w , , , , , ,

Króliki wielkanocne – jajka faszerowane z tuńczykiem



Wielkanoc zaraz, a czasu w domu pełno, to powycinałem z jajek króliki wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z ogórkiem i papryką – pycha ale umówmy się, nic wymyślnego. Podane jednak w takiej odświętnej formie, smakują chyba o wiele lepiej. Postawiłem je na półce w lodówce na wysokości wzroku po zrobieniu zdjęcia i wywoływały ich mordki nie małe zdziwienie. Obcy w lodówce 🙂 Roboty trochę z tym jest i to wręcz precyzyjnej. Ja w takich drobnych pracach manualnych orłem nie jestem, więc wyszło jak wyszło. Wasze będą pewnie o wiele śliczniejsze. Są naprawdę smaczne i zaskakujące – pobawcie się jak macie również trochę czasu, siedząc w domu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Ilość porcji 4 osoby
Kalorii na 100g 100
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Jajka faszerowane z tuńczykiem

Potrzebne składniki

  • 8 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula (może być dymka)
  • 1 ogórek konserwowy
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy najlepiej z ziarnami
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Jajka ugotowałem na twardo wg. instrukcji od kury, no dobra żartuję – 8 min. we wrzątku z dodatkiem octu, by się lepiej obierały i ich nie pokancerować.
  • Jajka wystudziłem i obrałem ze skorupek.
  • Paprykę, cebulę i ogórka konserwowego w czasie gotowania jajek posiekałem w drobna kostkę. Natkę też posiekałem.
  • Z tuńczyka odlałem płyn i wszystko wrzuciłem do miski. Oczywiście bez jaj.
  • Dodałem majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku i wszystko pomieszałem dokładnie widelcem, rozgniatając na pastę.
  • Obrane jajka wykroiłem tak jak na obrazku.
  • Z wyciętej części, tej mniejszej powycinałem trójkąty na uszka, a resztę białka wrzuciłem do miski wraz z wydłubanymi ze środka jajek żółtkami.
  • Ponownie wymieszałem zawartość miski i porozgniatałem jajka.
  • Łyżeczką nałożyłem pastę do jajek tak z górką by zrobić kuperki naszym królikom.
  • Słomką wyciąłem otwory na oczy i nos. Oczy zrobiłem z kawałków malutkich papryki a noski z ziarenek pieprzu. Wsadziłem od góry uszka i gotowe. Smacznych Świąt.
Pasty Wam pewnie zostanie sporo, ale to możecie spokojnie wykorzystać na kanapki – sama tez jest pyszna.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane z tuńczykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
7 miesięcy temu

Ja takiego jaja nawet nie zdążyłabym zjeść. Dzieci by wszystko wciągnęły 😄

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Bardzo fajny pomysł,żeby skusić dzieciaki 🙂