Potrzebne składniki
- 300 g papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 250 g kiełbasy (ja użyłem drobiowej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów (najlepiej miękkich gruntowych)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka płaska słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- smalec lub olej do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją w garnku o szerokim dnie w oryginale na smalcu jednak możecie użyć olej. Dorzucam pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty rzez praskę czosnek i również chwilę podsmażam.
- Dodaję pokrojone w kostkę lub krótkie paski papryki. Całość smażę mieszając około 2-3 min. tak by papryka lekko zmiękła.
- Dodaję przyprawy czyli papryki, sól i pieprz mieszam dokładnie.
- Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, znów wszystko dokładnie mieszam. i zostawiam na ogniu przez 2 min. Próbuję, doprawiam do smaku ponownie i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zabieram się do gotowania!
Lubię bardzo leczo a jesienią smakuje wyjątkowo 🙂