Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

4 min. czytania
1
0
Robiłem to danie ze trzy razy i zawsze mi smakowało – jest z tym trochę pracy ale naprawdę wychodzi kurczak smaczny i soczysty. Danie bardzo mi się pozytywnie kojarzy szczególnie wspominając jak je pierwszy raz robiłem i dla kogo ? Efektownie wygląda podane na stole, idealne na szczególny obiad – porcja dla 2 osób.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Kurczak po indyjsku

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 1 płaska łyżeczka pasty Curry łagodnej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka marynowanego imbiru lub świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garśc orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 duże pomidory
  • 0,5 małego ogórka
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy nada mu piękny żółty kolor o wiele ładniej prezentuje się na talerzu a i smakuje wyjątkowo.
  • Z 150 ml jogurtu, pasty curry, imbiru, chili, sosu sojowego i połowy soku z cytryny przygotować marynatę, w której zanurzyć podzieloną na pół pierś (jeśli pierś jest gruba należy dodatkowo przekroić ją na pół w poprzek) z kurczaka i wstawić do lodówki na 15 min.
  • Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć. Ogórka i dymkę posiekać i wymieszać razem z wydrążonym miąższem
  • Nałożyć do 2 polówek pomidora doprawić oliwą, resztą soku z cytryny i pieprzem.
  • Pozostałe połówki napełnić jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem przygotowując dip czosnkowy.
  • Na średnio rozgrzanej patelni najlepiej grilowej smażymy mięso z kurczaka smarując w międzyczasie marynatą.
  • Radzę użyć całą marynatę i obficie smarować – nie należy też smażyć za długo by nie przypalić imbiru. Pod koniec smażenia możemy lekko zwiększyć temparaturę i przyrumienić kurczaka jeśli nie odparowała cała marynata.
  • Posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami.
  • Podajemy mięso ułożone na ryżu, obok stawiamy 2 połówki pomidorów jak miseszki – jedną z sałatką drugą z jogurtem.

Uwagi dodatkowe

Ostrośc potrawy regulujemy dodając papryczkę z ziarnami lub bez. Z solą należy uważać i w zasadzie dodac ją do wody do gotowania ryżu i delikatnie do sałatki z pomidorów i ogórków.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…