Potrzebne składniki
- 2 połówki piersi kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 pęczek zielonych młodych szparagów
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- sól (pieprz, mielona kolendra)
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy na kotlety mniej więcej 1 cm grubości zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy (papryka i curry), solimy i pieprzymy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Szparagi myjemy, usuwamy błony i odcinamy twarde końcówki u podstawy łodyg.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wladamy kurczaka. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Doprawiamy pod koniec kolendrą.
- Na tą samą patelnię po usmażeniu mięsa wrzucamy szparagi podlewamy oliwą i dodajemy czosnek.
- Smażymy przez 3 minuty. Na koniec smażenia pieprzymy i solimy do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z curry ze szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!