Potrzebne składniki
- 2 szklanki maki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 8 łyżek miodu gryczanego (lub innego ale z gryczany są najlepsze)
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła (w oryginale smalcu)
- 1 szklanka rozgniecionych orzechów włoskich (można też dodać trochę migdałów)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml rumu (lub wódki)
- po 1 szczypcie pieprzu białego, kardamonu i mielonych goździków
- trochę startej skórki z pomarańczy i cytryny
Sposób wykonania
- Mąki mieszam i wsypuje na głęboką patelnię i przesmażam tak by lekko zmieniły kolor. trzeba je mieszać by się równomiernie cała przyrumieniła.
- Wykładam mąkę na stolnicę, mieszam z sodą, tworzę z niej kopczyk i dodaję roztrzepane jajka.
- Orzechy drobno rozdrobnione również prażę na patelni i dodaję do mąki. Wstępnie wszystko zagniatam.
- Miód rozgrzewam w rondelku z masłem, cukrem, skórkami i przyprawami oraz rumem. Mieszam i podgrzewam przez ok. 2 min. po czym odstawiam do przestudzenia.
- Jak masa przestygnie do temperatury mniej więcej 40 stopni powoli, partiami wlewam ją do ciasta dalej je wyrabiając. Wyrabiać trzeba długo i dokładnie, aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto.
- Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni, ale można i na kilka godzin.
- Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na placki ok 5 mm grubości.
- Wykrawam foremkami pierniki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika na 10 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu można spokojnie zajadać lub polukrować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krakowskie pierniki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jak cudnie udekorowane, będę musiała przetestować na koniec roku Twój przepis, zaciekawiłeś mnie 🙂