Likier z kukułek

6 minuty czytania

Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po przyrządzeniu, a do tego jest pyszne. Strasznie stary przepis i gości pewnie w wielu domach. Jednak nie napiszę, że to smak mojego dzieciństwa bo raczej z młodości moich rodziców. Idealne do ciast, a nawet kiedyś wlałem do kawy i też było super. Jak ktoś nie pił to pozycja obowiązkowa do wypróbowania.

Likier z kukułek

Wielkość porcji ok. 0,8 l

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g cukierków kukułka
  • 5 żółtek
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 g wódki czystej

Sposób wykonania:

  1. Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Woda potrzebna do kąpieli wodnej nic do niej nie wrzucamy przypadkiem.
  2. W tym czasie kukułki rozgniatamy wałkiem na stolnicy - używam do tego grubej torebki strunowej.
  3. Przekładamy do mniejszego lub miski i dodajemy żółtka i mleko skondensowane.
  4. Wstawiamy na większy garnek i w kąpieli wodnej podgrzewamy mieszając aż rozpuszczą się kukułki. Pilnujemy żeby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
  5. Następnie ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę mieszamy dokładnie i podgrzewamy ok 3 minut, temperatura nie może nadal przekroczyć 70 stopni więc jak za gorące możemy zdejmować na kilka chwil z kąpieli.
  6. Gorący likier przelewamy do butelki. Gdy przestygnie przechowujemy w lodówce.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…