Super, letnie danie, mimo że na ciepło. Kotlety z kaszy orkiszowej z zieloną soczewicą to lekkie jarskie danie. Jak nie dodacie sera żółtego tylko np. tofu to i wegetariańskie. Są pyszne, szybko znikają, ale są bardzo pożywne i sycące. Pietruszka, cebula i przyprawy dodają wyjątkowego charakteru. Idealne danie na ciepłe dni bo nie pozostawia uczucia ciężkości po jedzeniu. Świetnie pasują do nich ogórki lub grzybki marynowane. Pomysłodawczynią dania była Kasia https://myslipotarganej.pl – dzięki za przepis i zajrzyjcie do niej na stronę po inne fajne pomysły na dania.
Jak wykonać przepis na – Kotlety z kaszy orkiszowej
Potrzebne składniki
- 300 g kaszy orkiszowej
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka maggi
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 1 szklanka bułki tartej
- oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania
- Ugotowałem kaszę i ciecierzycę w osolonej wodzie, tak by były miękkie. Spokojnie możecie użyć obu produktów w woreczkach i gotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Soczewicę zmieliłem lekko blenderem do stanu grudkowatej mazi… dziwne określenie ale oddaje stan faktyczny.
- Cebulę drobno posiekałem i podsmażyłem do zeszklenia na patelni.
- Ser starłem na grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekałem drobno.
- Wszystkie przygotowane składniki wymieszałem w misce, warto by lekko przestygły. Dodałem jajka, maggi i przyprawy i ponownie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie i trudno zlepić dodaj trochę bułki tartej do środka.
- Uformowałem kotlety wilgotnymi rekami, mocno przyciskając je w dłoniach.
- Obtoczyłem każdy kotlet w bułce tartej.
- Smażyłem kotlety na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron. odsączyłem na papierowych ręcznikach i podałem póki były ciepłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z kaszy orkiszowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Dzieki za przepis. Niedlugo go wyprobuje bo staram sie wprowadzac wiecej dan bezmiesnych
Karollo, ze srem też jest wegetariańskie 😉 Gdyby wywalić jaja i ser, to wegańskie, tylko by trzeba czymś to wtedy skleić 🙂 Nie używałam jeszcze nigdy kaszy orkiszowej, ale chyba czas najwyższy spróbować! Mąka orkiszowa wchodzi mi jak w masło, to i kasza pewnie będzie smakować! 🙂 I bardzo duży plus za zieloną soczewicę!!! 😀
Wegetarianie na ser tez krzywo patrzą bo robiona jest zdecydowana większość na bazie podpuszczkowej. Dlatego wole to zaznaczyć bo później zawsze się ktoś znajdzie kto się tego czepia 🙂 Soczewicę zaś odkrywam na nowo – kiedyś się nią zachwycałem, potem mi się chyba przejadła, a teraz wraca na talerz 🙂
Próbowałam. Polecam ten przepis