Kotlety schabowe z salami i serem

Kosą po patelni
Niedziela więc kotlety schabowe - chyba najpopularniejszy obiad w polskich domach. Te kotlety schabowe z salami i serem, nie są aż tak popularne, ale zachęcam do wypróbowania. Z powodzeniem można użyć salami smakowego np. z papryką. Przy smażeniu, polecam zmienić tradycyjną formę smażenia, jaką często widzę w przepisach po równo i długo z obu stron, na ta opisaną w przepisie. Mięso jest mniej suche i bardziej miękkie. Dodatkowo dodane do smażenia masło powoduje wyraźną zmianę smaku. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety schabowe z salami i serem

Potrzebne składniki

  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 4 plastry żółtego sera
  • 12 plasterków salami
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia i łyżka masła

Sposób wykonania

  • Mięso na kotlety obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym i rozbijamy na cienkie plastry z obu stron przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  • Na jednej połowie każdego kotleta układamy gruby plaster sera i po 3 plastry salami i składamy całość na pół tak aby ser z salami został w środku. Zawijamy brzegi i spinamy wykałaczką by ser nie wyciekał podczas smażenia.
  • Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jak ktoś nie chce mąki, można ją pominąć i użyć więcej bułki, panierując najpierw w bułce, potem w jajku i znów w bułce.
  • Smażymy na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu po jednej stronie, zmniejszamy gaz, obracamy i dosmażamy kilka minut z drugiej. Można po obróceniu dodać na patelnię pół łyżeczki masła, nabiorą lepszego smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety schabowe z salami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze