Kurczak po indyjsku

Kosą po patelni
Robiłem to danie ze trzy razy i zawsze mi smakowało – jest z tym trochę pracy ale naprawdę wychodzi kurczak smaczny i soczysty. Danie bardzo mi się pozytywnie kojarzy szczególnie wspominając jak je pierwszy raz robiłem i dla kogo ? Efektownie wygląda podane na stole, idealne na szczególny obiad – porcja dla 2 osób.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Kurczak po indyjsku

Potrzebne składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 1 płaska łyżeczka pasty Curry łagodnej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka marynowanego imbiru lub świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garśc orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 duże pomidory
  • 0,5 małego ogórka
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy nada mu piękny żółty kolor o wiele ładniej prezentuje się na talerzu a i smakuje wyjątkowo.
  • Z 150 ml jogurtu, pasty curry, imbiru, chili, sosu sojowego i połowy soku z cytryny przygotować marynatę, w której zanurzyć podzieloną na pół pierś (jeśli pierś jest gruba należy dodatkowo przekroić ją na pół w poprzek) z kurczaka i wstawić do lodówki na 15 min.
  • Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć. Ogórka i dymkę posiekać i wymieszać razem z wydrążonym miąższem
  • Nałożyć do 2 polówek pomidora doprawić oliwą, resztą soku z cytryny i pieprzem.
  • Pozostałe połówki napełnić jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem przygotowując dip czosnkowy.
  • Na średnio rozgrzanej patelni najlepiej grilowej smażymy mięso z kurczaka smarując w międzyczasie marynatą.
  • Radzę użyć całą marynatę i obficie smarować – nie należy też smażyć za długo by nie przypalić imbiru. Pod koniec smażenia możemy lekko zwiększyć temparaturę i przyrumienić kurczaka jeśli nie odparowała cała marynata.
  • Posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami.
  • Podajemy mięso ułożone na ryżu, obok stawiamy 2 połówki pomidorów jak miseszki – jedną z sałatką drugą z jogurtem.
Ostrośc potrawy regulujemy dodając papryczkę z ziarnami lub bez. Z solą należy uważać i w zasadzie dodac ją do wody do gotowania ryżu i delikatnie do sałatki z pomidorów i ogórków.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po indyjsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze