w , , ,

Langosz – tradycyjny węgierski placek z ziemniakami

Langosz to tradycyjny placek drożdżowy z ziemniakami pochodzący z Węgier Posypany jest zazwyczaj tartym serem i posmarowany kwaśną śmietaną, ale co region to obyczaj i form i odmian ma całkiem sporo. Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. To świetne samodzielne danie lub przekąska. Podaje Wam najbardziej prostą i tradycyjną wersję, jeśli chcecie pokombinować poszukajcie z czym go jeszcze można jeść w Internecie.
Przy okazji tego przepisu chciałbym podzielić się z Wami jeszcze jedną informacją. Sporo przepisów jakie znajdziecie na mojej stronie jest wykonywana przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix®. Urządzenie to pozwala zaoszczędzić sporo czasu i gotować zwyczajnie szybciej i wygodniej. Do tej pory przepisy podawałem tylko w wersji dostępnej dla każdego. Postanowiłem jednak, że warto podawać je również w wersji na to urządzenie właśnie, bo wiem, że sporo osób już ma je w domach. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej co to za wynalazek, zajrzyjcie na tę stronę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Wyrastanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 6 placków
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Langosz
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka (2 MT)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 150 g ugotowanych rozgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy (20 g)
  • olej do smażenia
  • śmietana 18% i ser żółty tarty najlepiej gouda (na wierzch placków)
Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiam na 10-15 min. do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozgniecione lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól i rozczyn. Wyrabiam ciasto i pod koniec dodaję oliwę. Zostawiam przykryte do wyrośnięcia na 20 min. w ciepłym miejscu.
  • Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na 6 równych części i nie wałkuje na placki, ale formuję kulki rękami, rozpłaszczam i w rękach tworze z nich krążki na szerokość patelni 24-26 cm. Jeśli ciasto się klei do rąk skrapiam je oliwą, by nie używać mąki do podsypywania. Zostawiam uformowane placki na 10 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • Smażę placki na rozgrzanej patelni z olejem (tłuszczu musi być tyle by pokrył całe dno) na złoto z każdej strony. Grzanie ustawiam na średnie. Olej uzupełniam pomiędzy pieczeniem placków, a nie w trakcie by nie zmniejszać temperatury tłuszczu podczas pieczenia.
  • Po usmażeniu każdy placek wykładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Placek smaruję śmietaną i posypuję tartym serem. Gotowe.

Wykonanie przepisu z pomocą urządzenia Thermomix®

  • Do naczynia miksującego wlewam 200 ml mleka dodaję cukier i drożdże, zamykam pokrywę i nastawiam: czas – 3 min. / temperatura – 37 stopni / obroty – 1
  • Po skończeniu wyrastania zaczynu dodaję mąkę, sól, ziemniaki i oliwę zakrywam naczynie. Wybieram program z kłoskiem czyli interwał i ustawiam na 3 minuty.
  • Po wyrobieniu ciasta zostawiam je w naczyniu na 15 min. chyba że już wyłazi. Przekładam ciasto kopystką do miski, przykrywam ściereczką i czekam kolejne 15 min. na wyrośnięcie dalej postępuję jak od punktu 3 zwykłego przepisu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Langosz wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu

Zdjęcie od Moniki Tomczak-Betlejewskiej – oprócz sera, szczypiorek – dziękuję 🙂
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
13 dni temu

My jadliśm kiedyś na Węgrzech😋. W domu robiłam kilka razy, ale z innych blogów. I ciasto bardzo się rozchodziło przy nakładaniu na patelnię 😏
Dziś postanowiłam zrobić z Twojego,bo robię drugi rok Opieńki z koncentratem pomidorowym 😋
I nie żałuję 😁
Poszło w świat 😁
Wstawiłam reklamę na FB na grupie „Co Dziś Na Obiad???”
Więc będzie dużo oglądających 😁 i mam nadzieję, że też smażących👍