Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

2 min. czytania
0
0
Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 800 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól (pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
  • Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
  • Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
  • Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
  • Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
  • Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…