w , , ,

Kurki w śmietanie

Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Kurki w śmietanie
Składniki:
  • 800 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól (pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
  • Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
  • Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
  • Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
  • Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
  • Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurki w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze