Lasagne bolognese

4 min. czytania
0
0
Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezanu czyli klasyczne, włoskie lasagne bolognese. Warstwowe danie, przepełnione wręcz aromatem lata. Dojrzałe pomidory, bazylia, oregano, parmezan... ech pyszności. Wszystko zapieczone z sosem beszamelowym. Smakuje idealnie, przynajmniej dla miłośników kuchni włoskiej. Moja piękniejsza połowa siedzi już ponad miesiąc w tym kraju, więc gotuję takie dania by być chociaż brzuchem bliżej i wczuć się w klimat. A Wam, bez podtekstów ideologicznych i tak to danie polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Lasagne bolognese

Składniki:

  • 200 g makaronu na lasagne
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g pomidorów (dojrzałych lub pomidorów z puszki)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 300 g parmezanu (proporcje zależne od preferencji)
  • oregano (tymianek (suszone))
  • świeża bazylia
  • sól

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy w kostkę (użyjcie sporej cebuli lub 2 mniejszych). Podsmażamy na patelni, na oliwie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy mięso i również lekko przesmażamy.
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i chwilę podsmażamy dodając zioła i doprawiając solą do smaku.
  • Robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dolewamy zimne mleko. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 5 min, do zgęstnienia. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem (nie przesadzajcie z gałką).
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą makaron, posypujemy cienko serem. Nakładamy warstwę sosu mięsno-pomidorowego i warstwę cienką sosu beszamelowego. I tak w kółko do końca płatów makaronu.
  • Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie resztą tartego parmezanu.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 min w temp. 180ºC.

Uwagi dodatkowe

Na zdjęciu jak widzicie posypane świeżym parmezanem a nie zapieczone z gruba warstwą na wierzchu. Ja szczerze mówiąc tak wolę. Ser jest i tak w środku, a o wiele wyraźniejszy smak ma bez zapiekania. Ale to juz jako opcja tylko, możecie wypróbować i tak i tak, posypując tylko część.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 11
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…