Potrzebne składniki
- 1 pierś kurczaka
- 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 1 płaska łyżeczka pasty Curry łagodnej
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka marynowanego imbiru lub świeżego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- garśc orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 duże pomidory
- 0,5 małego ogórka
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka oliwy
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy nada mu piękny żółty kolor o wiele ładniej prezentuje się na talerzu a i smakuje wyjątkowo.
- Z 150 ml jogurtu, pasty curry, imbiru, chili, sosu sojowego i połowy soku z cytryny przygotować marynatę, w której zanurzyć podzieloną na pół pierś (jeśli pierś jest gruba należy dodatkowo przekroić ją na pół w poprzek) z kurczaka i wstawić do lodówki na 15 min.
- Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć. Ogórka i dymkę posiekać i wymieszać razem z wydrążonym miąższem
- Nałożyć do 2 polówek pomidora doprawić oliwą, resztą soku z cytryny i pieprzem.
- Pozostałe połówki napełnić jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem przygotowując dip czosnkowy.
- Na średnio rozgrzanej patelni najlepiej grilowej smażymy mięso z kurczaka smarując w międzyczasie marynatą.
- Radzę użyć całą marynatę i obficie smarować – nie należy też smażyć za długo by nie przypalić imbiru. Pod koniec smażenia możemy lekko zwiększyć temparaturę i przyrumienić kurczaka jeśli nie odparowała cała marynata.
- Posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami.
- Podajemy mięso ułożone na ryżu, obok stawiamy 2 połówki pomidorów jak miseszki – jedną z sałatką drugą z jogurtem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po indyjsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!