w , ,

Kurczak z ryżem i warzywami

Czasem trzeba zrobić coś na szybko prostego ale przy okazji fajnie by było gdyby wszyscy domownicy syci odeszli od stołu. Nam to danie zawsze poprawia humor. Kurczak trochę po chińsku ale nie po chińsku - takie nie wiadomo co ale smaczne - spróbujcie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Kurczak z ryżem i warzywami
Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie np. mieszanki chińskiej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Wstawiamy woreczki ryżu w oddzielnym garnku do ugotowania wg. przepisu na opakowaniu.
  • Rozgrzewamy dużą głęboką patelnię (najlepiej wok) i wlewamy olej. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy chwilę do uzyskania białego koloru.
  • Dodajemy pokrojony w piórka czosnek i imbir, wsypujemy paprykę i 5 smaków oraz wlewamy sos sojowy.
  • Podsmażamy jeszcze chwilę mieszając co jakiś czas i zdejmujemy kurczaka na bok do osobnego naczynia starając się pozostawić powstały sos na patelni.
  • Na patelnię dodajemy łyżkę masła i wrzucamy zamrożone warzywa.
  • Przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości co jakiś czas mieszając na średnim ogniu.
  • Dodajemy do warzyw kurczaka i dusimy jeszcze 5 minut w warzywach.
  • Odkywamy dodajemy ugotowany ryż z torebek i podsmażamy do zredukowania sosu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z ryżem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze