi, grzyby, truskawki, rabarbar czy śliwki. Każdy Szef Kuchni musi doskonale znać kalendarz produktów sezonowych, aby zaoferować gościom atrakcyjne menu. W Akademii kończy się właśnie menu szparagowe, za chwilę pojawią się kurki, które są bardzo lubiane i można wykorzystać je na wiele sposobów.

Czy kucharz to Twoim zdaniem po prostu zawód czy potrzebne jest powołanie?

Kucharz to zawód jak każdy inny, ale żeby wykonywać go dobrze i z satysfakcją niezbędne jest powołanie i pasja. Podobnie jest w przypadku innych profesji, żeby być przekonywującym trzeba lubić to, co się robi. Tylko w taki sposób można dać z siebie wszystko.

Wiele osób uważa, że zawód kucharza jest bardzo prosty i bezstresowy. Jak w rzeczywistości wygląda ta praca od kuchni?

Praca w kuchni jest niezwykle stresująca, zawsze pod presją czasu. Trzeba mieć dużo wyrozumiałości i cierpliwości. I siły fizycznej -w restauracjach pracuje się przeważnie po 12 godzin.

Jako kucharz z 20. Letnim doświadczeniem możesz być mentorem dla młodszych, jaką radę możesz dać tym, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w branży kulinarnej?

Nie bać się eksperymentować ze smakiem, często zmieniać miejsca pracy, nieustannie się uczyć i śledzić trendy. Trzeba też pamiętać, że jest to ciężka fizyczna praca.

Co przynosi Ci największą satysfakcję w prowadzeniu kuchni restauracji?

Zadowolenie Gości i to, że do nas wracają i zamawiają często te same ulubione dania.

Chodzisz czasem do innych restauracji?

Tak

restauracja akademia 5

I co? Krytykujesz dania? Kręcisz nosem, że za mało przyprawione? Na co zwracasz uwagę ?

Przede wszystkim nie krytykuję smaku, bo każdy z nas ma inny. Jeden woli bardziej słone, drugi mniej, a o gustach się nie dyskutuje. Zwracam za to zawsze uwagę na świeżość produktów, estetykę podania i serwis kelnerski, bo mam też skończony kurs kelnerski. Pewnie nie różnię się specjalnie od innych gości w ocenie restauracji.

Kuchnia polska czy może jakiegoś innego kraju?

Kuchnia europejska z przewagą kuchni polskiej, z której słynie Akademia.

Zdradzisz nam jakie jest Twoje ulubione danie?

Nie będę oryginalny – jak każdy facet lubię mięso. A jeśli mięso to kotlety: schabowy lub mielony. To potrawy, które serwowała moja babcia i mam do nich duży sentyment. Każdy z nas nosi w sobie jakieś ulubione smaki z dzieciństwa, do których z sentymentem wraca. Ja wracam do schabowego, który zresztą pojawi się niedługo w tak lubianym przez naszych Gości Festiwalu Schabowego!

restauracja akademia 4
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jan Magiera
Jan Magiera
12 kwietnia 2019 16:53

Bardzo lubię restaurację Akademia. Nowy szef kuchni, taki pasjonat smaku z całą pewnością wniesie jeszcze więcej niż do tej pory było. Na talerzach bajka i fantastyczny smak. Jestem ciekaw z czym tylko ten kucharz połączyłby schabowego 😀

0
Odpowiedz
Marta Janowska
Marta Janowska
12 kwietnia 2019 16:53

A kto nie lubi schabowego haha 🙂 Szparagi mi smakowały, jestem ciekawa co tak wspaniały kucharz wymyśli z kurkami. Już nie mogę się doczekać. Bardzo mi w Akademii smakuje i jestem zdania, że kucharzem jednak trzeba się urodzić, bo ja sama nigdy tak dobrze nic nie ugotawałam haha 🙂 To kiedy na kurki?

0
Odpowiedz
Rogal
Rogal
12 kwietnia 2019 16:53

Ostatnio żona zażyczyła sobie pójść na obiad do Akademii. Lubimy chodzić po restauracjach i odwiedziliśmy już wiele w Warszawie. W Akademii byliśmy akurat pierwszy raz. Pierwsze co nam się spodobało to wystrój. Elegancki. Obsługa przemiła. Menu jasne i czytelne. Na tym się nie skończyło jak w niektórych. Jedzenie tutaj jednak było przepyszne, widać że kucharz lubi bawić się smakami i wychodzi mu to genialnie. Teraz się nie dziwie jak ma takie doświadczenie i tak prestiżowe poprzednie miejsce pracy. Czuję, że to nie był nasz ostatni raz w tej restauracji 🙂

0
Odpowiedz
Iwona Bielska
Iwona Bielska
12 kwietnia 2019 16:53

Świetnie, że Akademia się rozwija! Trzymam kciuki za nowego szefa kuchni. Doświadczenie imponujące, więc niedługo do was wpadnę i liczę na pyszny obiad !

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

christmas market 3856882 1280

Najlepsze jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce – gdzie warto pojechać?

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?