Likier z kukułek

2 min. czytania
1
0
Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po przyrządzeniu, a do tego jest pyszne. Strasznie stary przepis i gości pewnie w wielu domach. Jednak nie napiszę, że to smak mojego dzieciństwa bo raczej z młodości moich rodziców. Idealne do ciast, a nawet kiedyś wlałem do kawy i też było super. Jak ktoś nie pił to pozycja obowiązkowa do wypróbowania.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Likier z kukułek

Składniki:

  • 300 g cukierków kukułka
  • 5 żółtek
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 g wódki czystej

Sposób wykonania:

  • Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Woda potrzebna do kąpieli wodnej nic do niej nie wrzucamy przypadkiem.
  • W tym czasie kukułki rozgniatamy wałkiem na stolnicy - używam do tego grubej torebki strunowej.
  • Przekładamy do mniejszego lub miski i dodajemy żółtka i mleko skondensowane.
  • Wstawiamy na większy garnek i w kąpieli wodnej podgrzewamy mieszając aż rozpuszczą się kukułki. Pilnujemy żeby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
  • Następnie ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę mieszamy dokładnie i podgrzewamy ok 3 minut, temperatura nie może nadal przekroczyć 70 stopni więc jak za gorące możemy zdejmować na kilka chwil z kąpieli.
  • Gorący likier przelewamy do butelki. Gdy przestygnie przechowujemy w lodówce.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Okiem Blondynki by McBlondi

    Okiem Blondynki by McBlondi - 1 października 2017 w 16:19

    Oj dawno nie piłam tej nalewki 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…