w ,

Likier z kukułek

Likier z kukułek

Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po przyrządzeniu, a do tego jest pyszne. Strasznie stary przepis i gości pewnie w wielu domach. Jednak nie napiszę, że to smak mojego dzieciństwa bo raczej z młodości moich rodziców. Idealne do ciast, a nawet kiedyś wlałem do kawy i też było super. Jak ktoś nie pił to pozycja obowiązkowa do wypróbowania.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Likier z kukułek

Potrzebne składniki

  • 300 g cukierków kukułka
  • 5 żółtek
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 g wódki czystej

Sposób wykonania

  • Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Woda potrzebna do kąpieli wodnej nic do niej nie wrzucamy przypadkiem.
  • W tym czasie kukułki rozgniatamy wałkiem na stolnicy - używam do tego grubej torebki strunowej.
  • Przekładamy do mniejszego lub miski i dodajemy żółtka i mleko skondensowane.
  • Wstawiamy na większy garnek i w kąpieli wodnej podgrzewamy mieszając aż rozpuszczą się kukułki. Pilnujemy żeby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
  • Następnie ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę mieszamy dokładnie i podgrzewamy ok 3 minut, temperatura nie może nadal przekroczyć 70 stopni więc jak za gorące możemy zdejmować na kilka chwil z kąpieli.
  • Gorący likier przelewamy do butelki. Gdy przestygnie przechowujemy w lodówce.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Likier z kukułek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Oj dawno nie piłam tej nalewki 😉