Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po przyrządzeniu, a do tego jest pyszne. Strasznie stary przepis i gości pewnie w wielu domach. Jednak nie napiszę, że to smak mojego dzieciństwa bo raczej z młodości moich rodziców. Idealne do ciast, a nawet kiedyś wlałem do kawy i też było super. Jak ktoś nie pił to pozycja obowiązkowa do wypróbowania.
Jak wykonać przepis na - Likier z kukułekPotrzebne składniki
- 300 g cukierków kukułka
- 5 żółtek
- 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g wódki czystej
Sposób wykonania
- Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Woda potrzebna do kąpieli wodnej nic do niej nie wrzucamy przypadkiem.
- W tym czasie kukułki rozgniatamy wałkiem na stolnicy - używam do tego grubej torebki strunowej.
- Przekładamy do mniejszego lub miski i dodajemy żółtka i mleko skondensowane.
- Wstawiamy na większy garnek i w kąpieli wodnej podgrzewamy mieszając aż rozpuszczą się kukułki. Pilnujemy żeby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
- Następnie ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę mieszamy dokładnie i podgrzewamy ok 3 minut, temperatura nie może nadal przekroczyć 70 stopni więc jak za gorące możemy zdejmować na kilka chwil z kąpieli.
- Gorący likier przelewamy do butelki. Gdy przestygnie przechowujemy w lodówce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Likier z kukułek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Oj dawno nie piłam tej nalewki 😉