w , ,

Leczo – jesienne danie jednogarnkowe

Leczo to potrawa wywodząca się z Węgier. Przygotowywane jest na bazie papryki i pomidorów często z dodatkiem słoniny lub kiełbasy i oczywiście smażone wszystko na smalcu. By trochę to odchudzić używam oleju roślinnego i kiełbasy drobiowej. Smak jest trochę inny, ale danie zdecydowanie lżejsze. Chcecie poczuć oryginalny smak, zróbcie wg. klasycznego przepisu na syte danie jednogarnkowe. Bez dodatku kiełbasy leczo może stanowić dodatek np. do kotleta schabowego. Często jest podawane z wkładką mięsną, wtedy z dodatkiem pieczywa stanowi osobne danie.
Leczo spokojnie możecie również zrobić bez kiełbasy i zapakować do słoików na zimę. Potem wystarczy przesmażyć trochę kiełbasy na patelni, dodać leczo ze słoika,  podgrzać i obiad gotowy. To danie kojarzy mi się z jesienią, wtedy najczęściej je robię. Szybkie, proste i niezwykle smaczne.
Leczo może też występować w innych odmianach, np. z cukinią. Jeśli szukacie fajnych inspiracji zapraszam na portal Przepisy.pl, gdzie sam często zaglądam. Każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Leczo
Składniki:
  • 300 g papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 250 g kiełbasy (ja użyłem drobiowej)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów (najlepiej miękkich gruntowych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płaska słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją w garnku o szerokim dnie w oryginale na smalcu jednak możecie użyć olej. Dorzucam pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty rzez praskę czosnek i również chwilę podsmażam.
  • Dodaję pokrojone w kostkę lub krótkie paski papryki. Całość smażę mieszając około 2-3 min. tak by papryka lekko zmiękła.
  • Dodaję przyprawy czyli papryki, sól i pieprz mieszam dokładnie.
  • Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję przez 15 min co jakiś czas mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, znów wszystko dokładnie mieszam. i zostawiam na ogniu przez 2 min. Próbuję, doprawiam do smaku ponownie i gotowe.
A zdjęcie podesłała Joanna Kalaga – dziękuję serdecznie. Świetny pomysł z wykorzystaniem kolorowych papryk, ja zazwyczaj używam czerwonych, a jak widać dodanie żółtej sprawia, że danie uśmiecha się z talerza.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Franciszka
23 dni temu

Zabieram się do gotowania!

Słodko Słodka
23 dni temu

Lubię bardzo leczo a jesienią smakuje wyjątkowo 🙂