Likier z kukułek

2 min. czytania
2
0
Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po przyrządzeniu, a do tego jest pyszne. Strasznie stary przepis i gości pewnie w wielu domach. Jednak nie napiszę, że to smak mojego dzieciństwa bo raczej z młodości moich rodziców. Idealne do ciast, a nawet kiedyś wlałem do kawy i też było super. Jak ktoś nie pił to pozycja obowiązkowa do wypróbowania.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g cukierków kukułka
  • 5 żółtek
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 g wódki czystej

Sposób wykonania:

  • Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Woda potrzebna do kąpieli wodnej nic do niej nie wrzucamy przypadkiem.
  • W tym czasie kukułki rozgniatamy wałkiem na stolnicy - używam do tego grubej torebki strunowej.
  • Przekładamy do mniejszego lub miski i dodajemy żółtka i mleko skondensowane.
  • Wstawiamy na większy garnek i w kąpieli wodnej podgrzewamy mieszając aż rozpuszczą się kukułki. Pilnujemy żeby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
  • Następnie ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę mieszamy dokładnie i podgrzewamy ok 3 minut, temperatura nie może nadal przekroczyć 70 stopni więc jak za gorące możemy zdejmować na kilka chwil z kąpieli.
  • Gorący likier przelewamy do butelki. Gdy przestygnie przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…