w ,

Kruche ciastka cytrynowe

Pyszne kruche ciastka cytrynowe, w sam raz na raz do jesiennej herbaty we dwoje lub więcej osób. Więcej raczej nie polecam bo wyjedzą i mniej dla nas. Ciasteczka bez proszku do pieczenia na mące krupczatce. I tak lekko wyrastają, a są w sam raz. Lekko kwaskowe i słodkie, brzuszek od nich rośnie więc może jednak lepiej kogoś zaproście.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Kruche ciastka cytrynowe
Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 50 g margaryny
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 cytryna
  • 50 g cukru
  • cukier kryształ lub coś innego do posypania
Sposób wykonania:
  • Szorujemy i przelewamy wrzątkiem cytrynę, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i margarynę i siekamy dużym nożem.
  • Dodajemy sok z cytryny i skórkę, żółtko i cukier. Wyrabiamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy, i wykrawamy foremkami dowolne wzory.
  • Smarujemy ciastka białkiem i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciastka cytrynowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze