Potrzebne składniki
- 4 plastry schabu na kotlety
- 4 plastry żółtego sera
- 12 plasterków salami
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól (pieprz)
- olej do smażenia i łyżka masła
Sposób wykonania
- Mięso na kotlety obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym i rozbijamy na cienkie plastry z obu stron przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron.
- Na jednej połowie każdego kotleta układamy gruby plaster sera i po 3 plastry salami i składamy całość na pół tak aby ser z salami został w środku. Zawijamy brzegi i spinamy wykałaczką by ser nie wyciekał podczas smażenia.
- Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jak ktoś nie chce mąki, można ją pominąć i użyć więcej bułki, panierując najpierw w bułce, potem w jajku i znów w bułce.
- Smażymy na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu po jednej stronie, zmniejszamy gaz, obracamy i dosmażamy kilka minut z drugiej. Można po obróceniu dodać na patelnię pół łyżeczki masła, nabiorą lepszego smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety schabowe z salami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!