Potrzebne składniki
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml mleka (2 MT)
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 150 g ugotowanych rozgniecionych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- olej do smażenia
- śmietana 18% i ser żółty tarty najlepiej gouda (na wierzch placków)
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiam na 10-15 min. do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozgniecione lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól i rozczyn. Wyrabiam ciasto i pod koniec dodaję oliwę. Zostawiam przykryte do wyrośnięcia na 20 min. w ciepłym miejscu.
- Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na 6 równych części i nie wałkuje na placki, ale formuję kulki rękami, rozpłaszczam i w rękach tworze z nich krążki na szerokość patelni 24-26 cm. Jeśli ciasto się klei do rąk skrapiam je oliwą, by nie używać mąki do podsypywania. Zostawiam uformowane placki na 10 min. do ponownego wyrośnięcia.
- Smażę placki na rozgrzanej patelni z olejem (tłuszczu musi być tyle by pokrył całe dno) na złoto z każdej strony. Grzanie ustawiam na średnie. Olej uzupełniam pomiędzy pieczeniem placków, a nie w trakcie by nie zmniejszać temperatury tłuszczu podczas pieczenia.
- Po usmażeniu każdy placek wykładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placek smaruję śmietaną i posypuję tartym serem. Gotowe.
Wykonanie przepisu z pomocą urządzenia Thermomix®
- Do naczynia miksującego wlewam 200 ml mleka dodaję cukier i drożdże, zamykam pokrywę i nastawiam: czas – 3 min. / temperatura – 37 stopni / obroty – 1
- Po skończeniu wyrastania zaczynu dodaję mąkę, sól, ziemniaki i oliwę zakrywam naczynie. Wybieram program z kłoskiem czyli interwał i ustawiam na 3 minuty.
- Po wyrobieniu ciasta zostawiam je w naczyniu na 15 min. chyba że już wyłazi. Przekładam ciasto kopystką do miski, przykrywam ściereczką i czekam kolejne 15 min. na wyrośnięcie dalej postępuję jak od punktu 3 zwykłego przepisu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Langosz wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W Waszym wykonaniu

My jadliśm kiedyś na Węgrzech😋. W domu robiłam kilka razy, ale z innych blogów. I ciasto bardzo się rozchodziło przy nakładaniu na patelnię 😏
Dziś postanowiłam zrobić z Twojego,bo robię drugi rok Opieńki z koncentratem pomidorowym 😋
I nie żałuję 😁
Poszło w świat 😁
Wstawiłam reklamę na FB na grupie „Co Dziś Na Obiad???”
Więc będzie dużo oglądających 😁 i mam nadzieję, że też smażących👍