Potrzebne składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 mała biała część pora
- rozmaryn, majeranek (do smaku)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 łyżka masła (do smażenia)
Sposób wykonania
- Zacząłem od pokrojenia drobno pora i usmażenia go na łyżce masła do zeszklenia. Zdjąłem z patelni, odsączyłem tłuszcz i ostudziłem.
- Mięso posoliłem i popieprzyłem, dodałem usmażony wstępnie por, po 1/2 łyżeczki ziół i jajko.
- Do środka wrzuciłem również 2 łyżki bułki tartej i pokrojoną drobno mozzarellę.
- Całość wymieszałem dokładnie rękami.
- Uformowałem kotlety zwilżonymi rekami, które następnie obtoczyłem w jajku i bułce tartej.
- Smażyłem kotlety na średnim ogniu z obu stron, do zrumienienia.
- Odsączyłem na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podałem gorące na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z porem i mozzarellą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Uwielbiam – trochę tłuste ale…. jakie smaczne!
Pierwsza moja myśl po przeczytaniu tytułu nie była pozytywna ale w sumie może się skusze i spróbuję z ciekawości. 😉
Zaciekawił mnie ten przepis i zrobiłam takie kotlety. Wyszły bardzo dobre