Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami

2 min. czytania
0
0
Czasem trzeba zrobić coś na szybko prostego ale przy okazji fajnie by było gdyby wszyscy domownicy syci odeszli od stołu. Nam to danie zawsze poprawia humor. Kurczak trochę po chińsku ale nie po chińsku - takie nie wiadomo co ale smaczne - spróbujcie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Przepis na:

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie np. mieszanki chińskiej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Wstawiamy woreczki ryżu w oddzielnym garnku do ugotowania wg. przepisu na opakowaniu.
  • Rozgrzewamy dużą głęboką patelnię (najlepiej wok) i wlewamy olej. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy chwilę do uzyskania białego koloru.
  • Dodajemy pokrojony w piórka czosnek i imbir, wsypujemy paprykę i 5 smaków oraz wlewamy sos sojowy.
  • Podsmażamy jeszcze chwilę mieszając co jakiś czas i zdejmujemy kurczaka na bok do osobnego naczynia starając się pozostawić powstały sos na patelni.
  • Na patelnię dodajemy łyżkę masła i wrzucamy zamrożone warzywa.
  • Przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości co jakiś czas mieszając na średnim ogniu.
  • Dodajemy do warzyw kurczaka i dusimy jeszcze 5 minut w warzywach.
  • Odkywamy dodajemy ugotowany ryż z torebek i podsmażamy do zredukowania sosu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Zdrowa moda na smoothie

    Obecnie coraz więcej mówi się o zdrowym stylu życia. Chcemy długo zachować młodość, czuć s…
  • Sezon grillowy czas zacząć

    Robi się coraz cieplej, coraz też częściej spędzamy czas wolny na świeżym powietrzu. Towar…
  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…