Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

2 min. czytania
0
0
Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 800 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól (pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
  • Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
  • Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
  • Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
  • Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
  • Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chłodnik z buraczkami

    Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z …
  • Puree pietruszkowe

    Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korz…
  • Szparagi w sosie holenderskim

    Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…