Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami

0

Czasem trzeba zrobić coś na szybko prostego ale przy okazji fajnie by było gdyby wszyscy domownicy syci odeszli od stołu. Nam to danie zawsze poprawia humor. Kurczak trochę po chińsku ale nie po chińsku - takie nie wiadomo co ale smaczne - spróbujcie.

Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie np. mieszanki chińskiej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wstawiamy woreczki ryżu w oddzielnym garnku do ugotowania wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Rozgrzewamy dużą głęboką patelnię (najlepiej wok) i wlewamy olej. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy chwilę do uzyskania białego koloru.
  3. Dodajemy pokrojony w piórka czosnek i imbir, wsypujemy paprykę i 5 smaków oraz wlewamy sos sojowy.
  4. Podsmażamy jeszcze chwilę mieszając co jakiś czas i zdejmujemy kurczaka na bok do osobnego naczynia starając się pozostawić powstały sos na patelni.
  5. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i wrzucamy zamrożone warzywa.
  6. Przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości co jakiś czas mieszając na średnim ogniu.
  7. Dodajemy do warzyw kurczaka i dusimy jeszcze 5 minut w warzywach.
  8. Odkywamy dodajemy ugotowany ryż z torebek i podsmażamy do zredukowania sosu.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kurczak-ryzem-warzywami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…