Kosą po patelni Przepisy Mięso Kotlety schabowe z salami i serem

Kotlety schabowe z salami i serem

8 minuty czytania

Niedziela więc kotlety schabowe - chyba najpopularniejszy obiad w polskich domach. Te kotlety schabowe z salami i serem, nie są aż tak popularne, ale zachęcam do wypróbowania. Z powodzeniem można użyć salami smakowego np. z papryką. Przy smażeniu, polecam zmienić tradycyjną formę smażenia, jaką często widzę w przepisach po równo i długo z obu stron, na ta opisaną w przepisie. Mięso jest mniej suche i bardziej miękkie. Dodatkowo dodane do smażenia masło powoduje wyraźną zmianę smaku. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Kotlety schabowe z salami i serem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 4 plastry żółtego sera
  • 12 plasterków salami
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia i łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Mięso na kotlety obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym i rozbijamy na cienkie plastry z obu stron przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  2. Na jednej połowie każdego kotleta układamy gruby plaster sera i po 3 plastry salami i składamy całość na pół tak aby ser z salami został w środku. Zawijamy brzegi i spinamy wykałaczką by ser nie wyciekał podczas smażenia.
  3. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jak ktoś nie chce mąki, można ją pominąć i użyć więcej bułki, panierując najpierw w bułce, potem w jajku i znów w bułce.
  4. Smażymy na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu po jednej stronie, zmniejszamy gaz, obracamy i dosmażamy kilka minut z drugiej. Można po obróceniu dodać na patelnię pół łyżeczki masła, nabiorą lepszego smaku.