Lasagne bolognese

0

Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezanu czyli klasyczne, włoskie lasagne bolognese. Warstwowe danie, przepełnione wręcz aromatem lata. Dojrzałe pomidory, bazylia, oregano, parmezan... ech pyszności. Wszystko zapieczone z sosem beszamelowym. Smakuje idealnie, przynajmniej dla miłośników kuchni włoskiej. Moja piękniejsza połowa siedzi już ponad miesiąc w tym kraju, więc gotuję takie dania by być chociaż brzuchem bliżej i wczuć się w klimat. A Wam, bez podtekstów ideologicznych i tak to danie polecam.

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 200 g makaronu na lasagne
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g pomidorów (dojrzałych) lub pomidorów z puszki
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 300 g parmezanu (proporcje zależne od preferencji)
  • oregano, tymianek (suszone)
  • świeża bazylia
  • sól
    Sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w kostkę (użyjcie sporej cebuli lub 2 mniejszych). Podsmażamy na patelni, na oliwie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy mięso i również lekko przesmażamy.
  3. Dodajemy pomidory, mieszamy i chwilę podsmażamy dodając zioła i doprawiając solą do smaku.
  4. Robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dolewamy zimne mleko. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 5 min, do zgęstnienia. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem (nie przesadzajcie z gałką).
  5. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą makaron, posypujemy cienko serem. Nakładamy warstwę sosu mięsno-pomidorowego i warstwę cienką sosu beszamelowego. I tak w kółko do końca płatów makaronu.
  6. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie resztą tartego parmezanu.
  7. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w temp. 180ºC.

Notatki

Na zdjęciu jak widzicie posypane świeżym parmezanem a nie zapieczone z gruba warstwą na wierzchu. Ja szczerze mówiąc tak wolę. Ser jest i tak w środku, a o wiele wyraźniejszy smak ma bez zapiekania. Ale to juz jako opcja tylko, możecie wypróbować i tak i tak, posypując tylko część.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/lasagne-bolognese/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Ekspresowe ciasto z owocami na weekend

To idealne ciasto dla początkujących, bo przygotowuje się je banalnie prosto. Na tym nie k…