w ,

Lody jogurtowe



No ja właśnie to przed czym przestrzegam w przepisie zrobiłem czyli zamroziłem sorbetowe lody na kość w zamrażalniku trzymając je tam całą noc. Zapomniałem o nich – za dużo ostatnio gotuję – zdarza się. Mimo to dziś rano wzięliśmy łyżki i z zapałem skrobaliśmy nie czekając by trochę się rozpuściły. Po kilkunastu minutach nadawały sie by je nabierać łyżką ale do zdjęcia wyszły takie sobie – za to smak boski i to nas tylko obchodziło.
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 29 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Lody jogurtowe

Potrzebne składniki

  • 500 ml jogurtu u mnie kokos i biała czekolada
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru (przy jogurcie naturalnym lepiej dwie)
  • 2 białka z jajek
  • garść płatków migdałów

Sposób wykonania

  • W naczyniu w którym będzie nam wygodnie miksować ubijamy pianę z białek dodając powoli cukier.
  • Dalej miksując dodajemy powoli jogurt i schłodzone mleko.
  • Wsypujemy płatki migdałów i mieszamy na puszystą masę.
  • Wstawiamy do zamrażarki na 20 minut wyjmujemy i znów miksujemy.
  • Czynność powtarzamy do zagęszczenia masy.
  • Możemy też przełożyć masę do foremek na lody włożyć patyczki i zrobić lody na patyku.
  • Lody mają strukturę mlecznego sorbetu więc lepiej ich nie zostawiać na dobre w naczyniu w zamrażarce bo staną się kamienną lodową masą a nie o to nam przecież chodzi.
Możecie wybrać dowolny smak jogurtu lub zmiksować w środku owoce lub zrobić na jogurcie naturalnym bez cukru – dowolność i kombinowanie wskazane.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lody jogurtowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
gin

A smak jest przecież najważniejszy 🙂