Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

2 min. czytania
0
0
Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Kurki w śmietanie

Składniki:
  • 800 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól (pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
  • Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
  • Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
  • Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
  • Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
  • Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grzyby