Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kruche ciastka cytrynowe

Kruche ciastka cytrynowe

5 minuty czytania

Pyszne kruche ciastka cytrynowe, w sam raz na raz do jesiennej herbaty we dwoje lub więcej osób. Więcej raczej nie polecam bo wyjedzą i mniej dla nas. Ciasteczka bez proszku do pieczenia na mące krupczatce. I tak lekko wyrastają, a są w sam raz. Lekko kwaskowe i słodkie, brzuszek od nich rośnie więc może jednak lepiej kogoś zaproście.

Kruche ciastka cytrynowe

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 50 g margaryny
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 cytryna
  • 50 g cukru
  • cukier kryształ lub coś innego do posypania

Sposób wykonania:

  1. Szorujemy i przelewamy wrzątkiem cytrynę, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i margarynę i siekamy dużym nożem.
  3. Dodajemy sok z cytryny i skórkę, żółtko i cukier. Wyrabiamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 min.
  4. Ciasto rozwałkowujemy, i wykrawamy foremkami dowolne wzory.
  5. Smarujemy ciastka białkiem i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i posypujemy cukrem.
  6. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 min.