Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak z curry ze szparagami

Kurczak z curry ze szparagami

0

Niezwykle prosty przepis i każdy sobie z tym poradzi. Kurczak nie jest suchy szparagi przyjemnie al'dente a całość delikatna. A tak serio to zaplanowałem na jutro sałatkę z grillowanym kurczakiem a na dzisiejszy obiad nie miałem pomysłu więc kupiłem więcej kurczaka i szparagi i proszę, całkiem smaczne wyszło.

Kurczak z curry ze szparagami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 połówki piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 pęczek zielonych młodych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, mielona kolendra

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka kroimy na kotlety mniej więcej 1 cm grubości zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy (papryka i curry), solimy i pieprzymy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. Szparagi myjemy, usuwamy błony i odcinamy twarde końcówki u podstawy łodyg.
  3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wladamy kurczaka. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Doprawiamy pod koniec kolendrą.
  4. Na tą samą patelnię po usmażeniu mięsa wrzucamy szparagi podlewamy oliwą i dodajemy czosnek.
  5. Smażymy przez 3 minuty. Na koniec smażenia pieprzymy i solimy do smaku.

Uwagi dodatkowe:

Można podawać z młodymi ziemniakami lub samo. Można też do smażenia by uniknąć nadmiaru tłuszczu posłużyć się patelnią grilową wtedy szparagi przed wrzuceniem na patelnię spryskujemy oliwą.