Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

5 minuty czytania

Grzybki już się pojawiły w lasach więc na stole też musza zagościć. Kurki jakoś mi wyjątkowo smakują chociaż grzyby to głownie jako farsz wykorzystuję bo ani lubię ani nie lubię. Można jeść te kurki w śmietanie jako samodzielne danie z pszennym pieczywem lub zrobić z tego obiad podając z np. kaszą gryczaną.

Kurki w śmietanie

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 800 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, estragon, koperek, natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
  2. Kurki umyć oczyścić większe przekroić na pół dodać do cebuli i dusić i mieszając 5 minut do odparowania wody. Gdy kurki są jeszcze twarde dolać trochę wody i chwilę dusić do odparowania wody.
  3. Wsypujemy na kurki mąkę i mieszając smażymy 1 minutę.
  4. Następnie śmietanę mieszamy z 1/3 szklanki wody solimy i dodajemy do kurek.
  5. Mieszamy i dodajemy pieprz, estragon,sos sojowy i sól do smaku.
  6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.