Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Leczo – jesienne danie jednogarnkowe

Kosą po patelni 26 września 2020
Leczo to potrawa wywodząca się z Węgier. Przygotowywane jest na bazie papryki i pomidorów często z dodatkiem słoniny lub kiełbasy i oczywiście smażone wszystko na smalcu. By trochę to odchudzić używam oleju roślinnego i kiełbasy drobiowej. Smak jest trochę inny, ale danie zdecydowanie lżejsze. Chcecie poczuć oryginalny smak, zróbcie wg. klasycznego przepisu na syte danie jednogarnkowe. Bez dodatku kiełbasy leczo może stanowić dodatek np. do kotleta schabowego. Często jest podawane z wkładką mięsną, wtedy z dodatkiem pieczywa stanowi osobne danie.
Leczo spokojnie możecie również zrobić bez kiełbasy i zapakować do słoików na zimę. Potem wystarczy przesmażyć trochę kiełbasy na patelni, dodać leczo ze słoika,  podgrzać i obiad gotowy. To danie kojarzy mi się z jesienią, wtedy najczęściej je robię. Szybkie, proste i niezwykle smaczne.
Leczo może też występować w innych odmianach, np. z cukinią. Jeśli szukacie fajnych inspiracji zapraszam na portal Przepisy.pl, gdzie sam często zaglądam. Każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Leczo

Potrzebne składniki

  • 300 g papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 250 g kiełbasy (ja użyłem drobiowej)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów (najlepiej miękkich gruntowych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płaska słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją w garnku o szerokim dnie w oryginale na smalcu jednak możecie użyć olej. Dorzucam pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty rzez praskę czosnek i również chwilę podsmażam.
  • Dodaję pokrojone w kostkę lub krótkie paski papryki. Całość smażę mieszając około 2-3 min. tak by papryka lekko zmiękła.
  • Dodaję przyprawy czyli papryki, sól i pieprz mieszam dokładnie.
  • Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, znów wszystko dokładnie mieszam. i zostawiam na ogniu przez 2 min. Próbuję, doprawiam do smaku ponownie i gotowe.
A zdjęcie podesłała Joanna Kalaga – dziękuję serdecznie. Świetny pomysł z wykorzystaniem kolorowych papryk, ja zazwyczaj używam czerwonych, a jak widać dodanie żółtej sprawia, że danie uśmiecha się z talerza.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, jednogarnkowe, jesień, kiełbasa, obiad, papryka, pomidory, węgierskie
Kosą po patelni 26 września 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Praktyczne porady jak długo gotować
Następny wpis Jabłka w cieście francuskim
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Franciszka
Franciszka
26 września 2020 22:12

Zabieram się do gotowania!

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
26 września 2020 18:22

Lubię bardzo leczo a jesienią smakuje wyjątkowo 🙂

1
Odpowiedz

Shakshuka – pyszne śniadanie

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?