Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

4 min. czytania
1
0
Robiłem to danie ze trzy razy i zawsze mi smakowało – jest z tym trochę pracy ale naprawdę wychodzi kurczak smaczny i soczysty. Danie bardzo mi się pozytywnie kojarzy szczególnie wspominając jak je pierwszy raz robiłem i dla kogo ? Efektownie wygląda podane na stole, idealne na szczególny obiad – porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 1 płaska łyżeczka pasty Curry łagodnej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka marynowanego imbiru lub świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garśc orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 duże pomidory
  • 0,5 małego ogórka
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy nada mu piękny żółty kolor o wiele ładniej prezentuje się na talerzu a i smakuje wyjątkowo.
  • Z 150 ml jogurtu, pasty curry, imbiru, chili, sosu sojowego i połowy soku z cytryny przygotować marynatę, w której zanurzyć podzieloną na pół pierś (jeśli pierś jest gruba należy dodatkowo przekroić ją na pół w poprzek) z kurczaka i wstawić do lodówki na 15 min.
  • Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć. Ogórka i dymkę posiekać i wymieszać razem z wydrążonym miąższem
  • Nałożyć do 2 polówek pomidora doprawić oliwą, resztą soku z cytryny i pieprzem.
  • Pozostałe połówki napełnić jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem przygotowując dip czosnkowy.
  • Na średnio rozgrzanej patelni najlepiej grilowej smażymy mięso z kurczaka smarując w międzyczasie marynatą.
  • Radzę użyć całą marynatę i obficie smarować – nie należy też smażyć za długo by nie przypalić imbiru. Pod koniec smażenia możemy lekko zwiększyć temparaturę i przyrumienić kurczaka jeśli nie odparowała cała marynata.
  • Posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami.
  • Podajemy mięso ułożone na ryżu, obok stawiamy 2 połówki pomidorów jak miseszki – jedną z sałatką drugą z jogurtem.

Uwagi dodatkowe

Ostrośc potrawy regulujemy dodając papryczkę z ziarnami lub bez. Z solą należy uważać i w zasadzie dodac ją do wody do gotowania ryżu i delikatnie do sałatki z pomidorów i ogórków.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…