Potrzebne składniki
- 500 g truskawek (lub innych owoców)
- 500 ml maślanki (ja użyłem smakowej – truskawkowej)
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru (ilość wg. upodobań w zasadzie trzeba samemu spróbować i dodać)
Sposób wykonania
- Truskawki umyłem i obrałem i wrzuciłem do wysokiej miski.
- Dodałem maślankę, śmietanę i wszystko dokładnie zblendowałem napowietrzając przy okazji.
- Dodałem cukier do smaku i ponownie zmiksowałem.
- Lody najlepiej przelać do foremek i zostawić w zamrażalce na 2 godziny. Jeśli nie macie możecie użyć jak ja zwyczajnie miski, jednak wtedy warto lody podczas zamrażania przemieszać kilka razy. Miskę wystarczy później wstawić na kilka sekund do gorącej wody i lody same wyjdą. Gorzej z ich pokrojeniem ale można użyć nóż maczany we wrzątku i jakoś idzie 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lody truskawkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W Waszym wykonaniu:
Lody w wykonaniu Lilianny Tomaszewskiej-Kaczor – dziękuję, jak widać można i kulki z nich zrobić. Piękne.
Pyszne te lody. Polecam!
Jaki fajny i prosty przepis, smaczne, idealne na upały 🙂