Kurczak z ryżem i warzywami

4 min. czytania
0
0
Czasem trzeba zrobić coś na szybko prostego ale przy okazji fajnie by było gdyby wszyscy domownicy syci odeszli od stołu. Nam to danie zawsze poprawia humor. Kurczak trochę po chińsku ale nie po chińsku - takie nie wiadomo co ale smaczne - spróbujcie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Kurczak z ryżem i warzywami
Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie np. mieszanki chińskiej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Wstawiamy woreczki ryżu w oddzielnym garnku do ugotowania wg. przepisu na opakowaniu.
  • Rozgrzewamy dużą głęboką patelnię (najlepiej wok) i wlewamy olej. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy chwilę do uzyskania białego koloru.
  • Dodajemy pokrojony w piórka czosnek i imbir, wsypujemy paprykę i 5 smaków oraz wlewamy sos sojowy.
  • Podsmażamy jeszcze chwilę mieszając co jakiś czas i zdejmujemy kurczaka na bok do osobnego naczynia starając się pozostawić powstały sos na patelni.
  • Na patelnię dodajemy łyżkę masła i wrzucamy zamrożone warzywa.
  • Przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości co jakiś czas mieszając na średnim ogniu.
  • Dodajemy do warzyw kurczaka i dusimy jeszcze 5 minut w warzywach.
  • Odkywamy dodajemy ugotowany ryż z torebek i podsmażamy do zredukowania sosu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z ryżem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).