Potrzebne składniki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 g margaryny
- 300 g mąki krupczatki
- 1 cytryna
- 50 g cukru
- cukier kryształ lub coś innego do posypania
Sposób wykonania
- Szorujemy i przelewamy wrzątkiem cytrynę, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i margarynę i siekamy dużym nożem.
- Dodajemy sok z cytryny i skórkę, żółtko i cukier. Wyrabiamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 min.
- Ciasto rozwałkowujemy, i wykrawamy foremkami dowolne wzory.
- Smarujemy ciastka białkiem i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i posypujemy cukrem.
- Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciastka cytrynowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.