Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kruche ciastka cytrynowe

Kruche ciastka cytrynowe

2 min. czytania
0
0
Pyszne kruche ciastka cytrynowe, w sam raz na raz do jesiennej herbaty we dwoje lub więcej osób. Więcej raczej nie polecam bo wyjedzą i mniej dla nas. Ciasteczka bez proszku do pieczenia na mące krupczatce. I tak lekko wyrastają, a są w sam raz. Lekko kwaskowe i słodkie, brzuszek od nich rośnie więc może jednak lepiej kogoś zaproście.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 50 g margaryny
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 cytryna
  • 50 g cukru
  • cukier kryształ lub coś innego do posypania

Sposób wykonania:

  • Szorujemy i przelewamy wrzątkiem cytrynę, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i margarynę i siekamy dużym nożem.
  • Dodajemy sok z cytryny i skórkę, żółtko i cukier. Wyrabiamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy, i wykrawamy foremkami dowolne wzory.
  • Smarujemy ciastka białkiem i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 min.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…