Kosą po patelni Przepisy Mięso Kotlety mielone z porem i mozzarellą

Kotlety mielone z porem i mozzarellą

5 min. czytania
2
0
Powroty z urlopów bywają ciężkie. Z racji tego, że cały wyjazd starałem się jeść lokalne specjały to zatęskniłem za zwykłym kotletem mielonym lub schabowym. No dobra nie był bym sobą jakbym coś nie pomieszał. No i pomieszałem mięso mielone z serem mozzarella i porem. Kotlety niby zwykłe, a jednak o wiele delikatniejsze w smaku. Do tego świeża surówka i ziemniaczki. Klasyka, wręcz Polska na talerzu. Do tego trochę ziół i mamy pyszne danie na obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kotlety mielone z porem i mozzarellą
Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 mała biała część pora
  • rozmaryn, majeranek (do smaku)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od pokrojenia drobno pora i usmażenia go na łyżce masła do zeszklenia. Zdjąłem z patelni, odsączyłem tłuszcz i ostudziłem.
  • Mięso posoliłem i popieprzyłem, dodałem usmażony wstępnie por, po 1/2 łyżeczki ziół i jajko.
  • Do środka wrzuciłem również 2 łyżki bułki tartej i pokrojoną drobno mozzarellę.
  • Całość wymieszałem dokładnie rękami.
  • Uformowałem kotlety zwilżonymi rekami, które następnie obtoczyłem w jajku i bułce tartej.
  • Smażyłem kotlety na średnim ogniu z obu stron, do zrumienienia.
  • Odsączyłem na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podałem gorące na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z porem i mozzarellą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ThomasWróbelek Elemelek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Thomas
Gość

Pierwsza moja myśl po przeczytaniu tytułu nie była pozytywna ale w sumie może się skusze i spróbuję z ciekawości. 😉

Wróbelek Elemelek
Gość
Wróbelek Elemelek

Zaciekawił mnie ten przepis i zrobiłam takie kotlety. Wyszły bardzo dobre

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite